Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 19.4.2016 16:26
Mám k odrůdě Melrose kladný vztah, ovšem zase musím konstatovat její chuťovou nespolehlivost. Mám tady ještě nějaké plody z podzimu, ale konzistence dužniny ani chuť není valná. Takový Topaz je stále šťavnatější a v chuti mnohem výraznější a mělo by to být v tuto dobu právě obráceně. Idared z 600m. (Sudetenland) byl sice sklizený až někdy na Vánoce, takže už před časem byl hodně suchý, ovšem (jonathanová) chuť je pro mě určitě zajímavější, než tyto nicneříkající Melrosy. Škoda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 14.5.2016 7:31
Súkromná degustácia posledných mohykánov z pivnice dňa 13.5.2016. Dovoľujem si Vám prezentovať svoje poznatky z hodnotenia 5 odrôd z mojej pivnice - na 1.obrázku sú zľava doprava: Shalimar-Admiral-Heliodor-Fuji- Jonagored. Hodnotil som jednak vizuálny vzhľad, jednak kvalitatívne parametre (chuť, konzistenciu dužiny, šťavnatosť). Podrobnejší komentár je uvedený vždy pri obrázku príslušnej odrody, len Admiral bude zhodnotený osobitne.
Teraz celkové poradie na základe komplexného posúdenia - 1.známka v zátvorke je za vzhľad, 2.známka za kvalitatívne parametre dužiny.
1. Admiral (1 1) 2. Fuji (2- 2) 3. Jonagored (3 2-) 4. Shalimar (2 4) 5. Heliodor (1 5)
Hodnotenie je ako v škole, od 1 do 5.
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 14.5.2016 8:25
Hodnotením Admiralu nadväzujem na svoj predchádzajúci príspevok. Na fotkách to vidíte aj sami - vizuálne jednoducho paráda, šupka hladká, bez jedinej vrásky, nádherne žiarivo červená. Po rozkrojení - musím pokračovať v superlatívoch. Dužina neuveriteľne chruplavá, tuhá, výrazne šťavnatá (po noži steká šťava, pri zväčšení obrázka na reze môžete vidieť kvapôčky šťavy). Chuť výborná, teraz už výrazne sladká, jasne v nej cítiť jeho matku Bohemiu. Jasný víťaz degustácie, vo všetkých kritériách. Ak by som za každú cenu chcel nájsť nejakú chybičku, tak snáď len menšiu chuťovú harmonickosť (chýbajú už kyselinky, výrazne dominuje sladkosť). Nejde mi do hlavy, ako v takej podpriemernej pivnici ako mám ja môže byť v máji (!) jablko takýchto parametrov. Nechcem tejto sorte robiť žiadnu reklamu, ale mám Vám písať nepravdy? (Nechávam si ešte pár Admiralov a som zvedavý, kedy budem môcť napísať že už sú nanič - snáď v júni???).
Na záver len toľko: išlo o minidegustáciu 5 konkrétnych jabĺk jednou osobou v máji 2016, nič viac. Takže z tohto nemožno vyvodzovať nejaké definitívne závery a stanovovať parametre daných odrôd. Je to len moja praktická skúsenosť, o ktorú sa s Vami delím. IH
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 14.5.2016 8:41
Já jsem svůj poslední Admirál zdegustoval už před dvěma či třemi týdny. Napsal bych ale totéž. Není mi jasné, jak to, že veliká jablka, z prvních úrod, která jindy vždy rychle podléhala zkáze, vydrží tak dlouho? Jak je možné, že i plody napadené hořkou pihovitostí nescvrkly a nezkořkly? Jak to, že si udržely takovou šťavnatost? Čím to, že chuť se po půlroce takřka nezměnila - vždyť už při sklizni byly jablka šťavnatě sladká?
Pravda, počkat třeba i do dlaších, méně příznivých let
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|