Topaz nepřekonaný



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
1.12.2017 13:29

Mám Vás moc rád, pane starší, ale nějak se mi zdá Váš příspěvek nesrozumitelný. Přesto si pochutnejte na Rubinole, Rozele, Admirálu a Siriusu. Za sebe můžu říct. že nejprotivnější kyselost měly kdysi kupované Oriony a ty moje nejsou o nic lepší. To by jste teprve kroutil hubu nad citronmi. frownProstě záhadná odrůda. Měla by mít chuť pravděpodobně zcela jinou. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (643) - 43.159 (?), 9.11.2019 20:37

Pět desetiletých stromků na M26, loni jsem zasadil jeden na MM106. Velikostí plodů menší, ale jinak je to klasa. Konzumovatelný hned po sběru až do dubna. Krásou plodů si u mě nezadá s Rubinolou. Pravda, ne každý ocení v prvních měsících po sběru tu ostřejší kyselinku, ale pro mě je to nejoblíbenější odrůda.

   
PepaS - (30) - 217.186 (?), 10.1.2020 7:32

Topaz? Tento týden jsem zakoupil bedýnku jablek Topaz u sadaře / můj stromek začne plodit asi letos/, u něj skladováno při nízké teplotě. Chuťově skvělý ostřejší kyselinka jemně doplněná sladkostí, vysoká šťavnatost. Po zkonzumování jednoho jsem šel pro další a další... Tak nevím jestli není návykový.

   
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 1.143 (?), 1.12.2017 9:52
Tak jsem ten ospevovaný Topáz koupil na tržnici a ochutnal.Je to naozaj jednička, je to nejlepší jablko mezi citronama ale mezi jablkama je to prumer max.2- ale z citronu je to jednička. Ontario má v popisech že je pro diabetiky, to spíš Topaz ten je kyselejší.Lepší název by se hodil Toplemon alebo Citropaz.Jinak vzhledovo a dužina je kvalitná až na chuť.Trochu prehnaná chvála.Doufám že takové nejsou všechny české odrudy.Má česko aj nejakou sladkou odrudu?
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.12.2017 10:19

smiley Určitě má. Třeba OPÁL. Zkuste se podívat v Globusu.

         
host - 157.239 (?), 1.12.2017 11:34

Tak podle koštu jednoho jablka se nedá sortě vystavit finální známka, je třeba pořídit víc kusů a zkoušet postupně-mně Téčko nejvíc chutná s jeho první vráskou, to se kyselo a sladko perfektně prolínají. SPCH

         
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 5.244 (?), 1.12.2017 13:11

Oopál nikde nebyl letos, o Tom Topazu tady každý jenom mlží jako tajný agent šlechtitelské stanice, reknu že je to kyselé a je to ale je to vhodné jablko když máte nechuť k jídlu hned po jednom topazu mám chuť k jídlu ale nedoporučuji pro lidi s nadváhou nebo budete víc jíst, asi znižuje cukr.Doufám že Rubinola, Rozela,Admirál, Sírius nebudou taky tak nakyslé co bych delal s tolika citronmi, to je daň za rezistenci.

            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.12.2017 13:29

Mám Vás moc rád, pane starší, ale nějak se mi zdá Váš příspěvek nesrozumitelný. Přesto si pochutnejte na Rubinole, Rozele, Admirálu a Siriusu. Za sebe můžu říct. že nejprotivnější kyselost měly kdysi kupované Oriony a ty moje nejsou o nic lepší. To by jste teprve kroutil hubu nad citronmi. frownProstě záhadná odrůda. Měla by mít chuť pravděpodobně zcela jinou. 

               
Janst - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 3.130 (?), 1.12.2017 20:55

Já vás mám taky rád, pardubáci jsou hodní, Orion je kyselé ?,nikde to nepíšou málem jsem ho koupil.

                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.12.2017 21:30

Mělo by být špičkové, jelikož se umísťuje na předních místech a leckdy i vyhrálo. Protože pochází z Otavy, určitou kyselost bych očekával, ale pravá chuť je zřejmě nějaká jiná, kterou neznám. Mluvím o ORIONU. Nejde ani tak o moje Oriony, ale o ty tenkrát kupované, které byly kyselé až do jara. Pocházely od nějakého velkopěstitele z Hradecka a ten asi špatné podmínky neměl.

      
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 1.12.2017 13:36

Ontario má v popisech že je pro diabetiky, to spíš Topaz ten je kyselejší.

Nešiřte tady bludy, Topaz se Ontariu kyselostí ani nepřiblíží. Oba druhy jsou pozdně zimní odrůdy, potřebují vyzrát na slunci raději teplejší oblasti a konzumovat po odležení ve sklepě, nikoliv ze stromu nebo řízeného skladu. Na jaře je kyselinka v T vynikající, zatímco u Ontária se stává teprve snesitelnoufrown. Ale připouštím, že každý má jinou hubu. Kupte si Matčino, v prosinci nebude po kyselinách ani památky (možná ani po jablkách)laugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika