Bergeron je nejlepší
|
|
|
|
|
|
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2261) - 66.105 (?) 10.8.2013 16:13
Já mám pětiletý Bergeron na Vysočině v 480 m a po jednom preventivním postřiku Horizonem vypadá výborně. Chuťově je taky OK. Jeho největší výhodou je, že mám i šestý týden meruňky a že ještě několik dní vydrží. Proti VP a Maďarce (na jiné zahradě) jsou však plody o dost menší. Každá odrůda má něco do sebe. Leala mi taky chutná, zvlášť když se trochu podtrhne. Naopak Goldrich je chuťově nejlepší až když padá ze stromu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 159.2 (?), 10.8.2013 20:49
Máte někdo původní odrůdu Bergeron A 660, z které byla v roce 1996 vyselektována nynější odrůda (LE-2)? Je asi zřejmé, že se tu pěstují obě formy. Zajímaly by mne rozdíly mezi nimi.
Jinak Bergeron obvykle sklízím kolem 25. - 30. 7., letos to bylo už někdy kolem 20. 7. Úrodnost je bohužel malá. Jestli je to původní nebo již onen vyselektovaný, nevím. Byl zakoupen někdy kolem roku 2000.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 161.16 (?), 12.8.2013 1:11
"Strupovitost se objevuje i na pozdních odrůdách broskví, ale už je letos snad ani stříkat nehodlám a to ne z důvodu Paľova protifungicidního tažení, ale proto, že už se mi do toho nechce. Pravda je, že další postřik by šíření choroby zastavil a jelikož do dozrání například dost postižené INKY zbývá ještě hodně času, tak je možné, že z důvodu zčernání plodů, nebudu moct ani jeden z nich pořádně vyfotit." Je to neuveriteľné, ako ten Paľo stále bráni Petrovi z P. v pestovaní kvalitných broskýň s čistou šupkou. Holt obetný baránok znesie všetko a neúspech sa predsa musí na niekoho zviesť. Možno p. Petře stojí za zmienku, že okrem správne zvoleného chemického postreku aplikovaného v správnom termíne ovplyvňujú zdravotný stav plodov a ich typickú odrodovú chuť napr.: hustota výsadby, zloženie pôdy, zamokrenie pôdy, pomer živín v pôde, obsah ílovito-humusových častíc, druh podpníka, vývoj letného počasia... Predpokladám, že v ďalšom príspevku p.Petr z P. vyvodí všeobecný záver, že vďaka Paľovi neskoro dozrievajúce kultivary broskýň sú menej chutné ako tie skoré. Vrátim sa k vláknu: U nás už v tomto čase nie je po marhuliach ani pamiatky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 7.5.2014 13:07
Já mám bohužel s Bergeronem opačné zkušenosti, co se poškození mrazem týče.
Každá odrůda má svoje limity v mrazuodolnosti. Pokud máte nějaká měření, co ještě u Vás Bergeron vydržel a co už bylo moc, tak nám je zdělte. pane Mikeši. Tady letos vydržel Bergeron, ale i další odrůdy v květu -3°C, což je oficiální měření pro Pardubice, takže kdo ví, jak to skutečně bylo. Že mrzlo jsem usoudil pouze z ledového povlaku na sudech s vodou. Později u plůdků ledový povlak ráno nebyl, i když byla oficiální teplota také -3°C. Ale podle mě bylo jen na nule, nebo velmi slabě pod ní. Možná, že jste ty čísla z Bergeronem uváděl, tak je prosím znovu připomeňte. Co se týče pěstování meruněk kdesi pod Alpami, tak tam zvolili Bergeron, Bergarouge, Tardicot, Kioto a překvapivě i Goldrich, ale s tím budou mít asi více práce.
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 11.132 (?), 7.5.2014 18:14
Mě Bergeron zklamal - loni první úroda téměř úplně zničená strupovitostí.
Letos budu jen Bergeron stříkat ve vegetaci (nerad), ostatních 150 stromů všech druhů strupovitostí netrpí (rezistenty a j.). J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|