Dukát
|
|
|
|
host - 175.150 (?) 13.10.2020 9:50
VvNemohu souhlasit s hodnocením Dukátu, jak uvádí pisatel přede mnou. Dle mého názoru je Dukát chuťově velmi podobný Coxovce, chuť kořenitá, renetovitá, velmi dobrá až výborná. V dobrém sklepě (4 až 6C) vydrží až do dubna. Je dobré při sklizni trochu podtrhnout a ihned uložit do sklepa. Dukát pěstuji v nadmořské výšce 400m a sklízím koncem září, až začátkem října, podle průběhu počasí během roku.
Mám s ní dlouholeté zkušenosti a kromě Coxovy renety si troufám říci, že chuťově lepší odrůdu na zahradě nemám. Rubín, Melrose, Kidds Orange, Spencer nebo Gloster, Bláhova oranž. reneta atd nejsou špatné, ale pokud jde o chuť, Dukátu se navyrovnají. Pravda špatná vlastnost je fyziologická skvrnitost. Rovněž další některé nedobré vlastnosti jsou na škodu, ale chuťově je jedna z nejlepších.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 7.1.2016 10:26
Neznám odrůdu, která by zklamala tolik pěstitelů jako Dukát. A přesto se o ní stále píše, přesto ji někteří zkoušejí opakovaně znovu. Proč asi? Třeba po Baumanově renetě neštěkne ani pes, přitom to není tak dávno, co patřila mezi tržní odrůdy československého sortimentu. Co je tedy na Dukátu tak výjimečného?
1. Kombinace bujného růst a enormní plodnosti není úplně častá. Umí se prosadit i na nejslabších podnožích.
2. Renetovitý tvar, vzhled, vybarvení plodů jsou skutečně lákavé.
3. Konzistence dužiny a koxovkou střižená chuť jsou v optimální zralosti opravdu výborné.
4. Duchovní otec odrůdy ing Dvořák ji ve svých pomologiích dokázal tak vychválit, že nebylo předrevolučního zahrádkáře, který by Dukát nevysadil.
Ale tím to asi končí. Ani při důsledné péči se odrůda nezbaví svých nectností
1. Plody jsou velikostně i tvarově nevyrovnané. I při probírce se sklidí část jablek podřadných
2. Třebaže je odrůda deklarovaná jako zimní s dlouhou skladovatelností, po Vánocích jsou plody v běžném sklepě zvadlé, mnohé podlehnou hnilobě.
3. Se strupovitostí lze úspěšně bojovat, ale znehodnocení plodů hořkou pihovitostí je i při opakovaném vápnění na list velké.
Podtrženo, sečteno - nemáme-li mimořádně příznivou lokalitu - slunnou polohu spíš vyšší nadm. výšky se sušší nepřehnojenou půdou - nemá smysl Dukát pěstovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.150 (?), 13.10.2020 9:50
VvNemohu souhlasit s hodnocením Dukátu, jak uvádí pisatel přede mnou. Dle mého názoru je Dukát chuťově velmi podobný Coxovce, chuť kořenitá, renetovitá, velmi dobrá až výborná. V dobrém sklepě (4 až 6C) vydrží až do dubna. Je dobré při sklizni trochu podtrhnout a ihned uložit do sklepa. Dukát pěstuji v nadmořské výšce 400m a sklízím koncem září, až začátkem října, podle průběhu počasí během roku.
Mám s ní dlouholeté zkušenosti a kromě Coxovy renety si troufám říci, že chuťově lepší odrůdu na zahradě nemám. Rubín, Melrose, Kidds Orange, Spencer nebo Gloster, Bláhova oranž. reneta atd nejsou špatné, ale pokud jde o chuť, Dukátu se navyrovnají. Pravda špatná vlastnost je fyziologická skvrnitost. Rovněž další některé nedobré vlastnosti jsou na škodu, ale chuťově je jedna z nejlepších.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|