Bergeron je nejlepší
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 157.169 (?) 25.7.2018 21:05
Z mnohých marhúľ prechutnaných tento rok som sa zameral na rakúske klony Maďarskej, najmä Klosterneuburger a niekoľko klonov z oblasti Wachau, ktorá je skutočným marhuľovým rajom. Zvlášť Klosterneuburger tu z blízkeho Burgenlandu boli mimoriadne šťavnaté a chuťovo skvelé. Išlo o plody zo starých, cca 30 - 50 ročných stromov.
Maďarkám tu doma neprospelo januárové teplo, keď po ľahkom vyrašení vo februári zamrzli a nemali jediný plod.
K téme neprekonateľných chutí už len doplním, že mojej žene môžem dať aj ten najprepychovejší plod Maďarky, alebo jeho klonu, skonštatuje, že jej aj tak najviac chutí Goldrich. mino BA
...a áno Burbank J. Elberta je niečo tak chuťovo krásne, že sa to ťažko slovami opisuje... m.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 25.7.2018 9:39
Bergeron taky pár dní papáme. Srovnávat mohu na zahradě s Ledanou (sladká, dobrá, ranná, odolná) - Begeron má výraznější kyselinu a kořenitější příchuť, pocitově méně cukru. Ledanu je problém odtrhnout bez poškození meruňky. Bergeron naopak moc nedrží, při doteku padá. Mezi dozráním a přezráním je jen pár dnů. Letos mi značně trpí na monilii plodů přes opakované použití Vitisanu a je napichován hmyzáky, také na části větví mají plody strupovitost. Takže ráno sklidím mísu a zárověň kvůli monilii mísu do popelnice. Bergeron tvoří dlouhé letorosty, které se moc nerozvětvují ani při použití Šittova řezu, větve se pak ohýbají a je nutno vyvazovat a podpírat. Velikost plodů je srovnatelná s Ledanou, do jisté míry ovlivnitelná probírkou plodů na vzdálenost cca 8cm ve stadiu velikosti plodu 1-1,5cm. Menší plody obou odrůd ovšem mají i malou pecku, takže vlastní oplodí je poměrově velké.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 157.169 (?), 25.7.2018 21:05
Z mnohých marhúľ prechutnaných tento rok som sa zameral na rakúske klony Maďarskej, najmä Klosterneuburger a niekoľko klonov z oblasti Wachau, ktorá je skutočným marhuľovým rajom. Zvlášť Klosterneuburger tu z blízkeho Burgenlandu boli mimoriadne šťavnaté a chuťovo skvelé. Išlo o plody zo starých, cca 30 - 50 ročných stromov.
Maďarkám tu doma neprospelo januárové teplo, keď po ľahkom vyrašení vo februári zamrzli a nemali jediný plod.
K téme neprekonateľných chutí už len doplním, že mojej žene môžem dať aj ten najprepychovejší plod Maďarky, alebo jeho klonu, skonštatuje, že jej aj tak najviac chutí Goldrich. mino BA
...a áno Burbank J. Elberta je niečo tak chuťovo krásne, že sa to ťažko slovami opisuje... m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 10.3.2019 13:35
...bol chutnenší aj od Bergevalu
První Bergevaly mně hodně připomínaly Orangered.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.59 (?), 22.9.2022 22:49
Dobrý den,
rád bych se zeptal na meruňku bergeron, mám v plánu si ji pořídit do nově vysazeného sadu. Má otázku zní na jaké podnoži? Je vhodná podnož myrobalán to že podrůstá mi nevadí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|