Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.98 (?) 3.10.2016 9:00
U nás jsme byli nuceni degustovat Admirál už tento týden - 2 ze 3 plodů malého vřetene předčasně dozrálé vinou fyziologické skvrnitosti. Plody obří, chuť vynikající, snad nejlepší odrůda, kterou mám. Kéž by byla do budoucna dostatečně úrodná. Každopádně letos po zimním řezu ani proutek nazmar a vše přeroubuju dál.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.231 (?), 18.4.2017 21:36
Rekognoskácia v pivnici k 18.4.2017 (nadviažem na svoj príspevok z mája 2016). Na foto 1: dolný rad zľava doprava: Karneval, Rubinola, Jonagored, Florina. Horný rad zľava doprava: Golden Del.,Shalimar, Topaz. Stručné charakteristiky: Karneval ešte drží pokope, ale kvalita už slabšia. Rubinola super, zhodnotím na záver. Jonagored už zvráskavený, ale chuťovo dobrý. Florina(foto 2) - nevyspytateľná odroda, tento rok vydržala vo veľmi dobrom stave doteraz (po iné roky už v januári zmúčnatelá alebo odhnitá), teraz aj chuťovo uspokojivá. Kto sa má v tej Florine vyznať... Golden Del. si trochu zo svojej osobitej arómy zachoval, ale je to už "zrednuté", on by potreboval lepšiu pivnicu. Shalimar - manekýn s najlepším výzorom, ale bohužiaľ chuťovo limitovaný, táto odroda je kvalitou chuti sklamaním (ale imidžovo super). Topaz - nevyzerá už najvábnejšie, ale chuťový štandard aj s patričným "řízem" si s prehľadom drží. Len dodám že niektoré odrody už boli zjedené (Fuji, Admiral...), inak by kvalitou určite aj teraz hviezdili (najmä Admiral, o tom niet pochýb). Nakoniec si nechám Rubinolu (foto 3) - tento rok neuveriteľná, stále hladká, tuhá, svieža, šťavnatá, chuťovo najlepšia spomedzi siedmich uvedených. Nečakaná a nie obvyklá kvalita v tomto pokročilom jarnom čase. Kiežby v takomto stave vydržala každý rok. IH
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 21.4.2016 9:15
Kvalita dužiny a chuť jablka v pozdním jaru závisí hlavně a především na skladovacích poměrech, tedy v našich amatérských podmínkách na sklepě. Jaká je v něm teplota, vlhkost, větrání. Rozdíly jsou obrovské.
Měl jsem takový sklep. Když dozrálo Průsvitné letní, nikdo je nejedl, protože loňská jablka byla chutnější. Potom jsme na dvorku přistavěli zasklenou verandu, což omezilo průtahové větrání sklepa. Efektivní skladovatelnost jablek se tak zkrátila o 2-3 měsíce.
Navíc, jednotlivé odrůdy mají rozdílní nároky na skladovací podmínky. Plody s drsnou slupkou např. chtějí vyšší vlhkost.
Nelze proto řícit, že když á mám plody zvadlé, ten druhý - nota bene z teplejší polohy - je musí mít ještě horší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 21.4.2016 9:54
Jak tedy vysvětlit skutečnost, při stejných skladovacích podmínkách...
To je stejně obtížně vysvětlitelné, jako skutečnost, že desítky pěstitelů se tu rozplývají nad kvalitou Topazu (vzhled, chuť, skladovatelnost) a jeden či dva ho považují za propadák.
Co se týče Jonathanu. Soused měl před 30 lety strom Jonathanu s obrovitými krásnými jablky. Moc jsem mu to záviděl. V listopadu mu změkly a hnily. Až později jsem se dozvěděl, že zahradu enormně přehnojoval. Jestli právě Jonathany na to reagovaly víc než jiné odrůdy, to nevím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.4.2016 12:01
Ten jeden či dva zřejmě nemají nárok vyjádřit svůj názor. Myslel jste to tak pokud se nezařadí do těch 20÷30 správných.
Tento dlouhodobě "ublíženecký" postoj je samozřejmě holým nesmyslem. Vyjadřuje se každý dle libosti. Patřím také k příznivcům odrůdy Melrose, ale na rozdíl od dotyčného, hodnotím plody dle skutečné kvality a ne dle toho, že dané odrůdě fandím a tím pádem je nedotknutelná, ať je její skutečná kvalita jaká chce. Momentální porovnání Topazu a Melrose hovoří v kvalitě plodů pro Topaz. Samozřejmě, že trvanlivější je Melrose a jeho plody vydrží mnohem déle, to znamená, že v květnu a v červnu tady Melrose stále bude, kdežto Topaz nikoliv.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|