Bergeron je nejlepší



                     
host - 234.168 (?) 
16.7.2015 18:34

Presne tak Maďarská a Velkopavlovická sú najchutnejšie odrody marhúľ ale Maďarská je citlivejšia na šarku a Velkopavlovická zase často hynie na apoplexiu a obidve sú náchylné na mráz v kvete. Bergeron.je vysoko odolný na mráz v kvete ale na druhej strane musím dodať že tak dobrú chuť a ani veľkosť plodov ako Maďarská a Velkopavlovická nemá.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 62.122 (?), 16.7.2015 19:16

Sused má Maďarskú. Pekný obrovský strom. Chutné plody ale raz za 3-4 roky. Preto som si vysadil Bergeron, Kjoto a Radku. Radšej oželiem tú chuť ale mám mžnosť jesť marhule každý rok. A to my vyhovuje.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.58 (?), 16.7.2015 21:22

Ta Karola mě také napadla, proto jsem se po ní poptával v jiném vlákně, ale nepamatuji si, že bych ji někdy viděl na vlastní oči nebo ji ochutnal, takže nemohu porovnat.

                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 83.46 (?), 16.7.2015 22:49
Tak přesně takovýto plod (ad foto pana Mikeše 21:23) se mi dnes v Praze dostal do pusy. Zajímavý tvar plodu - připomínal více broskev - mělká stopečná jamka, krásně pravidelný, kulovitý jako tenisák. Velikost odhadem 50-60g. Chuť dobrá, ale ne výrazně mruňková, spíš připomínala něco jiného - broskvoň?/žlutou slívu? Rozhodně zvláštní. Zítra ochutnám jádro - to by mohlo napovědět. I tak, nemá někdo šajn? Zdraví Mittwoch
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 17.7.2015 7:09

Pane Míťo, průměrná hmotnost plodů je 83 g (váženo 30 náhodně vybraných plodů), ale ta chuť je typicky meruňková.

Ještě slíbené porovnání odrůd - vlevo Bergeron, vpravo neznámá odrůda.




                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 7.8.2015 11:12

Ochutnal jsem Bergeron ze dvou lokalit - opravdu velice dobrá chuť této odrůdy, byť plody malé (žádná probírka). Z Roudnicka ještě o stupeň chutnější než z jihu Moravy (V. Bílovice).

                     
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 129.117 (?), 8.8.2015 12:45

Bergeron je jistě chutný cv, ale jeho náchylnost ke strupovitosti mě od jeho pěstování odrazuje. Chemické postřiky na plody nepoužívám.

Kvality ranějších cv mi Bergeron nahradí (Karola, VP, Lejuna, očekávám kvality Radky...). J.

                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 25.7.2016 20:01

Letos Bergeron dozrál o několik dnů dřív, možná i proto, že na stromu nakonec dozrálo 21 meruněk.Přesně jak zní název vlákna"Bergeron je prostě nejlepší"yes,aromatický, sladko-kyselý, cukernatost 18 Brix.

Bergeron
Bergeron



                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.158 (?), 25.7.2016 20:49

18 Brix je dost. U hodně přezrálých VP jsem naměřil nějakých 15,5 Brix.

                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 26.7.2016 16:29

Bergeron má vysokou cukernatost, proto je doporučován na pálení, v roce 2014 měl 19 Brix, Vesna dokonce 22.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika