10% ztráty by u mne byla první ve Sportce. Za výhru bych považoval i 50% ztráty. Ale také to nevzdávám. Hodně to bolí, protože jsem se rozhodl připravit pro česnek nový záhon, tam, kde nikdy předtím, co vím, česnek nebyl (a ani jiné cibuloviny). Vykopal jsem cca 25 cm spodního jílu a nahradil jej biohmotou, převážně štěpkou, ale nechyběly tam ani borové šišky. Mělo by to fungovat jako drenáž ve vyvýšeném záhoně. Vrchní vrstvu jílové ornice jsem smíchal s kompostem a substrátem a ještě vylehčil Perlitem. Doufám, že ani při dlouhodobém dešti nebude záhon přemokřený jako ten původní letos. Možná budu muset zalévat, ale to zvládnu. Záhon je tedy 50 - 60 cm hluboký a odhaduji, že jsem podíl jílu v ornici snížil tak o 30%.
Výsadbu odkládám na co nejpozději, možná až do prosince. Moření jsem na radu odborníka spáchal a spáchám úplně jinak než loni. Hned po tom, co jsem sadbu dostal, jsem ji namočil na 3 hodiny ve Vertimecu (0,4%), to pro zahubení vlnovníka, případně i háďátka. A těsně před výsadbou ji namočím znovu v oxidačním činidle (hypermangan, Savo, případně peroxid vodíku) tak na 30 minut pro zničení plísní přímo na česneku. Zasadím ještě mokrý.
Mám také v plánu rozsadit česnek na 3 místa. Nový záhon, záhon, kde jsem před 4 lety měl nádherný česnek a také mezi jahody, které letos také dostaly nový, mírně vyvýšený záhon. O způsobu výsadby jsem moc neuvažoval. Kdysi jsem vyzkoušel brázdy, loni jsem použil kolík, v obou případech byl výsledek mizerný. Mám za to, že v tom můj problém nevězí. Ale také stárnu, takže se možná budu šetřit. Odrůdu jsem vybíral co nejranější a podle dostupnosti. Vyšla mi z toho Skalka přímo od Kozáků.
No a teď už nezbývá než se modlit k Matce Přírodě. Ale i kdyby to nevyšlo, picnout se nepůjdu.
Milan HP