Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 21.4.2016 12:11
Pane Vlastimile, to, že někdo založil vlákno s tímto názvem neznamená, že tím nějak dehonestuje jiné odrůdy. Prostě má (a nejen on) radost z této odrůdy a je jedno, jestli je ze Střížovic, Japonska nebo Nového Zélandu. Nic Vám nebrání založit vlákno s názvem třeba "Breaburn nepřekonaný". Každému chutná něco jiného a nikde jsem nezaznamenal, že by se tu uráželo kvůli oblíbenosti jiné odrůdy. Nehledejte za těmi příspěvky víc, než je uvedeno.
Mě shodou okolností za ty tři roky zase neoslovil (nejen) Braeburn (chuťově, nemluvím o jiných vlastnostech).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 20.7.2017 7:00
Mohu potvrdit, že v těžkých podmínkách Valašska ve výšce 450 mnm tyto dvě odrůdy (Rubinola a Topaz) dávají dobré výsledky vzhledem k množství jiných zkoušených odrůd. Ještě je zde nepřekonané Matčino.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.186 (?), 21.4.2016 22:46
Ještě k padlí na Topazu - všude se uvádí, že jím netrpí, v mých podmínkách, bohužel, ano - viz foto. Více než Jonagold, ten ovšem stříkám na strupovitost. Sklep byl prakticky celou zimu větrán, na podlaze nádoby s vodou a stav jablek velmi dobrý, cca o měsíc lepší než loni. Zkoušel jsem také opakovaně dle doporučení tirolských přátel uskladnit dvě várky jablek ve dvojitých pvc pytlích se vzduchem odsátým vysavačem. Každý kus byl důkladně prohlédnut, zda je ve 100% zdravotním stavu - výsledek je zklamáním, nejen po stránce šíření hnilob, ale i celková přezrálost jablek byla v březnu spíše horší. Daník
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 22.4.2016 20:49
Dnes jsem na cestách opět vychutnal báječné a stále svěží Topazy, vážení přátelé.. Bravo ÚEB AV Střížovice, kde byla tato odrůda vyšlechtěna. I když se některé plody začínají kazit, tak ty zdravé jsou opravdu stále "top". Bohužel některé plody Melrose nedosahují v letošním roce své maximum možného a za Topazem v dubnu pokulhávají. Vydrží ovšem déle. Co se týče různých poznatků od zdejších pěstitelů, tak jistě nejenom já pečlivě sleduji postřehy z degustací pozdně zimních odrůd od pana Václava Vinšálka, který ke zvýraznění svých poznatků nepotřebuje žádné osobní invektivy na adresu jiných a vystačí si plně s konstatováním vlastních zkušeností. Zajímavá byla jeho nedávná zmínka o odrůdě Andera, která podle jeho slov sice nedosahuje kvalit Siriusu, či Admirálu, ovšem překonává jednoho z rodičů a to MELROSE. Lze z toho usoudit, že Melrose vlastně žádných mimořádných kvalitativních výsledků u pana Václava nedosahuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.253 (?), 16.5.2016 20:03
V neděli jsme s rodinou degustovali poslední plody, které jsem nechával na zkoušku co vydrží. Zde je jejich pořadí - podle nás, nikomu ho nevnucuji. Pokud bych zařadil ještě Melrose a Idared, tak Melrose někde mezi 4 a 5 pořadím a Idared spolu se Shalimarem.
Admirál, Jazz, Kanzi, Fuji, Pink Lady, Red Topaz, Shalimar. Fuji a Red Topaz byly dost přezráté, Shalimar chuťově slabší. Ještě k Topazu, mám ho jak ve stěně na M9 a J-TE-E tak na MM106 jako vysokokmen. Zatím jsem žádné nemoci nezjistil a to ho mám minimálně 20 let. Pouze zde na jihu Moravy trpí padlím, ale je to udržitelné. Tonda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|