Pro letošní sezónu jsem vysadil šest odrůd česneku, a to: Benátčan, Havel, Janko, Topaz, Od Jetleba a Skalka. Záhon jsem zryl a prokypřil měsíc před výsadnou a při tom jsem zároveň zapravil první dávku hnojiva, použil jsem Cererit Gold. Záhon je v druhé trati, hnojil jsem kravským hnojem (silně) rok předem.
Česnek jsem rozdělil na stroužky a namořil v Sulce těsně před výsadbou. Použil jsem koncentraci 5% po dobu 2 hodiny. Zbylý roztok jsem naředil v konvi vody a po výsadbě s ním zalil záhon, aby měl česnek dostatek síry. Sázel jsem 11. listopadu, Skalku až 25. listopadu, sehnal jsem ji později. Od každé odrůdy jsem dal 10 stroužků. Spon je 20x25cm. Hloubka výsadby cca 10cm (spodek stroužku).
Česnek začal rašit v druhé polovině února, většina odrůd víceméně v rozmezí jednoho týdne, pouze česnek Od Jetleba se ukázal až v první polovině března, evidentně je pozdnější. Několik rostlin nevzešlo, ty jsem nahradil cibulí šalotkou, odrůda Red sun, abych využil prázdné místo. 10.3. jsem zapravil druhou dávku Cereritu Gold (podle oka), víc nehnojím.
Nyní vypadá česnek velmi pěkně. Zajímavé je, že ač je u Benátčanu udáváno, že je rostlina mohutná, zatím je z nich nejmenší.
Jak jste na tom vy s česnekem po letošní mokré zimě?