Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
Janst - Stříbrný Zahrádkář (192) - 4.64 (?) 10.10.2017 8:03
Aký je kyslý ten Topáz v porovnaní s Ontáriom, doufám že menej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.55 (?), 15.8.2018 19:42
TOPAZ (Rubín x Vanda) - jedna z českých odrôd, ktorá sa presadila aj "vonku" - na západ aj sever od hraníc svojho vzniku, kde je stále pestovaná. Je len málo odrôd, ktoré to môžu tiež o sebe povedať (Rubinola, Opál, v budúcnosti možno Lucy...). Takže nejakú kvalitu ten Topaz mať musí, v trhovej ekonomike Západu ho iste nepestujú len pre jeho modré oči. Presne tak ako si nezahráte anglickú ligu vo futbale alebo NHL v hokeji ak na to nemáte. Iste, Topaz má svoje muchy, ale ak sa podarí, je to jablko výnimočnej a špecifickej chuťovej kvality s mimoriadnym "shelf-life". Ja som mal s jeho pestovaním v minulosti problémy - stromky mi na slaborastúcich podpníkoch opakovane odchádzali na chorobu krčka podpníka. Preto ho mám teraz na A2-ke a šiestym rokom to vyzerá výborne. Strom už vstúpil do plnej rodivosti (viď fotky), je zdravý a obavy že plody budú menšie sa nepotvrdili - skôr naopak. Kým na M9 mal Topaz chcípácky vzhľad, na A2 rastie bujne a je trochu problém jeho rast ukočírovať. To je už ale moja úloha, Topaz si tú svoju plní. Odroda ktorá by možno nemala chýbať v žiadnej československej záhradke. IH
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 3.12.2017 16:02
Já jsem doposud nad (Red)Topazem hůl nelámal, ani se k tomu nechystám.Již asi pátým rokem přináší výstavní úrodu větších, celočervených plodů.Ba dokonce se mi ho daří pěstovat i na M9ce, pokud odrůdový štítek na stromku neklamal.Pěstuju ho na drátěnce, v beztravním pásu, velmi kypré a hnojené zemině, možná to je ten důvod proč dosud neonemocněl krčkovou hnilobou, na kterou si mnozí ztěžovali.A každoroční přírustky ve dřevě jsou více než dostačující.Stromek prospívá a vypadá velmi vitálně.Na základě týchto poznatků jsem o pár roků později dokoupil dalšího Red topaze, opět na M9ce, který se letos přivedl do plodnosti.Stále čekám, kdy se začnou projevovat spomínané krčkové problémy této odrůdy ve spojení s M9kou.No nechci je přivolávat.Možná právě já mám to štěstí, že se jim tak daří, nevím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 16.8.2018 13:46
Daník: Iste, Topaz zďaleka nie je bezproblémová odroda. To že by mal byť v každej záhradke som myslel samozrejme nadnesene a hyperbolicky, každý si predsa volí sorty podľa svojho gusta (a dostupnosti).
Pre mňa sú práve tie "problémové" istou výzvou a v prípade úspechu (= dopestovanie kvalitných plodov) mám z toho lepší pocit ako pri nejakej nenáročnej odrode, ktorá moju starostlivosť takmer nepotrebuje.
Mňa dosť prekvapuje, že na A2-ke má Topaz väčšie plody ako tomu bolo na M-9. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|