Výsadba česneku sezóna 2023/2024

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?)
2.7.2024 12:34

Já mám tu smůlu, že jsem utrpěl jeden skutečný úspěch, takže v hlavě bzučí: "když to šlo jednou, tak to přeci musí jít zopakovat!". Dnes jsem ve stavu, že bych se spokojil s 50% úspěšností. A nemám nikoho, kdo by měl lepší podmínky a nějaký pro mne vypěstoval.

Ano, letos bylo vlhké jaro, dal jsem ho dost hluboko a možná i brzy (polovina listopadu). Ale totéž jsem dělal v tom památném roce 2019. A výsledky úplně opačné.

No nic, budu dál zkoušet. Napadlo mne, že i jarní pěstování by mohlo podstatně zkrátit dobu v zemi. To, že by nebyl veliký, je ten nejmenší problém.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 161.85 (?), 3.7.2024 7:24

Vidíte, a já na česnek od podzimu nesáhnu, jen na jaře vytrhám plevel, pokud ho je moc, a také nikdy žádnou chorobu neměl. Máte prakticky ověřeno, že to je skutečně to, co zabrání chorobám?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 3.7.2024 9:43

Já to řeknu takhle: sama o sobě ta péče chorobám úplně nezabrání. Ale její absence v jílovité půdě rozvoji plísně nejspíš znatelně napomáhá.

Jakou vy máte půdu? Taky jílovku?

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 3.7.2024 9:33

Ano, to občas také dělám. Ne tak často jako vy, ale přece. Po následujícím dešti je ale moje půda okamžitě zase jako tenisový dvorec.

Takže to zkombinuju: vytvořím hrůbky z pokud možno nekontaminované půdy, do které přimíchám hodně kompostu a substrátu, případně i nějaký písek, aby byla propustnější. Podobnou půdu už mám ve vyvýšeném záhonu. Nakonec si vzpomínám, že tam, kde mi vyrostl krásný česnek, je půda poněkud smíchaná s navážkou. To mohl být ten klíč k úspěchu.

Díky za reakci. Za rok budu vědět víc.

Milan HP

host - 214.246 (?), 2.7.2024 7:45

Tak o tom dusíkatém vapně jsem vás informoval že to není zázrak na plíseň. Je to boj a znám mnoho lidi, kteří cesnek nepestuji. Proste nejde jim to. Jen par postřehů. Mezi jahody bych ho nedával. Ty se jinak hnoji, zalevaji, musí se v nich šlapat.Sadbu po třech palickach v sitce? To není nic pro mě. Zrovna jako jedno pivo za 60 Kč to bych taky nekoupil.Mame sadbu svoji a vidím hodně lidi, ze si vybírají svoji sadbu na tržišti, kde je hromada česneku na stole. Třeba Ředhošť. Mám rad čas výsadby listopad. Letos hniloba tak do deseti %. Hlavně jsem vás chtěl podpořit, aby jst to nevzdával. 
Fotku pošlu z mobilu.

host - 214.246 (?), 2.7.2024 7:48
Česnek

host - 214.246 (?), 2.7.2024 7:51
Česnek24
Cesnek
Cesnek

host - 12.173 (?), 2.7.2024 9:07
Písčitou půdu. Já jsem už rezignoval, mám jíl a všechno totálně plesnivělo. U syna 10 km dál je jiloviě-písčitá a česneky má krásné.

host - 195.34 (?), 2.7.2024 9:22

Mě se letos česneku daří. Mám vyvýšený záhon a po intenzivním hnojením hnojem v předchozích letech je půda kypřejší, takže nadbytečná voda dobře odtéká. Choroby napadající cibule se mi tedy naštěstí vyhnuly. Z listových chorob se mi objevila letos rez, ale pouze v menší míře.

Zatím jsem sklidil odrůdu Skalka, která je nadprůměrně velká, Topaz je průměrný a Benátčan mě zklamal.

Česnek Skalka 1.7.2024
Česnek Skalka 1.7.2024

Santar - (10) - 195.34 (?), 2.7.2024 9:29

Chybička se vloudila, ještě jednou posílám foto Skalka, Topaz, Benátčan.

Skalka je nová odrůda od Kozáka. Minulý rok byla v prodeji na podzim v omezeném množství. Cibule má nadprůměrně velké. Suknice jsou tenké, poměrně snadno praskají, musí se včas sklidit. Stroužky mají být intenzivně vybarvené do červenofialova.

Česnek Skalka
Česnek Skalka
Česnek Topaz
Česnek Topaz
Česnek Benátčan
Česnek Benátčan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 2.7.2024 12:34

Já mám tu smůlu, že jsem utrpěl jeden skutečný úspěch, takže v hlavě bzučí: "když to šlo jednou, tak to přeci musí jít zopakovat!". Dnes jsem ve stavu, že bych se spokojil s 50% úspěšností. A nemám nikoho, kdo by měl lepší podmínky a nějaký pro mne vypěstoval.

Ano, letos bylo vlhké jaro, dal jsem ho dost hluboko a možná i brzy (polovina listopadu). Ale totéž jsem dělal v tom památném roce 2019. A výsledky úplně opačné.

No nic, budu dál zkoušet. Napadlo mne, že i jarní pěstování by mohlo podstatně zkrátit dobu v zemi. To, že by nebyl veliký, je ten nejmenší problém.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024