Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?) 3.12.2017 18:20
Tak snad J.S. cosi vypěstuje-dle jeho sondáže chystá velkou ránu! SPCH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 3.12.2017 22:20
Mě milovníka Topazu vůbec ničím neprovokuje
Když dva dělají totéž, není to totéž. Když jsem - mnohem jemněji - poukázal na neduhy hušky Dicolor, Petr to opakovaně nedokázal rozdýchat. A když někdo amatérsky odsoudí jeho milovaný Topaz, jako největší demokrat hájí právo se vyjádřit o čemkoli. Pravda je jinde. Konečně našel někoho, kdo zkritizoval příspěvek úhlavního nepřítele.
Jinak se taky víc kloním k té provokaci. Že by pan Staší byl tak prostoduchý, aby - po přečtení pochval od letitých pěstitelů Topazu - myslel svůj útok na odrůdu vážně, prostě nevěřím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 4.12.2017 19:55
Nechtěl jsem, aby si lidé, kteří Topaz neznají, na základě některých příspěvků udělali obrázek, že je kyselý jako citrón. Je to, bohužel, nectnost internetu, že se prolínají informace více či málo fundované, klamavé či zavádějící. A leckterý čtenář je má problém rozklíčovat. Posuzovat odrůdu je potřebné na základě víceletých zkušeností v různých polohách, na různých podnožích atd. Někde jsem tady psal, že jsem koupil Jonagored a byl bez chuti, no a dnes jsem ochutnal jiný a byl chutný velmi. Asi z toho plyne, že podle jednoho jablka nelze dělat závěry...
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 3.12.2017 18:41
To mi spadl kámen ze srdce, sem rád, že se shodneme.Taky si myslím, že vynášet konečné soudy nad chutí Topazu začátkem prosince, řadit ho kyselosti k Ontáriu, citronu, zaškatulkovat jej jako jablko s vysokou mírou kyselosti je ale opravdu čirá neznalost, amaterismus,zho*vadilost.Protože charakteristika chuti, doba konzumní zralosti je v listopadu a v prosinci mimo konzumní okno.Bylo by to obdobné jako posuzovat chuť, konzistenci Boscovy flaše v červenci, a říkat, že je to tvrdá nedobrá hruška.Dalším příkladem bývají degustace ovoce, kde se porovnávají ranné odrůdy s těmi velmi pozdními-totální amaterismus, nebo záměr(šlechtitelských stanic)???Pokud degustace má být relevantní a vyvážená, má se provádět v měsičním horizontu, a měly by na nich být zařazeny odrůdy v plné konzumní zralosti, tedy vyzrálé!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.135 (?), 3.12.2017 20:00
Bumblebee Alois Bombíni: Výraz zho*vadilost by som zrovna nepoužil, ale to čo píšete by tu mali vytesať do kameňa: existuje niečo také ako OBERAČKOVÁ zrelosť a KONZUMNÁ zrelosť odrôd jabloní. Ak to niekto nevie, nechápe alebo zámerne ignoruje, je to len a len jeho problém. Tak ako je problémom zakladateľa tohto vlákna, že sa najprv postavil na obranu Topazu ako skvelej odrody, aby teraz otočil o 180° a pošlapal si po vlastnom jazyku(lebo IH...) a pritakával niekomu kto videl Topaz prvýkrát na pulte nejakého predajcu. Ešte k Vašej poznámke o degustáciách, pán Alois: práve z dôvodu "lebo oberačková a lebo konzumná zrelosť odrody" - ich výsledky beriem s velikánskou rezervou, len ako vyslovene orientačné, vzťahujúce sa k dátumu degustácie - a nič viac. Napriek tomu: chystá sa degustácia v Lysiciach a veľmi rád si prečítam "report" pánov M.Vysloužila a Jiřího II, ktorí sa predpokladám ako hodnotiaci tejto významnej degustácie zúčastnia. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|