Špičaté zelí
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?) 8.2.2023 16:19
Přesně. A pak přidat cibulku či cibuli, trochu cukru (ať si říká kdo chce, co chce), olivový olej a šťávu z citronu či limetky. A Murdoc je tak akorát křupavý. Ňam.
Při vlhkosti 60% mi stále ještě zelenina vysychá. Mám ji doma v pokojíku při teplotě kolem 10°C, ale jak venku mrzne, vlhkost klesá. Nádoba s vodou moc při té teplotě nepomáhá. Teď je tam jenom 45%. Takže co se dá, nechávám na záhonech - kořenovou zeleninu zasypanou vrstvou hlíny (pór, celer, mrkev, růžičkovou kapustu), jenže zelí nemá šanci. Můj sklep je teplotně i v mrazech tak na +2 až 3°C a v parném létě tak do 13°C, což je ideál. Ale ta vlhkost to totálně kazí. Je kamenný a těžce do něj zatéká.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.43 (?), 26.1.2023 15:34
Říkali jsme tomu Studentský mls a smíchali jsme to s vařenými flíčky nebo jinou těstovinou. Byla to neskutečná dobrota, hlavně v době, kdy docházely peníze. To byly krásné časy.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 27.1.2023 21:09
Studentské časy. Docházejí peníze, ale my jsme mladí, trochu pracovití a hodně skromní. Kdeže ty roztáté ledovce jsou.
Ale z pohledu mého věku mi to nějak nesedí. Špičaté odrůdy zelí nejsou na trhu zase až tak dlouho. Vy musíte být mladší ročník, že?
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.43 (?), 7.2.2023 12:33
Ale vůbec ne. Jsem už jedenáctý rok v důchodu.
A ten Studentský mls jsme dělali ze zelí jakéhokoliv. Myslela jsem to obecně, jako dobrotu ze zelí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 7.2.2023 17:46
Kysané zelí ze škopku taky občas do sálátu použiju i s těstovinovou přílohou, která zůstane od oběda. Ale jinak zelí v čerstvém stavu dost nadýmá a zelný salát lehce tepelně opracovaný vařícím nálevem a nebo vodou mi zase nechutná, když není dobře zaležený ve sklenicích a zavařený. Takže raději zelí jako vařenou přílohu k masům a nebo kysané jako náplně do bramboráků.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 8.2.2023 9:21
Já to řeknu slušně: raději párkrát pustím větry než sním salát ze spařeného zelí.
A bohužel ke kysanému zelí jsem nějak nepřilnul. Co mi ale chutná je čalamáda: zelí, papriky, cibule a mrkev.
Ideální by bylo mít vhodné podmínky pro skladování zelí. Ale ten můj sklep má víc jak 90%ní vlhkost a zelí mi tam hnije. A vysušit sklep nedokážu.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 8.2.2023 10:43
Nejlepší je čerstvé zelí postrouhat nasolit a nechat pár hodin zaležet, ale to už by nebyl studentský mls, protože někteří lidi jsou dnes úplní fanatici do zdraví a sůl je pro ně stejné zlo jako řepný cukr. My máme sklep spíš suchý a dáváme tam nádoby s vodou, protože na uskladněných produktech je to poznat. Třeba dnes máme vlhkost 65%. V první místnosti jsou po další mrazivé noci už jen 2,5 C plus a ve druhé za třetími dveřmi a zděnou příčkou je aktuálně plus 5 C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 8.2.2023 16:19
Přesně. A pak přidat cibulku či cibuli, trochu cukru (ať si říká kdo chce, co chce), olivový olej a šťávu z citronu či limetky. A Murdoc je tak akorát křupavý. Ňam.
Při vlhkosti 60% mi stále ještě zelenina vysychá. Mám ji doma v pokojíku při teplotě kolem 10°C, ale jak venku mrzne, vlhkost klesá. Nádoba s vodou moc při té teplotě nepomáhá. Teď je tam jenom 45%. Takže co se dá, nechávám na záhonech - kořenovou zeleninu zasypanou vrstvou hlíny (pór, celer, mrkev, růžičkovou kapustu), jenže zelí nemá šanci. Můj sklep je teplotně i v mrazech tak na +2 až 3°C a v parném létě tak do 13°C, což je ideál. Ale ta vlhkost to totálně kazí. Je kamenný a těžce do něj zatéká.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 8.2.2023 18:02
Kořenovou zeleninu dáváme do plastových barelů a zasypáváme pilinama. Taková oprava to není jenom tak a neodborný zásah do starého sklepa to nechci ani domyslet, ale proti zatékání je dobrá nopová folie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|