Výsadba česneku sezóna 2023/2024

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?) 
15.10.2023 21:48

Spíš mi přijde neobvyklé, že nechávají palicové stvoly vyrůst do plné výšky. Možná by můj česnek taky mohl mít 160 cm, pokud bych ho nechal vztyčit a palici plně rozvinout. K tomu ale nikdy nedojde. Palice zásadně ustřihnu už na počátku jejich vývoje, aby byla cibule větší. Dělám nějakou chybu anebo je tohle reklamní snímek z množírny?

Milan HP

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 15.10.2023 21:30

Kuky, mám na vás dotaz. Letos mi česnek nevyšel úplně zdravý, ale mnohem lepší než loni. Na různých stanovištích, ty u česneku vždycky měním. I napadlo mne, že bych aplikoval do půdy 2 týdny před výsadbou dusíkaté vápno (opět nové stanoviště - tentokrát po bramborách), které některé patogeny redukuje. Co myslíte, může to pomoct? A poslouží ten rychlý dusík nějak jako živina? Já vím, je zvykem aplikovat DV až na jaře, a proto se ptám zkušeného.

Nepřilétají havrani náhodou se studeným severním prouděním? Protože jestli jo, tak jsou tady cobydup. To počasí je ale mírně předběhlo.

Milan HP

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 16.10.2023 1:25
S tím dusíkatým vápnem bych to zkusil. Aspoň 14 dnů před výsadbou. Zapavit do země, zalít. Na jaře bych pak hnojil dusíkem opatrněji. Ta fotka je z množírny, cílem jsou pacibulky pro další množení. Je to chráněný prostor hlavně před mšicemi (přenášejí viry). A ještě mě napadlo, máte zdravou sadbu?

host - 199.133 (?), 16.10.2023 5:46

... dusíkaté vápno je "rychlý dusík"... 

host - 94.169 (?), 16.10.2023 14:16

Dobrý den. Mám taky velký probléms houbovymi chorobami česneku.Letos zkusím do půdy aplikovat houbu Trichodermu která prý obsadí kořeny a nedovolí přístup patogenním houbám.. Nyní k dispozici na Agrobio.cz. ale stejně budu sázet až koncem listopadu nebo začátkem prosince.Teď si připravím řádky s otvory a když zamrzne zasypu zeminou ze skleníku..Mořím sulkou nebo manganistanem a používám Clonoplus a Rizokore a stejně mi zbylo z 200ks česneku asi 50 ks vše ostatní zplesnivělo. Je to poslední pokus o vypěstování česneku, kbybych ho kupoval tak to vyjde levněji

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 16.10.2023 14:21

Všechny tyhle biohouby jsou na houby. Mimoto, je to houba a funguje asi tak jako pes, který štěká nekouše. Ovšem na tahání peněz z kapes zoufalých zahrádkářů jsou houby, hlístice a roztoči zlatý důl.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 16.10.2023 20:38

Díky za radu.

Doufám. Tentokrát jsem si objednal Bjetin a Vekan od Agri Slatinice, tedy p. ing. Kozáka. Právě dorazily. Ale ještě jsem je neviděl. I loni jsem měl certifikovanou sadbu, ale z našeho místního zahradnictví. Dukát a nepaličák Germidor. Byly s tím problémy už při nákupu. Dukát jsem musel reklamovat a jako odškodné jsem dostal navíc Germidor. Zvrchu vypadal naprosto zdravě, ale když jsem rozebíral stroužky na moření, všiml jsem si, že některé nejsou zdravé. Ty jsem pochopitelně nezasadil, ale je docela pravděpodobné, že byly nakaženy i některé ostatní a já to nerozpoznal.

Mám dobrozdání od dlouholetých zákazníků, že Agri je náš nejspolehlivější producent a dodavatel sadby. Nevím, jak získat větší záruku.

Milan HP

host - 254.29 (?), 24.10.2023 4:35

Agri Slatinice nemá s ing.Kozákem nic společného, je to normální zahradnictví kde prodávají sadbový česnek.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 24.10.2023 13:01

A sakra. Na mě jejich webovka udělala dojem, že ano. Dokonce tam jméno Kozák bylo uvedeno jaksi v představenstvu. Dezinformace?

Tak jsem zkontroloval zaslaný česnek. Jsou na něm visačky s nápisem česnek.cz a hned pod tím Ing. Václav Kozák. Že by šli v klamání zákazníků až do takových detailů? A také byl přiložen leták s návodem na pěstování a na něm jsou uvedeni hned dva Ing. Kozáci, Václav a Jan. Že by až tak důkladná mystifikace?

Ale to důležité: ten česnek je zdravý, nebude nutná žádná reklamace jako loni.

Milan HP

host - 155.240 (?), 24.10.2023 13:17

Dezinformace? Mystifikace? Představentstvu? Vraťte se na zem. wink Jsou to 2 živnostníci - Havlíkovi, kteří prodávají na dědině zahrádkářské potřeby, mimo jiné i Kozákův sadbový česnek. Který už je ale letos vyprodán.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz