Topaz nepřekonaný



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
2.2.2016 22:11

Řekl bych, že Admirál, zejména v horší poloze, Topaze překoná. Nemá sice tak nápadném pestré zbarvení a je méně citlivý k hořké pihovitosti. Tím ale asi výčet předností Topazu končí. Admirál má větší plody (asi 2x), dá se jíst krátce po sklizni, chutně sladce křupavý je nyní a asi ještě nějakou dobu bude. Píše se, že stejně dobrý je i v horších letech.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.2.2016 12:43

Je úsměvné, nebo přinejmenším trochu zvláštní, že lidé, kteří se tady "prsí" svými zkušenostmi a pěstitelským umem, nedokáží vypěstovat zdravé a velice chutné plody odrůdy Topaz. Přitom to nevyžaduje vůbec žádný ovocnářský kumšt, protože Topaz je u mě naprosto bezproblémová odrůda, nevyžadující žádnou mimořádnou péči a plodí ovoce výborné kvality i v "bezsásahové zóně". Kolikrát to tady budu ještě opakovat?

         
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 2.2.2016 19:38

Celá diskuse se tady točí kolem dvou hledisek: ostřejší chuť Topazu - někomu vyhovuje, někomu ne a konkrétní podmínky stanoviště, ovlivňující zdravotní stav stromů i výslednou úroveň plodů včetně chuti. Podle mne skutečně velká většina lidí (včetně naší rodiny) preferuje jako stolní jablka jablka sladká, přesněji s harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Topaz tím nezavrhuji, je to vítané zpestření, hodí se i do těsta, navíc je velmi úrodný. Ale není třeba jej přechválit, jeden strom mi stačí a nepřekonaná je každá nová odrůda, jenomže ne nadlouho. Popravdě více mi chutná Admirál, Merkur, Jonagold či Rozela. Ale každý podle své chuti. R.

         
host - 254.170 (?), 2.2.2016 19:40

Mám sice Red topaz, ale v tuto dobu je to velmí chutné jablko. Je sladké a hodně šťavnaté na rozdíl od Karnevalu, který jsme snědli o vánocích, a jenž byl hodně kyselý a míň šťavnatý. Zajímalo by mě jak v tuto dobu chutná vychvalovaný Admirál, a jeho případné srovnání právě s Red topazem.

Happy

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.2.2016 22:11

Řekl bych, že Admirál, zejména v horší poloze, Topaze překoná. Nemá sice tak nápadném pestré zbarvení a je méně citlivý k hořké pihovitosti. Tím ale asi výčet předností Topazu končí. Admirál má větší plody (asi 2x), dá se jíst krátce po sklizni, chutně sladce křupavý je nyní a asi ještě nějakou dobu bude. Píše se, že stejně dobrý je i v horších letech.

               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.2.2016 0:52

Bože, Bože, za co mě trestáš, že tady musím neustále vzdorovat kampani zarytých nedůvěřivců, kteří tak rádi malují čerta na zeď a vidí za pěstováním Topazu pořád nějaké skryté bubáky? Jaké pořád přednosti a nedostatky? Komu Topaz chutná, tak si ho bez problémů vypěstuje. Podle mě je to prozatím nejchutnější odrůda s rubínovou příchutí do nižších poloh. Ten jeho říz při konzumaci tvrdí muziku a zvýrazňuje rubínovou příchuť. Přestože nemám ve sklepě ideální teplotu, tak vydrží do dubna a to není žádná propaganda Zahrádkářského svazu, ale ověřená zkušenost. Naroubujte si ho na Spartan jako já a možná, že zmizí všechny údajné nedostatky této chuťově skvělé odrůdy. Pevnost a šťavnatost dužniny je v tomto období stále báječná.

                  
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 3.2.2016 8:10

Topaz je pro mě stále chuťová špička a podle toho jak přednostně mizí v místních obchodech, v konkurenci Jonagoldu, G.D., Red Capu, Jonaprince, Galy, Šampionu, Braeburnu ad., tak chutná asi více lidem.

Na druhou stranu jsem koncem roku kupoval několikrát pěkně vybarvené Topazy v nejmenované prodejně jedněch sadů na Litoměřicku a chuťově v nich nebylo nic, co by tuto odrůdu alespoň náznakem připomínalo. To mi potvrdilo více lidí. Zřejmě se na tom podepsalo extrémní počasí v loňském roce nebo snad nevhodná doba sklizně. Nevím.

Předloni jsem Topazem přerouboval starý strom odrůdy Vilémovo, tak jsem v očekávání.

               
happy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 254.170 (?), 3.2.2016 8:41

Tak to zní velmi zajímavě. Asi zkusím přeroubovat aspoň část Karnevalu. Nepěstujete někdo Admirál v Opavě a blízkém okolí? Pokud ano, můžete darovat 2 loňské letorosty na rouby? Díky. Happy

                  
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 3.2.2016 10:05

Mohu subjektivně srovnávat Admirál, Red Topaz a Karneval zatím jen v malém množství z prvních sklizní. Od nejsladšího Admirála následuje Karneval, pak R.Topaz.

Šťavnatost Admirál a Topaz velmi podobná, jen Topaz má měkčí dužninu, pak méně šťavnatý Karneval. O rozdílu Red Topaz - Topaz jsem psal výše.

Jinak - život mne naučil, že odlišné názory je nejlépe brát jako důvod k zamyšlení, nikoliv jako trest Boží. Ovšem ani tuto zkušenost nikomu nevnucuji. R.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.2.2016 13:47

Samozřejmě, že trest Boží je míněný jako nadsázka a slušelo se připojit za text usmívajícího se smajlíka. Po napsání příspěvku jsem si šel do sklepa pro krásně vybarvený středně velký Topaz a byl to požitek. Pevná, jemně chruplavá dužnina se stále vysokou šťavnatostí a v chuti ne příliš ostrá, ani kyselá, přitom dostatečně výrazná, osvěžující, výborná.

                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 3.2.2016 15:12

K Topazu u mě jenom tolik. V minulosti mi už odešly 3 vřetena. Některým členům rodiny Topazy chutnají.  Tak jsem Topazem přerouboval Primadelu na devítce. Loni jsem sklidil první košík. Všechny plody byly spíš větší velikosti než střední.
Také v minulosti, kdy byly Topazy na éčkách i MM106 byly plody střední až větší velikosti. Už si tak nepamatuji, ale myslím, že drobné nebyly nikdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika