Slyšel jsem, že se dá maso na uzení naložit do slané octové vody a po třech dnech začít udit. Nemáte s tímto nikdo zkušenosti? Děkuji za příp. reakce. Venca
dobry den našel jsem vaš članek na uzeni chtěl bych se zeptat pokud mam maso naložené v soli a česneku 3 dny a chci ho dat do laku bude stačit v láku 6 dní?
taky jsem si všiml že tam uvádíte kmín, nekazí se tím maso?diky za jakoukoliv radu
Záleží samozřejmě na velikosti kusů masa. Pro obvykle velké kusy kolem 1 kg 6 dní nestačí. Riskujete, že uprostřed zůstane maso šedé. Jestli se kmínem maso nezkazí, nevím (proč by se mělo kazit?) já kmín nedávám.
Marku zjednodušeně. Rychlo sůl nepoužívat. V žádném případě nečekej až ti začne lák kvést- to je důsledek hnilobného procesu masa které je vystaveno větší teplotě než 4 stupně
Očisti řádně maso od nečistot jaké jsou kousky krvavé, štetiny a popřípadě i papír který se přilepí na maso. vždy dbej aby maso nemělo při nakládání více než 2 až 4 stupně. 4 stupně jsou OK. Odvaž si sůl -2 až 2.5 deka na 1/kg masa. Vysol si jemně dno hrnce. Potom si na plechu vyválej maso v soli a jemně jej oklepej. Naskládej jej vždy kůží dolů. A konec zase kůží na vrch. Sůl která ti zůstane nasypej do hrnce na maso. Takto to nechej 3 až 5 dní. Sůl bude pronikat do masa a vytlačí s něj vodu. Potom vytáhni maso z hrnce a nech jej okapat. hrnec důkladně umej. Připrav si Lák z převařené vody a na 1litr /20 deka soli. Maso načesnekuj a naskládej co nejtěsnějí do hrnce, Zalej lákem a jemně jej poštouchej aby se ti dostal vzduch pryč.Lák musí být studený a nejlépe odstatý Maso musí být zcela ponořené!!! Zatiž to nějakým prkénkem a uzavři. Kontroluj to ob tři dny. Jakmile se bude lák kazit a nebo se tam udělá šum okamžitě vylít a noví lák!!! Pokud chceš aby bylo maso rychleji proleželé tak jej 2 nebo 3 přeskládej v nádobě. Poslední týden před uzením přidej do láku cukr moučku. A to na 1kg/1.5deka. Krásně to vybarvý maso a zkřehne. Takto se doporučuje nakládat maso na minimálně 3 týdny. ale můžeš jej tak mít naložené i 2 měsíce.
Pěkně popsaný postup, i já to tak dělávám. Pouze se mi zdá veliká koncentrace soli v láku. Já když zalévám, dávám 2 deka soli na litr (samosebou po předchozím naložení masa 2,5 deka soli na kilo masa).
Slyšel jsem, že se dá maso na uzení naložit do slané octové vody a po třech dnech začít udit. Nemáte s tímto nikdo zkušenosti? Děkuji za příp. reakce. Venca