Jak naložit maso na uzení



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?) 
4.12.2014 13:52

Rpstylle má pravdu. Nicméně, zalijete-li maso dostatečným množstvím láku, jeho tepelná kapacita bude natolik velká, že ve stávajícím počasí bude kolísání teploty v mase minimální. Zejména, když hrnec obalíte třeba hadrami. Většinou nakládám maso v nádobě a v množství, které se do lednice nevejdou.

  
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 4.12.2014 15:50

Vliv bude mít i to, jakým směrem ten balkon je a zda je zasklený nebo otevřený. Sám mám představenou zasklenou lodžii na jih a kolísání teplot je tam při slunečném počasí opravdu velké.

               
host - 92.210 (?), 1.12.2013 17:47

ahoj ja nakladam maso tak že na 1kg masa davám 2,2dkg sole a 1dkg česneku, naloženo to mam dle teploty 3až6 tydnu, měním u toho vodu (když to začne "kvest" a vžy převařenou) a dam tam tak hrstišku sole.před uzením oplachnu v teplé vodě, pověsím tak na 2 hod (než roztopím udirnu) a udím na 2x t.j. první den udím tak 8 hod, pad přestanu topit a druhý den doudím maso je tak měkčí a chutnější

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.12.2013 10:52

Máte nějak porovnané, jak by vypadalo maso, pokud byste v uzení nevynechával zmíněnou přestávku a udil nepřetržitě?
   Mně se neosvědčilo ponechávat maso ve vychládající udírně. Vysychá, ztráci objem i šťavnatost.

         
host - 145.136 (?), 16.12.2010 20:38

No taky jsem se toho chytl a poptal jsem se souseda a on to dělá takto:

pod maso dá česnek na to maso zase česnek a maso a dokola

pak si převaří vodu nechá jí schladit a hodí do toho vejce ve skořápce NEVAŘENÉ!!=) a solí dokud vejce nevyplave na hladinu a zalije maso prý už se stalo že to někdy nedosolil nebo přesolil protože dnes je každá sůl jiná že a ted to má vždy přesně protože vejce vyplave jen tehdy pokud má voda určité procento soli.

Pak co druhý den přehazuje maso ze spodu nahoru.

Nádobu s masem mám dát na místo kde je víc než 0 stupnů.

            
host - 216.103 (?), 16.12.2010 20:55

Zajímavý trik. A jak dloho to soused má naložené a používá klasickou sůl nebo rychlo sůl?

               
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 65.183 (?), 16.12.2010 21:08

Dá se použít i se syrovou oškrábanou bramborou. Funguje to.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 18.12.2010 17:40

Metoda je to značně nepřesná. Soused nedosolil nebo přesoliíl ne proto, že různé soli jsou jinak slané, ale právě pro tu nepřesnost. Pro upřesnění by muselo být definované množství láku na kg masa, jinak to nemá smysl. Odměření vody a odvážení soli je jednoduché a určitě přesnější než plavení vajec či brambor.

                     
host - 72.149 (?), 18.12.2010 19:19

Plně souhlasím. Navíc starší vejce mají větší vzduchovou bublinu.

F.O.

                     
host - 121.128 (?), 20.12.2010 8:18

Pane Vysloužil, dovolím si s váma nesouhlasil. Pokud budu pokaždé odměřovat stejné množství vody a stejné množství soli. Tak sůl je pokaždé jiná, respektive má jinou solivost a proto bude lák pokažné jinak slaný. Nejpřesnější způsob bych asi viděl v měření láku lákoměrem. Ale to vajíčko se mi stejně líbí, již jen pro tu jednoduchost. Ale samozřejmě se musí vzít v úvahu i množství láku na množství masa.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika