Topaz nepřekonaný



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
2.2.2016 12:43

Je úsměvné, nebo přinejmenším trochu zvláštní, že lidé, kteří se tady "prsí" svými zkušenostmi a pěstitelským umem, nedokáží vypěstovat zdravé a velice chutné plody odrůdy Topaz. Přitom to nevyžaduje vůbec žádný ovocnářský kumšt, protože Topaz je u mě naprosto bezproblémová odrůda, nevyžadující žádnou mimořádnou péči a plodí ovoce výborné kvality i v "bezsásahové zóně". Kolikrát to tady budu ještě opakovat?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.2.2016 12:43

Je úsměvné, nebo přinejmenším trochu zvláštní, že lidé, kteří se tady "prsí" svými zkušenostmi a pěstitelským umem, nedokáží vypěstovat zdravé a velice chutné plody odrůdy Topaz. Přitom to nevyžaduje vůbec žádný ovocnářský kumšt, protože Topaz je u mě naprosto bezproblémová odrůda, nevyžadující žádnou mimořádnou péči a plodí ovoce výborné kvality i v "bezsásahové zóně". Kolikrát to tady budu ještě opakovat?

         
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 2.2.2016 19:38

Celá diskuse se tady točí kolem dvou hledisek: ostřejší chuť Topazu - někomu vyhovuje, někomu ne a konkrétní podmínky stanoviště, ovlivňující zdravotní stav stromů i výslednou úroveň plodů včetně chuti. Podle mne skutečně velká většina lidí (včetně naší rodiny) preferuje jako stolní jablka jablka sladká, přesněji s harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Topaz tím nezavrhuji, je to vítané zpestření, hodí se i do těsta, navíc je velmi úrodný. Ale není třeba jej přechválit, jeden strom mi stačí a nepřekonaná je každá nová odrůda, jenomže ne nadlouho. Popravdě více mi chutná Admirál, Merkur, Jonagold či Rozela. Ale každý podle své chuti. R.

         
host - 254.170 (?), 2.2.2016 19:40

Mám sice Red topaz, ale v tuto dobu je to velmí chutné jablko. Je sladké a hodně šťavnaté na rozdíl od Karnevalu, který jsme snědli o vánocích, a jenž byl hodně kyselý a míň šťavnatý. Zajímalo by mě jak v tuto dobu chutná vychvalovaný Admirál, a jeho případné srovnání právě s Red topazem.

Happy

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 2.2.2016 22:11

Řekl bych, že Admirál, zejména v horší poloze, Topaze překoná. Nemá sice tak nápadném pestré zbarvení a je méně citlivý k hořké pihovitosti. Tím ale asi výčet předností Topazu končí. Admirál má větší plody (asi 2x), dá se jíst krátce po sklizni, chutně sladce křupavý je nyní a asi ještě nějakou dobu bude. Píše se, že stejně dobrý je i v horších letech.

               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.2.2016 0:52

Bože, Bože, za co mě trestáš, že tady musím neustále vzdorovat kampani zarytých nedůvěřivců, kteří tak rádi malují čerta na zeď a vidí za pěstováním Topazu pořád nějaké skryté bubáky? Jaké pořád přednosti a nedostatky? Komu Topaz chutná, tak si ho bez problémů vypěstuje. Podle mě je to prozatím nejchutnější odrůda s rubínovou příchutí do nižších poloh. Ten jeho říz při konzumaci tvrdí muziku a zvýrazňuje rubínovou příchuť. Přestože nemám ve sklepě ideální teplotu, tak vydrží do dubna a to není žádná propaganda Zahrádkářského svazu, ale ověřená zkušenost. Naroubujte si ho na Spartan jako já a možná, že zmizí všechny údajné nedostatky této chuťově skvělé odrůdy. Pevnost a šťavnatost dužniny je v tomto období stále báječná.

                  
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 3.2.2016 8:10

Topaz je pro mě stále chuťová špička a podle toho jak přednostně mizí v místních obchodech, v konkurenci Jonagoldu, G.D., Red Capu, Jonaprince, Galy, Šampionu, Braeburnu ad., tak chutná asi více lidem.

Na druhou stranu jsem koncem roku kupoval několikrát pěkně vybarvené Topazy v nejmenované prodejně jedněch sadů na Litoměřicku a chuťově v nich nebylo nic, co by tuto odrůdu alespoň náznakem připomínalo. To mi potvrdilo více lidí. Zřejmě se na tom podepsalo extrémní počasí v loňském roce nebo snad nevhodná doba sklizně. Nevím.

Předloni jsem Topazem přerouboval starý strom odrůdy Vilémovo, tak jsem v očekávání.

               
happy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 254.170 (?), 3.2.2016 8:41

Tak to zní velmi zajímavě. Asi zkusím přeroubovat aspoň část Karnevalu. Nepěstujete někdo Admirál v Opavě a blízkém okolí? Pokud ano, můžete darovat 2 loňské letorosty na rouby? Díky. Happy

                  
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 3.2.2016 10:05

Mohu subjektivně srovnávat Admirál, Red Topaz a Karneval zatím jen v malém množství z prvních sklizní. Od nejsladšího Admirála následuje Karneval, pak R.Topaz.

Šťavnatost Admirál a Topaz velmi podobná, jen Topaz má měkčí dužninu, pak méně šťavnatý Karneval. O rozdílu Red Topaz - Topaz jsem psal výše.

Jinak - život mne naučil, že odlišné názory je nejlépe brát jako důvod k zamyšlení, nikoliv jako trest Boží. Ovšem ani tuto zkušenost nikomu nevnucuji. R.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.2.2016 13:47

Samozřejmě, že trest Boží je míněný jako nadsázka a slušelo se připojit za text usmívajícího se smajlíka. Po napsání příspěvku jsem si šel do sklepa pro krásně vybarvený středně velký Topaz a byl to požitek. Pevná, jemně chruplavá dužnina se stále vysokou šťavnatostí a v chuti ne příliš ostrá, ani kyselá, přitom dostatečně výrazná, osvěžující, výborná.

                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 3.2.2016 15:12

K Topazu u mě jenom tolik. V minulosti mi už odešly 3 vřetena. Některým členům rodiny Topazy chutnají.  Tak jsem Topazem přerouboval Primadelu na devítce. Loni jsem sklidil první košík. Všechny plody byly spíš větší velikosti než střední.
Také v minulosti, kdy byly Topazy na éčkách i MM106 byly plody střední až větší velikosti. Už si tak nepamatuji, ale myslím, že drobné nebyly nikdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika