Broskve 2023
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 17.5.2023 12:54
Ano, to se stává, že při silné kadeřavosti shodí strom plůdky. Podle mě je jedno, jestli se otrhají napadené listy, nebo opadají sami, na shození plůdků to nejspíš vliv mít nebude. Mě spíše zaráží, že selhal i postup Herr von Waltra s postřikem mědí těsně před květem. Tím pádem se už nedá spoléhat vůbec na nic, ani na zaručený postup Herr von Waltra a jeho čistotu listů bez projevů kadeřavosti. Jedině snad zvýšit počet postřiků. Ještě bych dodal, že hanebně kadeřavý je i Harbinger. V současné situaci je ideální silně zastřihnout odrůd bez plodů, které vymrzly, odstraní se tak velká část kadeřavých listů a stromky už krásně znovu rostou s novými listy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 18.5.2023 11:08
Já se broskvoně pěstovat nechystám, jedině že by byl nějaký semenáč úplně odolný kadeřavosti a s pěknými plody, a to bych si ho stejně očkoval na myrobalán, takže co s nimi? Bud na některých půjdou ty merunky jako ve Svaté zemi a nebo je vytrhám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1939) - 168.103 (?), 20.5.2023 9:45
mohlo by to býl lepší, ale není to nejhorší. Pilně sklízím listy s kadeřavostí, už 2 plná vědra a přihnjuji dusíkem pro obnovu zelené plochy, síranem amonným. Broiskvoně už jsou z nejhoršího venku a snad bude i úroda. Vzhledem k tomu, že všechny broskvoně mám na jednom místě, některé vzdálené od sebe i méně, než 2 metry a stříkal jsem prtoti kadeřavosti všechny najednou, je tedy pro mě překvapení, že nejmenší škody způsobené kadeřavostí byly, případně ještě jsou, na FMIII a Springcrestu, tedy na raných odrůdách s miskovitým typem květu. Oproti tomu Redhaven, Cresthaven a Earliglo dopadly podstatně hůře a ještě teď s napadením bojují. Smutné na tom je, že právě ty 3 poslední jmenované s zvonkovitým typem květu ustály hraniční teplotu -5° vcelku v pohodě a mají dobrou násadu plodů, která je ale teď ohrožená vyčerpáním sdtromků. Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|