Výsadba česneku sezóna 2023/2024
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?) 2.7.2024 12:34
Já mám tu smůlu, že jsem utrpěl jeden skutečný úspěch, takže v hlavě bzučí: "když to šlo jednou, tak to přeci musí jít zopakovat!". Dnes jsem ve stavu, že bych se spokojil s 50% úspěšností. A nemám nikoho, kdo by měl lepší podmínky a nějaký pro mne vypěstoval.
Ano, letos bylo vlhké jaro, dal jsem ho dost hluboko a možná i brzy (polovina listopadu). Ale totéž jsem dělal v tom památném roce 2019. A výsledky úplně opačné.
No nic, budu dál zkoušet. Napadlo mne, že i jarní pěstování by mohlo podstatně zkrátit dobu v zemi. To, že by nebyl veliký, je ten nejmenší problém.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.85 (?), 3.7.2024 7:24
Vidíte, a já na česnek od podzimu nesáhnu, jen na jaře vytrhám plevel, pokud ho je moc, a také nikdy žádnou chorobu neměl. Máte prakticky ověřeno, že to je skutečně to, co zabrání chorobám?
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 3.7.2024 9:43
Já to řeknu takhle: sama o sobě ta péče chorobám úplně nezabrání. Ale její absence v jílovité půdě rozvoji plísně nejspíš znatelně napomáhá.
Jakou vy máte půdu? Taky jílovku?
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 3.7.2024 9:33
Ano, to občas také dělám. Ne tak často jako vy, ale přece. Po následujícím dešti je ale moje půda okamžitě zase jako tenisový dvorec.
Takže to zkombinuju: vytvořím hrůbky z pokud možno nekontaminované půdy, do které přimíchám hodně kompostu a substrátu, případně i nějaký písek, aby byla propustnější. Podobnou půdu už mám ve vyvýšeném záhonu. Nakonec si vzpomínám, že tam, kde mi vyrostl krásný česnek, je půda poněkud smíchaná s navážkou. To mohl být ten klíč k úspěchu.
Díky za reakci. Za rok budu vědět víc.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 2.7.2024 7:45
Tak o tom dusíkatém vapně jsem vás informoval že to není zázrak na plíseň. Je to boj a znám mnoho lidi, kteří cesnek nepestuji. Proste nejde jim to. Jen par postřehů. Mezi jahody bych ho nedával. Ty se jinak hnoji, zalevaji, musí se v nich šlapat.Sadbu po třech palickach v sitce? To není nic pro mě. Zrovna jako jedno pivo za 60 Kč to bych taky nekoupil.Mame sadbu svoji a vidím hodně lidi, ze si vybírají svoji sadbu na tržišti, kde je hromada česneku na stole. Třeba Ředhošť. Mám rad čas výsadby listopad. Letos hniloba tak do deseti %. Hlavně jsem vás chtěl podpořit, aby jst to nevzdával.
Fotku pošlu z mobilu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 2.7.2024 7:48
Česnek
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 2.7.2024 7:51
Česnek24
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.173 (?), 2.7.2024 9:07
Písčitou půdu. Já jsem už rezignoval, mám jíl a všechno totálně plesnivělo. U syna 10 km dál je jiloviě-písčitá a česneky má krásné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 195.34 (?), 2.7.2024 9:22
Mě se letos česneku daří. Mám vyvýšený záhon a po intenzivním hnojením hnojem v předchozích letech je půda kypřejší, takže nadbytečná voda dobře odtéká. Choroby napadající cibule se mi tedy naštěstí vyhnuly. Z listových chorob se mi objevila letos rez, ale pouze v menší míře.
Zatím jsem sklidil odrůdu Skalka, která je nadprůměrně velká, Topaz je průměrný a Benátčan mě zklamal.
|
|
|
|
|
|
|
Santar - (10) - 195.34 (?), 2.7.2024 9:29
Chybička se vloudila, ještě jednou posílám foto Skalka, Topaz, Benátčan.
Skalka je nová odrůda od Kozáka. Minulý rok byla v prodeji na podzim v omezeném množství. Cibule má nadprůměrně velké. Suknice jsou tenké, poměrně snadno praskají, musí se včas sklidit. Stroužky mají být intenzivně vybarvené do červenofialova.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 2.7.2024 12:34
Já mám tu smůlu, že jsem utrpěl jeden skutečný úspěch, takže v hlavě bzučí: "když to šlo jednou, tak to přeci musí jít zopakovat!". Dnes jsem ve stavu, že bych se spokojil s 50% úspěšností. A nemám nikoho, kdo by měl lepší podmínky a nějaký pro mne vypěstoval.
Ano, letos bylo vlhké jaro, dal jsem ho dost hluboko a možná i brzy (polovina listopadu). Ale totéž jsem dělal v tom památném roce 2019. A výsledky úplně opačné.
No nic, budu dál zkoušet. Napadlo mne, že i jarní pěstování by mohlo podstatně zkrátit dobu v zemi. To, že by nebyl veliký, je ten nejmenší problém.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|