Broskve 2023
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 15.4.2023 14:58
Těžko říct, jak dopadne Springcrest, Maycrest, Sagittaria, jen bych chtěl poznamenat, že jsem zapomněl pochválit nejoblíbenější broskvoň FLAMINGO. Zpočátku se mně jevila v chuti jako dosti broskvově netypická, ale postupem času jsem ocenil, že "jalové" nebyly nikdy ani ty nejmenší plody. Samozřejmostí je odolnost květů proti mrazu, schopnost opylení za špatného počasí je údajně vyšší než u RH a to, že po zaschnutí části koruny vyrazilo nový obrost z "prastarého" dřeva asi metr nad zemí a normálně roste dál a nahrazuje zaschlou část koruny, to jsem ještě u žádné broskvoně taky neviděl.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.109 (?), 8.4.2023 9:51
Mám stejnou zkušenost s placatou broskví Saturn jako pisatelka s příspěvkem z 6.4.2023. Hodně praská, je to neskutečný magnet pro včely a 80% ůrody shnije před dozráním. Stačilo 5 sklizní a když se to pořád opakovalo, tak byl stromek odstraněn. Jeho kladné vlasnosti - dobře obrůstá, vysoká násada s nutnou každoroční probírkou, zajímavá chuť, A má krásné růžovité květy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.106 (?), 8.4.2023 16:54
Zdravím, myslíte že by to mohla být Catherina?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 13.4.2023 13:57
A ani nepokvete. Silné mrazy pod -5°C zničí z velké části i poupata. Květy se možná otevřou jako torza, uvnitř je plůdek s pestíkem obvykle dávno zmrzlý. V některých hnědých květech můžou plůdky přežít. Na foto je květ s nepoškozeným plůdkem a pestíkem + bliznou. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.35 (?), 13.4.2023 21:29
Broskve se daji poznat velmi spatne. Tresne, svestky vidite hned rano, kdyz si odkryjete pestik, tak je hnedy. Broskve ho ale maji srostly s kalichem. Po par dnech ho zkuste rozloupnout, ten semenik je od prostredka jakoby nahnedly. Nevim, jaka byla teplota a jak dlouho, ani o jakou jde odrudu, tak tezko rict. Moc dobre to sice nevypada, ale nehazel bych flintu do zita.Navic mate nerozvita poupata, ta vydrzi vic. Pockejte 14 dni, pak se to ukaze. Stejne s tim nic neudelate... ja vim, je to slaba utecha, ale bohuzel tak to dnes je. Kazdy zna tu situaci, kdy se mu chce u stromu brecet, ze jedna dve noci znici celorocni usili...
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.4.2023 14:58
Těžko říct, jak dopadne Springcrest, Maycrest, Sagittaria, jen bych chtěl poznamenat, že jsem zapomněl pochválit nejoblíbenější broskvoň FLAMINGO. Zpočátku se mně jevila v chuti jako dosti broskvově netypická, ale postupem času jsem ocenil, že "jalové" nebyly nikdy ani ty nejmenší plody. Samozřejmostí je odolnost květů proti mrazu, schopnost opylení za špatného počasí je údajně vyšší než u RH a to, že po zaschnutí části koruny vyrazilo nový obrost z "prastarého" dřeva asi metr nad zemí a normálně roste dál a nahrazuje zaschlou část koruny, to jsem ještě u žádné broskvoně taky neviděl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|