Broskve 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
26.4.2023 21:28

Asi největší poškození mrazem v posledních letech. U takové zvonkovité Majority všechno kaput. Poškození je viditelné všude. Nejlépe se jeví Jayhaven a Tardibelle, které rozkvétaly později. Zvonkovitá Elegant Lady zničená, vedlejší miskovitá Princess je na tom mnohem lépe, stejně jako miskovité Relience, Harrow Diamond nebo zvonkovitá Harrow Beauty. Na FM3 něco zůstalo. Halehaveny i Benedicte vydržely celkem dost. Flamingo slušné, překvapivě i B.J. Elberta.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 25.4.2023 21:45

Že broskve meruňky kvetou do mrazů to je tady skoro jistota. Rozdíl je v jarních mrazících pod nulou nebo tvrdých mrazech pod -5°C.

Tady plůdky broskví zatím drží ještě v uspokojivém počtu. V druhé zahradě nechráněné to dopadlo hůře jen sem tam plůdek někde nic, Fairhaven patří mezi ty odolnější. Ta řada odolnosti je Redhaven-Sunhaven-Fairhaven-Cresthaven. Tedy RH kvete nejdřív a vymrzá, naopak nejodolnější nejpozději kvetoucí vypadá Cresthaven.

Zvonky nebo růžovité květy, neprojevuje se u mě rozdíl v odolnosti, ten plůdek je přece chráněný podobně v obou typech květů nebo ne? MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 26.4.2023 21:28

Asi největší poškození mrazem v posledních letech. U takové zvonkovité Majority všechno kaput. Poškození je viditelné všude. Nejlépe se jeví Jayhaven a Tardibelle, které rozkvétaly později. Zvonkovitá Elegant Lady zničená, vedlejší miskovitá Princess je na tom mnohem lépe, stejně jako miskovité Relience, Harrow Diamond nebo zvonkovitá Harrow Beauty. Na FM3 něco zůstalo. Halehaveny i Benedicte vydržely celkem dost. Flamingo slušné, překvapivě i B.J. Elberta.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 3.5.2023 16:45

je pro mě velké překvapení, že po mrazech 5.a 6.dubna nakonec přeci jen nějaká úroda bude. Samozřejmě ale byla zničena naprostá většina květů. Jen ten přeživší zbytek se v té dubnové zimě nijak neprojevoval, násada se vůbec nezvětšovala. Až teprve nyní se stromky probudily a plůdky se začaly zvětšovat. Kadeřavost ovšem taky úřaduje jak černá ruka. Nevím, jestli jí ještě neumocňují hned za plotem rostoucí neošetřené broskvoně. Walter

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 3.5.2023 18:09

Tetelím se radostí, že pan W. má podobné pozorování jako já. Ten duben to nějak zabrzdil a vegetaci, rozumějme té užitečné se pořád nějak "nechce".Zato tráva to neřeší a jede jak obvykle.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.5.2023 22:03

Kadeřavost ovšem taky úřaduje jak černá ruka...

I dobře "opláchnuté" stromky mají kadeřavost. Sagittaria, silně postižená odumíráním pupenů, kadeřavost nemá a s několika zdravých pupenů bujně vyráží. Stejně jako kdysi Princess. Ta má ovšem kadeřavost hanebnou. Broskvoňový semenáč, který vyrazil před lety z podnože po mrtvém stromku kadeřavostí zřejmě netrpí a tváří se jako by jí vůbec neznal. Kadeřavost je i na některých čerstvě zasazených broskvoní z e-shopu, přitom jsem je oplachoval Syllitem. Jedna Elberta kadeřavost má, druhá je čistá (různé podnože), takže mně ta technika ošetřování není známa. Ještě bych chápal kadeřavost v 5 metrech na Halehavenu, kam se dobře nedostřikne, ale na malém stromku je to fakt divné.

host - 213.137 (?), 4.5.2023 21:14

Kadeřavost už se projevila i tady, všechny stromy skoro jako by se vůbec nestříkalo, i Sagittaria. Zatím zima nad ránem kolem 0°C, takže listy moc nerostou, rozsah napadení se uvidí až se oteplí a rozvinou se, nevypadá to dobře.sad 2x Champion měď, každý proutek zvlášť dokonale z obou stran opláchnutý, načasováno dobře... účinek 0. Kde je chyba by mě taky zajímalo.

A jak u pana Waltera který stříká mědí jen před květem? MH

host - 226.113 (?), 5.5.2023 12:56
Kvetoucí broskvoň Flamingo. Na kadeřavost moc netrpí a to dokonce ani i u nás, kde je vysoká vlhkost vzduchu. Stříkám ale každé jaro championem, když opomenu nebývá to kalamitní, sem tam lístek. Velká spokojenost s mrazuvzdorností a pozdním kvetením. K Flamingu se pouta jedná zkušenost s jedním mrazovým květnem, kdy u nás bylo -8st.C. Vše zmrzlo, hodně násnezilo a tráva po šlápotách zcela zcernala, zůstaly jen černé stopy od bot. Jabloně I hrušně zmrzlý v poupatech, shodné i švestky a meruňky. Jediné, co jsme ten rok měli byly broskve odrůdy Flamingo a to hojně. Zajímavé, viďte? Dlužno pootknout, že Flamingo je v chráněné poloze u domu. Ale i tak obdivuhodný výkon. Jeseníky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.5.2023 16:08

Musím pochválit některé odrůdy, které nemají kadeřavost a květy přežily mrazy. U miskovitých květů je to Harrow Diamond, Reliance a lotyšská Maira, u zvonkovitých je to Harrow Beauty, velkoplodá Flamin Fury a Jayhaven. Ten Jayhaven se jeví v květu mrazuodolný + odolný proti kadeřavosti. Škoda, že Jirkovi zašel na bakteriální rakovinu, stejně tak se jeví i Davidovi, jinak by to byla velice nadějná odrůda i v kvalitě plodů. Doporučoval bych tomu, kdo může a má chuť zajet si do Strážnice pro Flamin Fury, pokud ji tam ještě mají nebo budou mít. Martin někde vyčetl, že se u Flamin Fury dají vypěstovat až půl kilové broskve. A dodatečně chválím příspěvek předřečníka pana Josefa z Jeseníků k jeho Flamingu. Výborná inspirace pro pana PP pro to, co přidat k jeho Fairhavenu.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 16.5.2023 15:48

u mě teď řeším, zda kadeřavé listy otrhat nebo nechat, až je strom shodí sám. Otrhal jsem valnou většinu před 10 dny a mám dojem, že napadených listů výrazně přibylo. Ještě nikdy jsem neměl tak silné napadení. Ovšem násada plůdků je nakonec slušná a nechtěl bych o ně přijít v důsledku toho napadení. Co byste poradili, jako přijatelnější? Walter

host - 117.61 (?), 16.5.2023 20:58

Mně loni - na rozdíl od ostatních odrůd- na ploché broskvoni (Pan Tao) řádila kadeřavosat silně. Zničeno   min. 80 % listů. Nemělo smysl to protrhávat.  Zaplodila silně, ale po odeznění kadeřavosti nezůstal na stromě ani jeden plod. Proto si myslím, že jestliže máte napadení silné, úroda bude minimální.

Zmíněná "Pan Tao" je velmi vitální, obrůstá neskutečně  hodně a kvete (i letos po loňském schození prakticky všech listů během vegetace) ještě víc než běžné odrůdy (RH atd..). I letos to byl květ vedle květu. No a teď je z ní rezavé pometlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz