Topaz nepřekonaný



host - 157.239 (?)
3.12.2017 18:20

Tak snad J.S. cosi vypěstuje-dle jeho sondáže chystá velkou ránuwink! SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 157.239 (?), 3.12.2017 18:20

Tak snad J.S. cosi vypěstuje-dle jeho sondáže chystá velkou ránuwink! SPCH

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 3.12.2017 22:20

Mě milovníka Topazu vůbec ničím neprovokuje

Když dva dělají totéž, není to totéž. Když jsem - mnohem jemněji - poukázal na neduhy hušky Dicolor, Petr to opakovaně nedokázal rozdýchat. A když někdo amatérsky odsoudí jeho milovaný Topaz, jako největší demokrat hájí právo se vyjádřit o čemkoli. Pravda je jinde. Konečně našel někoho, kdo zkritizoval příspěvek úhlavního nepřítele.
   Jinak se taky víc kloním k té provokaci. Že by pan Staší byl tak prostoduchý, aby - po přečtení pochval od letitých pěstitelů Topazu - myslel svůj útok na odrůdu vážně, prostě nevěřím.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.12.2017 17:05

Ne každému musí vyhovovat kyselejší odrůda. Jsou tací, kterým Topaz nebude chutnat nikdy a to ani přesně v tom únorovém úterý půlpátý odpoledne, kdy jabko slavnostně rozkrojí, jak pravil pan PP. laugh Mně osoně chutná Topaz i teď, pár týdnů po "oberačkovej zrelosti", ale kyselejší rozhodně je, proto jsem pánovi Staršímu doporučil například ten Opál.

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 4.12.2017 19:55

Nechtěl jsem, aby si lidé, kteří Topaz neznají, na základě některých příspěvků udělali obrázek, že je kyselý jako citrón. Je to, bohužel, nectnost internetu, že se prolínají informace více či málo fundované, klamavé či zavádějící. A leckterý čtenář je má problém rozklíčovat. Posuzovat odrůdu je potřebné na základě víceletých zkušeností v různých polohách, na různých podnožích atd. Někde jsem tady psal, že jsem koupil Jonagored a byl bez chuti, no a dnes jsem ochutnal jiný a byl chutný velmi. Asi z toho plyne, že podle jednoho jablka nelze dělat závěry...

                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.2 (?), 3.12.2017 18:41

To mi spadl kámen ze srdce, sem rád, že se shodneme.Taky si myslím, že vynášet konečné soudy nad chutí Topazu začátkem prosince, řadit ho kyselosti k Ontáriu, citronu, zaškatulkovat jej jako jablko s vysokou mírou kyselosti je ale opravdu čirá neznalost, amaterismus,zho*vadilost.Protože charakteristika chuti, doba konzumní zralosti je v listopadu a v prosinci mimo konzumní okno.Bylo by to obdobné jako posuzovat chuť, konzistenci Boscovy flaše v červenci, a říkat, že je to tvrdá nedobrá hruška.Dalším příkladem bývají degustace ovoce, kde se porovnávají ranné odrůdy s těmi velmi pozdními-totální amaterismus, nebo záměr(šlechtitelských stanic)???Pokud degustace má být relevantní a vyvážená, má se provádět v měsičním horizontu, a měly by na nich být zařazeny odrůdy v plné konzumní zralosti, tedy vyzrálé!

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.12.2017 19:01

 Bylo by to obdobné jako posuzovat chuť, konzistenci Boscovy flaše v červenci, a říkat, že je to tvrdá nedobrá hruška.

Jo, tohle srovnání přesně sedí. smiley

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.135 (?), 3.12.2017 20:00
Bumblebee Alois Bombíni: Výraz zho*vadilost by som zrovna nepoužil, ale to čo píšete by tu mali vytesať do kameňa: existuje niečo také ako OBERAČKOVÁ zrelosť a KONZUMNÁ zrelosť odrôd jabloní. Ak to niekto nevie, nechápe alebo zámerne ignoruje, je to len a len jeho problém. Tak ako je problémom zakladateľa tohto vlákna, že sa najprv postavil na obranu Topazu ako skvelej odrody, aby teraz otočil o 180° a pošlapal si po vlastnom jazyku(lebo IH...) a pritakával niekomu kto videl Topaz prvýkrát na pulte nejakého predajcu. Ešte k Vašej poznámke o degustáciách, pán Alois: práve z dôvodu "lebo oberačková a lebo konzumná zrelosť odrody" - ich výsledky beriem s velikánskou rezervou, len ako vyslovene orientačné, vzťahujúce sa k dátumu degustácie - a nič viac. Napriek tomu: chystá sa degustácia v Lysiciach a veľmi rád si prečítam "report" pánov M.Vysloužila a Jiřího II, ktorí sa predpokladám ako hodnotiaci tejto významnej degustácie zúčastnia. IH
                  
viktor111 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (140) - 168.28 (?), 3.12.2017 15:55

Ivan si to poplietol topaz je krizenec vandy a rubinu, nie primy a vandy

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.63 (?), 3.12.2017 16:05
Áno Viktor, ospravedlňujem sa, máte samozrejme pravdu. Pri písaní som myslel na sestru Topazu - Rubinolu. Na tom čo som napísal to ale nič nemení.(Možno som mal radšej držať zobák, pár dní čom som bol mimo tu bol kľud 😉). IH
                     
viktor111 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (140) - 168.28 (?), 3.12.2017 16:14

ale sak pohoda Ivan ja ta tu mam rad, rubinola je krizenec primy a rubinu, neviem ci nieco vzislo z krizenia primy a vandy... vedel som ze topaz je rubinova odroda preto som sa nad tym pozastavil

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika