Broskve 2023

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?)
18.5.2023 11:59

ne že by to byla nespokojenost, ale vidím zde určitou souvislost s projevy kadeřavosti a délkou méně vlídného jarního počasí. Některé jiné roky byl nástup teplých dnů s teplotou nevhodnou pro růst kadeřavosti rychlejší a také následky na stromech nebyly nijak závažné. Samozřejmě by byl ideální stav studené dlouhé zimy s dobou kvetení v druhé polovině dubna a pak už příjemné teplo. Toho už se ale asi nedočkáme. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.5.2023 12:54

Ano, to se stává, že při silné kadeřavosti shodí strom plůdky. Podle mě je jedno, jestli se otrhají napadené listy, nebo opadají sami, na shození plůdků to nejspíš vliv mít nebude. Mě spíše zaráží, že selhal i postup Herr von Waltra s postřikem mědí těsně před květem. Tím pádem se už nedá spoléhat vůbec na nic, ani na zaručený postup Herr von Waltra a jeho čistotu listů bez projevů kadeřavosti. Jedině snad zvýšit počet postřiků. Ještě bych dodal, že hanebně kadeřavý je i Harbinger. V současné situaci je ideální silně zastřihnout odrůd bez plodů, které vymrzly, odstraní se tak velká část kadeřavých listů a stromky už krásně znovu rostou s novými listy.

Jayhaven
Jayhaven
Reliance
Reliance
Flamin Fury
Flamin Fury
Flamin Fury
Flamin Fury
lotyšská Maira
lotyšská Maira
RH
RH
RH
RH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.5.2023 15:59

Vy nějaké broskvoně pěstujete, pane Bieglere? Teď si nevzpomínám, jestli jste nějaké kdy zmiňoval. 

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 17.5.2023 17:01
Kupovaného nic, poslední stromek z obchodu nektarinka byla letos přeštěpována za kůru na merunku. Jeden roub už má celkem pěkné lístky, ale otázka je jak dobře přiroste a jestli ho časem neodmítne. Jinak mám jen pár semenáčů vstupujících do plodnosti a tři plodově nevyhovující jsem letos taky přeštěpovával na merunky, ale moc se roubům nechce růst, zatím jen raší, třeba deště pomohou. Nechal jsem se inspirovat vašimi dobrými zkušenostmi s broskvovou podnoží pro merunky, když ty moje kupované před lety všechny krachly.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.5.2023 10:56

Pane PP, už vám to konečně rozkvetlo? Fotky by potěšily. Pane Bieglere, ten Goldrich na broskvoňovém semenáči byl tenkrát náhodná koupě. Žádnou jinou meruňku na broskvoňovém semenáči nemám.

host - 81.144 (?), 18.5.2023 11:08
Já se broskvoně pěstovat nechystám, jedině že by byl nějaký semenáč úplně odolný kadeřavosti a s pěknými plody, a to bych si ho stejně očkoval na myrobalán, takže co s nimi? Bud na některých půjdou ty merunky jako ve Svaté zemi a nebo je vytrhám.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 18.5.2023 11:06

tak já bych tu letošní kadeřavost, pane Petře, přisuzoval tomu, že broskvoně bylo možné ošetřit mědí tak maximálně do začátku dubna, u mě dokonce jen do konce března a pak až do současnosti byly podmínky naprosto ideální pro rozvoj kadeřavosti. Za celou tu dobu nebyl snad jediný slunečný suchý den, s teplotou nad 20°, který by ji alespoň trochu zbrzdil. No nic, půjdu otrhávat napadené listy. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.5.2023 11:40

Co se týče nespokojenosti s počasím (pánové Waltr, PP na jiné si momentálně nevzpomínám), tak včera opět vyhrožovali v TV, že nás čekají velmi teplé roky, dokonce s teplotními rekordy. Pokud mají pravdu, a pokud jde o mě, tak
díky za ten odklad.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 18.5.2023 11:59

ne že by to byla nespokojenost, ale vidím zde určitou souvislost s projevy kadeřavosti a délkou méně vlídného jarního počasí. Některé jiné roky byl nástup teplých dnů s teplotou nevhodnou pro růst kadeřavosti rychlejší a také následky na stromech nebyly nijak závažné. Samozřejmě by byl ideální stav studené dlouhé zimy s dobou kvetení v druhé polovině dubna a pak už příjemné teplo. Toho už se ale asi nedočkáme. Walter

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 18.5.2023 19:07

Tak především takzvaní "větci" vědí kulový. To už počasí líp předpovídá ten americkej svišť. A pokud jde o "naše" počasí, nevýslovně mně se... Snad i víc než politika v televizi. Napřed pomrzly slivoně, takže sice vykvetly, ale nechce se jim do listí. Pak střídavě mrzly květy broskvoní. Slimáci mi sežrali dvě sazenice nakládaček a než udělám náhradu, bude pomalu po sezóně. A srnec mi orval větev černého rybázu, jistěže tu nejperspektivnější. Kvíčaly a kosi dělají hloubkový průzkum třešní. Co je na záhonech se krčí při zemi a roste jen tráva 2 cm za den. A v tomhle marastu vás má zahrádkaření bavit a být relax?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 20.5.2023 9:45

mohlo by to býl lepší, ale není to nejhorší. Pilně sklízím listy s kadeřavostí, už 2 plná vědra a přihnjuji dusíkem pro obnovu zelené plochy, síranem amonným. Broiskvoně už jsou z nejhoršího venku a snad bude i úroda. Vzhledem k tomu, že všechny broskvoně mám na jednom místě, některé vzdálené od sebe i méně, než 2 metry a stříkal jsem prtoti kadeřavosti všechny najednou, je tedy pro mě překvapení, že nejmenší škody způsobené kadeřavostí byly, případně ještě jsou, na FMIII a Springcrestu, tedy na raných odrůdách s miskovitým typem květu. Oproti tomu Redhaven, Cresthaven a Earliglo dopadly podstatně hůře a ještě teď s napadením bojují. Smutné na tom je, že právě ty 3 poslední jmenované s zvonkovitým typem květu ustály hraniční teplotu -5° vcelku v pohodě a mají dobrou násadu plodů, která je ale teď ohrožená vyčerpáním sdtromků. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz