Kysané zelí



      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?) 
27.12.2008 15:05

Pokud zelí nechutná dobře, je asi otázka jeho dalšího skladování a konzumace vyřešená. Pokud tedy nejde pouze o horní vrstvičku vyčnívající z láku.

  
         
host - 129.199 (?), 6.2.2009 22:48

sandy

           Má někdo zkušenost s nakládáním červeného zelí.Zkusil jsem letos poprvé cvičně 5 kg.Chuťově není špatné, ale nezměklo.

            
host - 34.194 (?), 14.2.2009 1:21

A to jako má změknout?Víte co Vy vlastně chcete?.Tak to máte tvrdé?Buďte rád jak Vám změkne tak je to víte kde?

            
host - 128.44 (?), 14.2.2009 8:29

Myslim, ze uspech je, ze se Vam podarilo nalozit bez vyraznych zavad. Moudre knihy uvadeji, ze s cervenym je problem. S tou tvrdosti neni problem si poradit, syrove pokrajet, varenim by zmeknout melo. Mate zaklad pro pristi sezonu.

   
host - 128.44 (?), 14.2.2009 8:37

Nejspise to bude odrudou, typem, jak uz nekdo psal. Pokud neni zmenene v chuti, jinak je to jina zavada. Podle mne nejcastejsi chyba se dela tim, ze zeli kvasi v moc teplem prostredi. Osvedcilo se mi kvaseni v chladne mistnosti (predsin, chodba). Pokud je v keramickem zelnaku, nesmi nikdy vyschnout voda v zlabku. Staci jedine vyschnuti a je hotovo. Jeste musim jesitne dodat, ze letos se nam povedlo excelentne. Sice jsme trochu vic solili, ale neni to na zavadu, bylo to znat pouze zpocatku, ted je vyborne.

      
host - 191.35 (?), 14.2.2009 10:15

Já si koupím asi tříkilové zelí /i nyní/, nakrouhám /nastrouhám/, přidám 1 rovnou lžíci soli, nakrájenou cibulku, špetku kmínu, kdo má, tak lžičku hořčičného semínka. A našťouchám do pětilitrové lahve, navrch mikrotenový sáček a mikrotenem povázat láhev. Nechat v teple a za týden máte zelí, no mňam. Ale v teple nevydrží dlouho.

         
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.53 (?), 21.11.2009 20:54

Rovná lžíce soli odpovídá asi 14g. Já dávám toto množství na 1kg zelí. Dobrá je také naložená kedlubna Gigant. Pěstování této kedlubny a její skladování je snazší než u zelí a náhrada je ve výsledné chuti téměř rovnocenná.

            
host - 71.196 (?), 19.12.2009 15:11

Zelí vykysalo v kuchyni pod stolem a chutná ukázkově, můžu plastový sud se zelím nechat ve sklepě paneláku-teplota kolem 12-14°C nebo ho musím sterilovat?

               
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.175 (?), 20.12.2009 10:15

Zelí kvasím v 5l sklenici. Škoda, že se dnes asi už neseženou, jsou jen 4l. Nevím kolik zelí máte, ale já bych ho přeložil do 0,7l sklenic a část, kterou bych do 3 neděl nespotřeboval, zasterilizoval. Sklo je na rozdíl od plastů inertní materiál. Proto nenl-li kameninový zelňák, raději používejte sklo.

   
host - 6.16 (?), 7.10.2012 15:20

Já osobně přidávám do zeláku, do každé vrstvy 3 až4 kolečka křenu.

Vrstva je tak 5cm. Vydrží mě klidně dva roky za podmínek uchování ve sklepě (8-10 stupňů C) , kontrola zaplavení lakem a uzavřenosti nádoby (nálev převařené vody okolo víčka zeláku.

Dítě Jaroslav 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika