Bergeron je nejlepší

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?) 
19.7.2017 16:54

Dnes vítr shodil první tři zralé Bergerony.Slaďoučké s příjemnou kyselinkou, pro mě odrůda numero uno.yes

Bergeron
Bergeron
Bergeron
Bergeron
Bergeron
Bergeron
Bergeron
Bergeron

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 120.221 (?), 12.10.2024 2:45
Pane Mikeši, je to po dlouhé době, ale až dnes jsem narazila na tuto diskuzi. Já mám vzhledově přesně takové plody, jako vy a mám (alespoň podle štítku) odrůdu Kráska. Také je otázka, zda je to opravdu Kráska, v ČR jeden neví. 🤷 Každopádně, je to i vzhledově krásný strom - hodně široká, otevřená koruna.
Kráska
Kráska

host - 120.221 (?), 12.10.2024 2:48
Ještě dodám, že sedí i období sklizně - cca od poloviny července...

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 30.7.2017 21:32

Podle tvarů plodů a habitu stromu je to Bergeron, napovídá tomu i vysoká cukernatost.

Francouzský Bergeron
Francouzský Bergeron
Francouzský Bergeron
Francouzský Bergeron

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (643) - 55.156 (?), 30.7.2017 23:00
Díky za odpověď. Jen mě zaráží ty chvalozpěvy ohledně chuti v porovnání s VP. Rodiče stromek koupili nejspíš na méně vzrůstné podnoži, kvůli které jsou plody v mé poloze suché a menší.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 31.7.2017 7:09

Dalším poznávacím znakem Bergeronu je menší vzrůst, tady roste cca o 40% slaběji oproti VP a to ho mám na mer. semenáči.Bergeron je nejpřízpusobivější meruňka k podmínkám prostředí, je doporučován začínajícím pěstitelům.Na druhou stranu je náročnější na závlahu a pravidelný řez.Jakmile se přestane s tvarovacím a mírně zmlazujícím, popřípadě Šittovým řezem, začne se postupně koruna vyholovat a větve prodlužovat, plodnost se přesune na okraje větví.Meruně jsou potom nenší, chuť je horší a při přeplození se větve lehce lámou.Ve vlhkých půdách není problém na stromě najít i 90-ti gramové tenisáky vynikající chuti srovnatelné s VP.Na Slovensku je Bergeron (Tardicot) přirovnáván k Maďarské, ve Francií je nejpěstovatelnější odrůdou (30% z celkové produkce)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 1.8.2017 14:18

Já jsem měl kacířské myšlenky, že bych VP nahradil nějakou meruňkou z řady Bergeron, třeba Bergarouge, jelikož plody VP tradičně hnijí ještě před dozráním. Bohužel letos kompletně shnilo i těch pár plodů na Bergarouge. Nemůžu si pomoct, ale pořád velmi dobře chápu Libora z Bratislavy, kterému z několika důvodů vyhovovalo více Kioto než VP. Co se týče hniloby, tak letos se nevyhnula ani Goldrichu.

VP
VP
VP
VP

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 25.6.2018 20:01

I při téměř stejných letošních teplotách v ČR a Bulharsku je zrání Bergeronu velmi odlišné. Mohu potvrdit, že je teď pro mě opravdu Bergeron nejlepší. Nic pozdějšího mi ještě neplodí. 

Bergeron v BG (plně vybarvený)
Bergeron v BG (plně vybarvený)
Bergeron v Třebíči
Bergeron v Třebíči

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 234.226 (?), 28.6.2018 23:07

Bergeron nejlepší? Ač ho mám také a nezatracuji jej tak ani omylem!

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 10.7.2018 16:27

O víkendu jsem dojedl balkánské Bergeronky. Mohu potvrdit, že se chuťově zcela vyrovnaly středoevropským Velkopavlovickým meruňkám. VP jsou mnohem větší a lépe se proto sklízejí. Bergeron má zase tu výhodu, že je odolný proti jarním mrazíkům. Na Vysočině mi dozraje asi za 10 dní. Spolu s Vehardou je to v dané oblasti nejvhodnější odrůda. Titulek tohoto vlákna jsem nevymyslel. Můžu však potvrdit, že někde a pro někoho určitě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz