Jak naložit maso na uzení



      
host - 172.4 (?) 
25.1.2012 19:08

Tento postup i s receptem mohu 100% doporučit, máme odzkoušeno a nikdy před tím jsme nic lepšího nejedliwinkyeslaugh Lahodnik.


  
         
host - 172.4 (?), 25.1.2012 19:25

Měla jsem na mysli příspěvěk od Fannyho.

      
host - 172.4 (?), 25.1.2012 19:39

Fannyho postup i s receptem mohu 100% doporučit, máme odzkoušeno a nikdy před tím jsme nic lepšího nejedliwinkyeslaugh díky, díky Lahodnik.


      
host - 92.130 (?), 13.12.2014 18:37

dobry den našel jsem vaš članek na uzeni chtěl bych se zeptat pokud mam maso naložené v soli a česneku 3 dny a chci  ho dat do laku bude stačit v láku 6 dní?
taky jsem si všiml že tam uvádíte kmín, nekazí se tím maso?diky za jakoukoliv radu

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 14.12.2014 9:24

Záleží samozřejmě na velikosti kusů masa. Pro obvykle velké kusy kolem 1 kg 6 dní nestačí. Riskujete, že uprostřed zůstane maso šedé. Jestli se kmínem maso nezkazí, nevím (proč by se mělo kazit?) já kmín nedávám. 

   
dejf512 - (5) - 36.10 (?), 1.12.2011 17:37
Marku zjednodušeně. Rychlo sůl nepoužívat. V žádném případě nečekej až ti začne lák kvést- to je důsledek hnilobného procesu masa které je vystaveno větší teplotě než 4 stupně Očisti řádně maso od nečistot jaké jsou kousky krvavé, štetiny a popřípadě i papír který se přilepí na maso. vždy dbej aby maso nemělo při nakládání více než 2 až 4 stupně. 4 stupně jsou OK. Odvaž si sůl -2 až 2.5 deka na 1/kg masa. Vysol si jemně dno hrnce. Potom si na plechu vyválej maso v soli a jemně jej oklepej. Naskládej jej vždy kůží dolů. A konec zase kůží na vrch. Sůl která ti zůstane nasypej do hrnce na maso. Takto to nechej 3 až 5 dní. Sůl bude pronikat do masa a vytlačí s něj vodu. Potom vytáhni maso z hrnce a nech jej okapat. hrnec důkladně umej. Připrav si Lák z převařené vody a na 1litr /20 deka soli. Maso načesnekuj a naskládej co nejtěsnějí do hrnce, Zalej lákem a jemně jej poštouchej aby se ti dostal vzduch pryč.Lák musí být studený a nejlépe odstatý Maso musí být zcela ponořené!!! Zatiž to nějakým prkénkem a uzavři. Kontroluj to ob tři dny. Jakmile se bude lák kazit a nebo se tam udělá šum okamžitě vylít a noví lák!!! Pokud chceš aby bylo maso rychleji proleželé tak jej 2 nebo 3 přeskládej v nádobě. Poslední týden před uzením přidej do láku cukr moučku. A to na 1kg/1.5deka. Krásně to vybarvý maso a zkřehne. Takto se doporučuje nakládat maso na minimálně 3 týdny. ale můžeš jej tak mít naložené i 2 měsíce.
      
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 1.12.2011 18:00

Pěkně popsaný postup, i já to tak dělávám. Pouze se mi zdá veliká koncentrace soli v láku. Já když zalévám, dávám 2 deka soli na litr (samosebou po předchozím naložení masa 2,5 deka soli na kilo masa).

Martin

         
dejf512 - (5) - 36.10 (?), 1.12.2011 18:11
Díky za upozornění. jsem se překlepl. Díky David
         
host - 168.19 (?), 29.2.2016 20:11

Výše uvedeno 20 deka na litr a vy jste okomentoval že je to přesný postup a vzápětí píšete 2 deka na litr vody... nerozumím tomu Jindra

            
Venca z Vysočiny - (14) - 252.39 (?), 5.3.2016 10:07

Slyšel jsem, že se dá maso na uzení naložit do slané octové vody a po třech dnech začít udit. Nemáte s tímto nikdo zkušenosti? Děkuji za příp. reakce. Venca

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika