Pěkně popsaný postup, i já to tak dělávám. Pouze se mi zdá veliká koncentrace soli v láku. Já když zalévám, dávám 2 deka soli na litr (samosebou po předchozím naložení masa 2,5 deka soli na kilo masa).
dobry den našel jsem vaš članek na uzeni chtěl bych se zeptat pokud mam maso naložené v soli a česneku 3 dny a chci ho dat do laku bude stačit v láku 6 dní?
taky jsem si všiml že tam uvádíte kmín, nekazí se tím maso?diky za jakoukoliv radu
Záleží samozřejmě na velikosti kusů masa. Pro obvykle velké kusy kolem 1 kg 6 dní nestačí. Riskujete, že uprostřed zůstane maso šedé. Jestli se kmínem maso nezkazí, nevím (proč by se mělo kazit?) já kmín nedávám.
Marku zjednodušeně. Rychlo sůl nepoužívat. V žádném případě nečekej až ti začne lák kvést- to je důsledek hnilobného procesu masa které je vystaveno větší teplotě než 4 stupně
Očisti řádně maso od nečistot jaké jsou kousky krvavé, štetiny a popřípadě i papír který se přilepí na maso. vždy dbej aby maso nemělo při nakládání více než 2 až 4 stupně. 4 stupně jsou OK. Odvaž si sůl -2 až 2.5 deka na 1/kg masa. Vysol si jemně dno hrnce. Potom si na plechu vyválej maso v soli a jemně jej oklepej. Naskládej jej vždy kůží dolů. A konec zase kůží na vrch. Sůl která ti zůstane nasypej do hrnce na maso. Takto to nechej 3 až 5 dní. Sůl bude pronikat do masa a vytlačí s něj vodu. Potom vytáhni maso z hrnce a nech jej okapat. hrnec důkladně umej. Připrav si Lák z převařené vody a na 1litr /20 deka soli. Maso načesnekuj a naskládej co nejtěsnějí do hrnce, Zalej lákem a jemně jej poštouchej aby se ti dostal vzduch pryč.Lák musí být studený a nejlépe odstatý Maso musí být zcela ponořené!!! Zatiž to nějakým prkénkem a uzavři. Kontroluj to ob tři dny. Jakmile se bude lák kazit a nebo se tam udělá šum okamžitě vylít a noví lák!!! Pokud chceš aby bylo maso rychleji proleželé tak jej 2 nebo 3 přeskládej v nádobě. Poslední týden před uzením přidej do láku cukr moučku. A to na 1kg/1.5deka. Krásně to vybarvý maso a zkřehne. Takto se doporučuje nakládat maso na minimálně 3 týdny. ale můžeš jej tak mít naložené i 2 měsíce.
Pěkně popsaný postup, i já to tak dělávám. Pouze se mi zdá veliká koncentrace soli v láku. Já když zalévám, dávám 2 deka soli na litr (samosebou po předchozím naložení masa 2,5 deka soli na kilo masa).
Slyšel jsem, že se dá maso na uzení naložit do slané octové vody a po třech dnech začít udit. Nemáte s tímto nikdo zkušenosti? Děkuji za příp. reakce. Venca