Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.63 (?) 3.12.2017 16:25
OK Viktor: Daník napísal: "Nešiřte tady bludy". Ja sa pod to plne podpisujem. A vtedy... nič...(?!?!). Akonáhle napíšem niečo ja (v porovnaní s týmto "soft"), príde reakcia... Ale fajn, nepíšem veci vycucané z prsta, ale svoje skúsenosti. Kto chce berie, kto chce nie. Nárok na neomylnosť si nerobím. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.135 (?), 3.12.2017 20:23
SPCH: Ja to takto nevnímam(šampion... vlčí smečka...). Nikdy som tu neupozorňoval (s jedinou výnimkou) na nejaké svoje úspechy na výstavách ovocia. Keďže som teraz v piatok poštou obdržal nejaké diplomy od SZZ po výstave jabĺk v Trenčíne (foto 1-3), dovolím si uviesť veci na pravú mieru (snáď mi to bude odpustené). Tohtoročný výsledok je jasným ústupom z pozícií, je to len mikroúspech. Keďže si rád staviam pred seba nejaké ciele, v r.2018 by som chcel opäť zabojovať o víťazstvo. Konkurencia je silná a treba ju rešpektovať, ešte nikto nedokázal zvíťaziť dvakrát (foto 4,5). Ak by sa mi to podarilo do tretice, tak by ma to potešilo. Ak nie, hobby-ovocinársky život pôjde ďalej, každodenná radosť z neho je dôležitejšia. Chcem tým povedať len to, že tu na fóre prezentujem iba svoje skúsenosti, nič viac. Tak ako drvivá väčšina prispievateľov. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.44 (?), 12.12.2017 12:17
Napíšem aj ja svoju skúsenosť s Topazom. Jeho pestovaniu sa venujem asi 10 rokov, stromy mám na podpníkoch M9 a MM106, pestovaných prevažne na vedení. Čo by som vyzdvihol, je najmä pestovanie s minimálnou chemickou ochranou (za celý čas som ani raz neošetroval proti múčnatke a chrastavitosti, jedine proti červivosti). Čo sa chuti týka, tak pre mňa sú to jablká s jedinečnou kyslasto korenistou chuťou, ktoré možno dlho skladovať. Z môjho pohľadu patria medzi špičku aktuálneho sortimentu a aj preto som tento rok vysadil 4 ks na podpníku MM106.
|
|
|
|
|
|
|
Janst - Stříbrný Zahrádkář (192) - 6.171 (?), 6.12.2017 9:35
K tomu dodám že letos jsem ochutnal dva Topasy jeden byl z výprodeje z velkoskladu a ten byl docela dobrý a druhý z tržnice od domácího pestitele tak ten byl hodne kyselý, tady tvrdíte že je treba čekat do jara ale o Topazu se píše že je konzumovatelný od listopadu, prosince.Ale tedy počkám.
Pro nekoho ze severuje i kyslé jablko muže být dobré dobré když lepší nemá.To my pripomína udalost když jsme byli na Orave a byli tam na strome ješte nezralé kyselé slivky a ty oraváci je jedli a chválili že jsou dobré, chudáci nikdy nejedli prezrálou slivku a možná je to podobné s Topazem ale když pan IH tvrdí že je Topaz dobrý po dostatečném odležení tak treba asi jen čekat.
Na druhé strane to má výhodu že se nemusí kupovat drahé citrony.
Když se Topaz prodáva jako strom i v Rakousku tak na tom neco bude, možná to tam zanesli jenom naturalizovaní češi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.161 (?), 6.12.2017 21:18
Já se hlásím k oblibě kyselých jablek. Dávám jim přednost, i když mám k dispozici sladká. Jablka bez ohledu na odrůdu konzumuji už při česání. Jen se Zvonkovým čekám do prosince. Zdá se mi že muži dávají přednost sladším jablkům. Letos, i přes studené jaro a suché léto, na tříletém stromku na M9 sedm krásných plodů Topazu, které jsou už snědené. Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
host - 196.17 (?), 10.12.2017 13:15
Přirovnávat chuť Topazu z konce listopadu k chuti Boscovy lahvice v červenci je nesmysl, to je snad každému jasné. PzP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|