Mám Vás moc rád, pane starší, ale nějak se mi zdá Váš příspěvek nesrozumitelný. Přesto si pochutnejte na Rubinole, Rozele, Admirálu a Siriusu. Za sebe můžu říct. že nejprotivnější kyselost měly kdysi kupované Oriony a ty moje nejsou o nic lepší. To by jste teprve kroutil hubu nad citronmi. Prostě záhadná odrůda. Měla by mít chuť pravděpodobně zcela jinou.
Pět desetiletých stromků na M26, loni jsem zasadil jeden na MM106. Velikostí plodů menší, ale jinak je to klasa. Konzumovatelný hned po sběru až do dubna. Krásou plodů si u mě nezadá s Rubinolou. Pravda, ne každý ocení v prvních měsících po sběru tu ostřejší kyselinku, ale pro mě je to nejoblíbenější odrůda.
Topaz? Tento týden jsem zakoupil bedýnku jablek Topaz u sadaře / můj stromek začne plodit asi letos/, u něj skladováno při nízké teplotě. Chuťově skvělý ostřejší kyselinka jemně doplněná sladkostí, vysoká šťavnatost. Po zkonzumování jednoho jsem šel pro další a další... Tak nevím jestli není návykový.
Tak jsem ten ospevovaný Topáz koupil na tržnici a ochutnal.Je to naozaj jednička, je to nejlepší jablko mezi citronama ale mezi jablkama je to prumer max.2- ale z citronu je to jednička. Ontario má v popisech že je pro diabetiky, to spíš Topaz ten je kyselejší.Lepší název by se hodil Toplemon alebo Citropaz.Jinak vzhledovo a dužina je kvalitná až na chuť.Trochu prehnaná chvála.Doufám že takové nejsou všechny české odrudy.Má česko aj nejakou sladkou odrudu?
Tak podle koštu jednoho jablka se nedá sortě vystavit finální známka, je třeba pořídit víc kusů a zkoušet postupně-mně Téčko nejvíc chutná s jeho první vráskou, to se kyselo a sladko perfektně prolínají. SPCH
Oopál nikde nebyl letos, o Tom Topazu tady každý jenom mlží jako tajný agent šlechtitelské stanice, reknu že je to kyselé a je to ale je to vhodné jablko když máte nechuť k jídlu hned po jednom topazu mám chuť k jídlu ale nedoporučuji pro lidi s nadváhou nebo budete víc jíst, asi znižuje cukr.Doufám že Rubinola, Rozela,Admirál, Sírius nebudou taky tak nakyslé co bych delal s tolika citronmi, to je daň za rezistenci.
Mám Vás moc rád, pane starší, ale nějak se mi zdá Váš příspěvek nesrozumitelný. Přesto si pochutnejte na Rubinole, Rozele, Admirálu a Siriusu. Za sebe můžu říct. že nejprotivnější kyselost měly kdysi kupované Oriony a ty moje nejsou o nic lepší. To by jste teprve kroutil hubu nad citronmi. Prostě záhadná odrůda. Měla by mít chuť pravděpodobně zcela jinou.
Mělo by být špičkové, jelikož se umísťuje na předních místech a leckdy i vyhrálo. Protože pochází z Otavy, určitou kyselost bych očekával, ale pravá chuť je zřejmě nějaká jiná, kterou neznám. Mluvím o ORIONU. Nejde ani tak o moje Oriony, ale o ty tenkrát kupované, které byly kyselé až do jara. Pocházely od nějakého velkopěstitele z Hradecka a ten asi špatné podmínky neměl.
Ontario má v popisech že je pro diabetiky, to spíš Topaz ten je kyselejší.
Nešiřte tady bludy, Topaz se Ontariu kyselostí ani nepřiblíží. Oba druhy jsou pozdně zimní odrůdy, potřebují vyzrát na slunci raději teplejší oblasti a konzumovat po odležení ve sklepě, nikoliv ze stromu nebo řízeného skladu. Na jaře je kyselinka v T vynikající, zatímco u Ontária se stává teprve snesitelnou. Ale připouštím, že každý má jinou hubu. Kupte si Matčino, v prosinci nebude po kyselinách ani památky (možná ani po jablkách)