Výsadba česneku sezóna 2023/2024
|
|
|
|
Santar - (10) - 195.34 (?) 3.7.2024 12:21
Určitě nic nevzdávejte, chce to právě zkoušet, zkoušet a zkoušet. Měl jsem dříve na záhonu tuhou jílovitou hlínu, která po dešti tuhla na kámen. Česnek byl prťavý, ale teď už se mu daří. Cibule mi dříve v té tuhé hlíně shnila krátce po výsadbě, teď zkouším šalotku a z 50% už je pěná.
Poslední tři roky jsem velmi silně hnojil hnojem a hlína už je mnohem kypřejší. Zároveň se záhon dost zvedl, takže jsem ho ohraničil prkny, aby se okraje pořád nesesypávaly. Když na podzim připravuju část pro česnek, tak hlínu nahrnu až k hornímu okraji, tedy cca 25cm na okolní terén. Ona v průběhu roku slehne, ale i tak jsou vysazené stroužky stále nad okolním terénem a i při velkých deštích tak nestojí ve vodě. Po každém větším dešti pravidelně rozrušuju půdní skraloup a kypřím do hloubky 5-10cm.
Je dobré určitě také vyzkoušet různé odrůdy vedle sebe, jsou mezi nimi velké rozdíly. Např. Lukan je jedna z mála odrůd, které snášejí vyšší hladinu spodní vody. Každý rok jsou také jiné podmínky, které vyhovují jiné odrůdě, takže je dobré si držet i několik odrůd do různých podmínek. Např. Slavin má hlubší kořenový systém a lépe tak zase odolává suchu.
Minulý rok jsem např. pěstoval Havran a Havel. Havran měl polovinu cibulí velmi velkých a polovinu zakrslých. Něco se mu tam nelíbilo. Havel byl naprosto uniformní a všechny cibule velké zdravé. Tak jsem Havrana vyřadil, i když je to krásný česnek a opravdu velmi silný.
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Santar - (10) - 195.34 (?), 3.7.2024 12:21
Určitě nic nevzdávejte, chce to právě zkoušet, zkoušet a zkoušet. Měl jsem dříve na záhonu tuhou jílovitou hlínu, která po dešti tuhla na kámen. Česnek byl prťavý, ale teď už se mu daří. Cibule mi dříve v té tuhé hlíně shnila krátce po výsadbě, teď zkouším šalotku a z 50% už je pěná.
Poslední tři roky jsem velmi silně hnojil hnojem a hlína už je mnohem kypřejší. Zároveň se záhon dost zvedl, takže jsem ho ohraničil prkny, aby se okraje pořád nesesypávaly. Když na podzim připravuju část pro česnek, tak hlínu nahrnu až k hornímu okraji, tedy cca 25cm na okolní terén. Ona v průběhu roku slehne, ale i tak jsou vysazené stroužky stále nad okolním terénem a i při velkých deštích tak nestojí ve vodě. Po každém větším dešti pravidelně rozrušuju půdní skraloup a kypřím do hloubky 5-10cm.
Je dobré určitě také vyzkoušet různé odrůdy vedle sebe, jsou mezi nimi velké rozdíly. Např. Lukan je jedna z mála odrůd, které snášejí vyšší hladinu spodní vody. Každý rok jsou také jiné podmínky, které vyhovují jiné odrůdě, takže je dobré si držet i několik odrůd do různých podmínek. Např. Slavin má hlubší kořenový systém a lépe tak zase odolává suchu.
