Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 2.2.2016 12:43
Je úsměvné, nebo přinejmenším trochu zvláštní, že lidé, kteří se tady "prsí" svými zkušenostmi a pěstitelským umem, nedokáží vypěstovat zdravé a velice chutné plody odrůdy Topaz. Přitom to nevyžaduje vůbec žádný ovocnářský kumšt, protože Topaz je u mě naprosto bezproblémová odrůda, nevyžadující žádnou mimořádnou péči a plodí ovoce výborné kvality i v "bezsásahové zóně". Kolikrát to tady budu ještě opakovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 2.2.2016 19:38
Celá diskuse se tady točí kolem dvou hledisek: ostřejší chuť Topazu - někomu vyhovuje, někomu ne a konkrétní podmínky stanoviště, ovlivňující zdravotní stav stromů i výslednou úroveň plodů včetně chuti. Podle mne skutečně velká většina lidí (včetně naší rodiny) preferuje jako stolní jablka jablka sladká, přesněji s harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Topaz tím nezavrhuji, je to vítané zpestření, hodí se i do těsta, navíc je velmi úrodný. Ale není třeba jej přechválit, jeden strom mi stačí a nepřekonaná je každá nová odrůda, jenomže ne nadlouho. Popravdě více mi chutná Admirál, Merkur, Jonagold či Rozela. Ale každý podle své chuti. R.
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.170 (?), 2.2.2016 19:40
Mám sice Red topaz, ale v tuto dobu je to velmí chutné jablko. Je sladké a hodně šťavnaté na rozdíl od Karnevalu, který jsme snědli o vánocích, a jenž byl hodně kyselý a míň šťavnatý. Zajímalo by mě jak v tuto dobu chutná vychvalovaný Admirál, a jeho případné srovnání právě s Red topazem.
Happy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 3.2.2016 8:10
Topaz je pro mě stále chuťová špička a podle toho jak přednostně mizí v místních obchodech, v konkurenci Jonagoldu, G.D., Red Capu, Jonaprince, Galy, Šampionu, Braeburnu ad., tak chutná asi více lidem.
Na druhou stranu jsem koncem roku kupoval několikrát pěkně vybarvené Topazy v nejmenované prodejně jedněch sadů na Litoměřicku a chuťově v nich nebylo nic, co by tuto odrůdu alespoň náznakem připomínalo. To mi potvrdilo více lidí. Zřejmě se na tom podepsalo extrémní počasí v loňském roce nebo snad nevhodná doba sklizně. Nevím.
Předloni jsem Topazem přerouboval starý strom odrůdy Vilémovo, tak jsem v očekávání.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 3.2.2016 10:05
Mohu subjektivně srovnávat Admirál, Red Topaz a Karneval zatím jen v malém množství z prvních sklizní. Od nejsladšího Admirála následuje Karneval, pak R.Topaz.
Šťavnatost Admirál a Topaz velmi podobná, jen Topaz má měkčí dužninu, pak méně šťavnatý Karneval. O rozdílu Red Topaz - Topaz jsem psal výše.
Jinak - život mne naučil, že odlišné názory je nejlépe brát jako důvod k zamyšlení, nikoliv jako trest Boží. Ovšem ani tuto zkušenost nikomu nevnucuji. R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|