Broskve 2023
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 30.5.2023 17:22
Tak alespoň nějaká radost, Martine. Kadeřavost se holt v některých letech těžko krotí, ale jinak všechno roste jako z vody. I tam, kde bylo více odumřelých pupenů. Ty stromky se z toho většinou dobře dostanou. Prozatím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 30.5.2023 22:14
Tak to je taky dobrá zpráva, když už je stromek zakořeněný a někde obrazí, určitě lepší než kupovat a sadit nový a čekat další roky co se vyklube. Ty choroby jsou na všem, jen se to někde projevuje víc nebo míň, spoléhat na zdravý materiál že příjde to už je minulost...
S meruňkama to je horší, svěsí si listy a nebaví se se nikým. MH
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 2.6.2023 16:57
Velmi se mi líbí lotyšská broskvoň Maira (Latvija, Latvija), je bez kadeřavosti a krásně roste i na špatném místě. Možná je to močovinou, které je v zemi zřejmě více. Obdivuhodná je Jayhaven (to, co zbylo) a velkoplodá celočervená Flamin Fury. Ale pochybuju, že je vůči kadeřavosti odolná, spíš jsem se dobře trefil postřikem, stejně jako u Suncrestů a jednoho z RH. Ta Sagittaria, Martine, ty dva plůdky nakonec shodila, ale roste pěkně. Možná i proto, že jí nezdržuje zbytečně v růstu ta kadeřavost. U zasazených stromků broskvoní není třeba předčasně jásat. Pupeny sice obrazí, ale pouze malými lístky a toť může býti vše. Přitom nejdéle se nechtělo vyrazit kritizované odrůdě Flavortop, která nakonec roste. Naopak podezřelý byl zpočátku nový Vistarich, který rychle rostl hned po přesazení, když bylo ještě chladno, a nakonec všechno zaschlo. Nová Symphonie - nádherný silný stromek, ovšem s uřezanými kořeny, aby se vešel do balíku a i když vyrašil slušně, tak to bude možná všechno, a dál neporoste. Nejsilnější kadeřavost - Sugar Time, Regina, FM3, Harbinger, Royal Majestic, Inka, falešný South Haven (bělomaska), druhý Tardibelle (falešná Lolita).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 2.6.2023 21:35
Už jsem začal trhat kadeřavé listy na Sunhavenech ty jsou napadené nejvíc, Redhaven vypadá líp. Zatím víc jak 2/3 listů šlo dolů, mám ještě kuřince z loňska, bude se muset dodatečně přihnojit a prolít. Na to jak důkladně jsem letos postříkal tak kadeřavost hrozná, teď se ty kadeřavé listy natahují vodou, dužnatí a těžknou, takže opatrně vylámat pryč s něma, samy neopadnou.
Četl jsem chválu na nenáročnost FM3, tak na kadeřavost asi odolná moc není když jsi ji měl Petře kadeřavou.
A k Sagittarii, z jara jsem psal že ta ze Spomyšle kvete shodně a stejnými květy s pravou Sagittarií. Teď jsem zjistil, že Spomyšlovský stromek Sagittarie nemá absolutně žádnou kadeřavost (2x měď), zatímco 3 pravé Sagittarie na 2 místech jsou kadeřavé totálně... takže jsem opět znejistěl s pravostí Spomyšlovské Sagittarie, plody taky neporovnám - zmrzly už poupata a v květu zbytek. Pomrznul dost i Ohenry (taky už v poupatech), ale má aspoň 2 plody. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 5.6.2023 18:37
Vaše kadeřavost, pane Waltře, nestojí za řeč. Na mé fotce Sugar Time byla kadeřavost přesně taková, jak o ní mluví pan PP - totiž kadeřavost jako prase a to nejen na ní. Je vidět, že žádný pořádný fungicid na kadeřavost neexistuje. Kdyby ten podzimní postřik Championem neměl údajný vliv na odumírání pupenů, tak bych ho úplně vypustil. Zažraná kadeřavost do pupenů je zřejmě taky mýtus, jelikož výsledky Herr von Waltera s prvním postřikem mědí až před rozkvětem hovoří za všechno. Domnívám se ale, že když k němu opět přistoupím i já, výsledek bude stejný, respektive tlak kadeřavosti je každý rok jiný, takže se nedá objektivně zhodnotit, kdy a co pomohlo, nebo ne. Panu PP blahopřeju k 30 plodům na FM3. V jeho nepříznivé poloze a letošních jarních mrazech je to úspěch. Kdybych dával na Hornosvrateckou vrchovinu do svých 600 metrů nějakou broskvoň zkusil bych odrůdu Reliance, u které se deklaruje asi nejvyšší mrazuodolnost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 5.6.2023 18:52
Pane Petře, Champion dle jednoho zdroje z YouTube pěstitele meruněk prý bude končit... Já ještě nějaký mám, stejně tak jako Acrobat. Biegler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|