Minulý rok jsem např. pěstoval Havran a Havel. Havran měl polovinu cibulí velmi velkých a polovinu zakrslých. Něco se mu tam nelíbilo. Havel byl naprosto uniformní a všechny cibule velké zdravé. Tak jsem Havrana vyřadil, i když je to krásný česnek a opravdu velmi silný.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 9.11.2024 18:12
V pátek jsem namočil do sulky asi 500 stroužků česneku na 6 hodin a v sobotu jsme ho se ženou vysázeli. Dnes jsem zbytek roztoku 6 litrů rozdělil do šesti konvi vody a sadbu zalil. Zase kus práce hotové. Vedle toho listi do kompostu, včetně ořechu. Dříve jsem ho do kompostu nedával. Všechno se mění. Dřív jsem všechny větve drtil, teď je odvážím do kontejneru. Štepkou jsme mulcovali mezi rajcatama teď používáme trávu. Česnek taky sazime jinak, než dříve. Nezvládneme se pohybovat po prkne a stále ho přenášet na další řádek. Teď znamenákem naznačim řádky, motyčkou vyhrabnu struźku, do ni ještě tyčkou jako je násada od smetáku udělám dulky, takže česnek je přibližně 10 cm v zemi v rozteci asi 15 cm od sebe. Zasypu a motyckou udělám další stružku a tak pokračujeme Proste chodíme po zasázeném a hlavně po rovině. Na začátek řádku a na konec dáme klaciky jak značky. Průběžně při sázení. Uhrábnu hráběmi a prejedu válcem. Počítám přibližně 10 % ztráty. Prostě měsíc pred svatou Annou se tu a tam objeví v porostu nemocný jedinec, který začne měnit barvu a nedrží v zemi. To už žena pozná.Odstraníme do popelnice.Nevzdáváme to.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 10.11.2024 21:54
10% ztráty by u mne byla první ve Sportce. Za výhru bych považoval i 50% ztráty. Ale také to nevzdávám. Hodně to bolí, protože jsem se rozhodl připravit pro česnek nový záhon, tam, kde nikdy předtím, co vím, česnek nebyl (a ani jiné cibuloviny). Vykopal jsem cca 25 cm spodního jílu a nahradil jej biohmotou, převážně štěpkou, ale nechyběly tam ani borové šišky. Mělo by to fungovat jako drenáž ve vyvýšeném záhoně. Vrchní vrstvu jílové ornice jsem smíchal s kompostem a substrátem a ještě vylehčil Perlitem. Doufám, že ani při dlouhodobém dešti nebude záhon přemokřený jako ten původní letos. Možná budu muset zalévat, ale to zvládnu. Záhon je tedy 50 - 60 cm hluboký a odhaduji, že jsem podíl jílu v ornici snížil tak o 30%.
Výsadbu odkládám na co nejpozději, možná až do prosince. Moření jsem na radu odborníka spáchal a spáchám úplně jinak než loni. Hned po tom, co jsem sadbu dostal, jsem ji namočil na 3 hodiny ve Vertimecu (0,4%), to pro zahubení vlnovníka, případně i háďátka. A těsně před výsadbou ji namočím znovu v oxidačním činidle (hypermangan, Savo, případně peroxid vodíku) tak na 30 minut pro zničení plísní přímo na česneku. Zasadím ještě mokrý.
Mám také v plánu rozsadit česnek na 3 místa. Nový záhon, záhon, kde jsem před 4 lety měl nádherný česnek a také mezi jahody, které letos také dostaly nový, mírně vyvýšený záhon. O způsobu výsadby jsem moc neuvažoval. Kdysi jsem vyzkoušel brázdy, loni jsem použil kolík, v obou případech byl výsledek mizerný. Mám za to, že v tom můj problém nevězí. Ale také stárnu, takže se možná budu šetřit. Odrůdu jsem vybíral co nejranější a podle dostupnosti. Vyšla mi z toho Skalka přímo od Kozáků.
No a teď už nezbývá než se modlit k Matce Přírodě. Ale i kdyby to nevyšlo, picnout se nepůjdu.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 11.11.2024 7:26
Ztráty píšu přibližně. Je možné ze je to víc. Nic nepočítám přesně. Každou rostlinu kterou najdem plesnivou, se snažíme ihned opatrně poslat popelnici na skládku. Ve finále, když cesnek vyrývám jich je nejvíc. Žádné záznamy si nedělám.Sazime svoji sadbu. Žena mi říká, ze dokud jsem nezačal kupovat sadbu jinde (zaručeně zdravou) tak jsme neměli žádný problém. Proto jsme se vrátili zpět ke staré praxi.. To co sklidime sami nemůžeme spotřebovat. Vezmou si děti.Pokud se urodí tedy. Víme jak to dopadlo z jablkama. A zase pícnout se nepujdem. Koupím 6 jablek v řetězci za dvacku a mám na týden vystaráno. Česneku zdar.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 11.11.2024 8:35
Já sadbu kupovat musím. To, co jsem kdy vypěstoval, jsme vždycky spotřebovali. Letos už je skoro konec. Ostatně, snad kromě první sezóny, ty moje česneky nebyly na sadbu vhodné. A tu první sezónu jich bylo jen 25. Jsem totiž česnekožrout. Proto jsem tak tvrdohlavý.
Letos mám 170 stroužků připravených na sadbu. To je absolutní rekord, protože musím experimentovat. Kdyby se jich i jen 50% vydařilo, možná mi na sadbu zbyde. Ale to se všechno teprve uvidí. A máte pravdu: zlikvidovat všechny podezřelé co nejdřív je asi nutné. To jsem letos nedělal.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|