Presne tak Maďarská a Velkopavlovická sú najchutnejšie odrody marhúľ ale Maďarská je citlivejšia na šarku a Velkopavlovická zase často hynie na apoplexiu a obidve sú náchylné na mráz v kvete. Bergeron.je vysoko odolný na mráz v kvete ale na druhej strane musím dodať že tak dobrú chuť a ani veľkosť plodov ako Maďarská a Velkopavlovická nemá.
Presne tak Maďarská a Velkopavlovická sú najchutnejšie odrody marhúľ ale Maďarská je citlivejšia na šarku a Velkopavlovická zase často hynie na apoplexiu a obidve sú náchylné na mráz v kvete. Bergeron.je vysoko odolný na mráz v kvete ale na druhej strane musím dodať že tak dobrú chuť a ani veľkosť plodov ako Maďarská a Velkopavlovická nemá.
Sused má Maďarskú. Pekný obrovský strom. Chutné plody ale raz za 3-4 roky. Preto som si vysadil Bergeron, Kjoto a Radku. Radšej oželiem tú chuť ale mám mžnosť jesť marhule každý rok. A to my vyhovuje.
Ta Karola mě také napadla, proto jsem se po ní poptával v jiném vlákně, ale nepamatuji si, že bych ji někdy viděl na vlastní oči nebo ji ochutnal, takže nemohu porovnat.
Tak přesně takovýto plod (ad foto pana Mikeše 21:23) se mi dnes v Praze dostal do pusy. Zajímavý tvar plodu - připomínal více broskev - mělká stopečná jamka, krásně pravidelný, kulovitý jako tenisák. Velikost odhadem 50-60g. Chuť dobrá, ale ne výrazně mruňková, spíš připomínala něco jiného - broskvoň?/žlutou slívu? Rozhodně zvláštní. Zítra ochutnám jádro - to by mohlo napovědět. I tak, nemá někdo šajn?
Zdraví Mittwoch
Ochutnal jsem Bergeron ze dvou lokalit - opravdu velice dobrá chuť této odrůdy, byť plody malé (žádná probírka). Z Roudnicka ještě o stupeň chutnější než z jihu Moravy (V. Bílovice).
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?),25.7.2016 20:01
Letos Bergeron dozrál o několik dnů dřív, možná i proto, že na stromu nakonec dozrálo 21 meruněk.Přesně jak zní název vlákna"Bergeron je prostě nejlepší",aromatický, sladko-kyselý, cukernatost 18 Brix.