Kysané zelí
|
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 42.9 (?), 24.9.2013 21:01
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 42.9 (?), 26.11.2013 19:48
Dobrý den zahradníci!
Letos jsem poprvé nakládal zelí do keramického zeláku dle valašského receptu. Nebudu ho popisovat celý, snad kdyb někdo chtěl, tak do sz nebo mailu. Naložili jsme celkem 40kg. V receptu se píše, že nasolené a nakmínované zelí se po odležení vysype do vany vyložené vypraným prostěradlem. Prostěradlo se zabalí a začne se ze zelí šlapat šťáva. V receptu se dále píše, že čím více se vyšlape tím lépe... asi jsem to vyšlapal více než více a mám pocit, že jinak výtečnému zelí by prospělo trošku více šťávy. Ale i tak jsem na poprvé velice spokojený. Chtěl bych poděkovat všem co poskytli cenné rady, děkuji. Mějte se krásně a zahradničení zdar. Břeťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.210 (?), 13.2.2013 22:10
Sice s mnohaletým zpožděním - nevhodná odrůda + přehnojení dusíkem, nejhorší na tom je, že se to při kupu nepozná.
brousek
|
|
|
|
|
|
|
host - 112.72 (?), 16.11.2013 8:33
Dobrý den,
tak jsem si přečetla co všechno jsem udělala špatně - na kysaném zelí se vytvořila bílá plíseň. Prosím o rady co teď: Je to nebezpečné (dávám to poměrně malým dětem)? Dá se to odebrat nebo celý soudek vyhodit? Děkuji moc. s.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 42.9 (?), 14.4.2014 19:28
Pane Vysloužile, zelí odebíráme ze 40 litrového zeláku v celkem tmavém sklepě. Má matka už nevidí tak jako za mlada a tak občas, když mi naplní zavařovačku vidím přes sklo malinké ohnisko bílé... asi plísně... jinak zelí je výborné... je to už špatně, nebo stači odstranit tyto ohniska? A jak vlastně dlouho vydrží zelí? Máme ho naložené od začátku Listopadu a máme ho snad ještě třetinu a je půlka Dubna...? Mějte se. Břeťa
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.2 (?), 14.4.2014 19:58
Než se vyjádří pan MV, dovolím si já. Zelí je třeba nakládat včas, pak přes zimu přijde k chuti víc než na jaře, kdy už jsou rané saláty a zelenina. V dobrém sklepě vydrží "do nového" ale není to potřeba, rozumné je nakládat tolik, kolik se spotřebuje tak do května. To bílé není nic jedovatého, není to moc dobré, je to slizovité kvašení, bakteriální povlak. Mění zelí v chuti, pokud je ho málo, lze to tolerovat. Základní podmínky jsou chlad a absolutní=co největší zamezení přístupu vzduchu. Zmenšit plochu položením mikrotenu, stále vodu ve žlábku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|