Nemoc třešně

host - 248.204 (?)
30.3.2025 20:02

K tomu lepidlu - pokud se natře přímo na kůru, může to stromek poškodit, často pak mívá problémy právě s kůrou - je to ve vícero vláknech tady. Lepší je kolem kmínku přivázat nebo přilepit páskou slabší lepenku a teprve tu natřít lepem.   

ps - pokud byste chtěl vložit více fotek najednou, musíte se přihlásit.         Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 195.217 (?), 29.3.2025 23:39, zobrazeno: 637x
Dobrý den, uprostřed terminální větve tříleté třešně v délce cca 15cm zčernala kůra. Občas se toto začernění objevilo i u okolních větviček ale pouze lokálně ve větvení. Nemyslím si, že by se jednalo o monilii, ale nelze to vyloučit. O co se prosím jedná a je lepší terminální větev odstranit nebo lze nějak zachránit? (Bílé zbarvení je od balzámu)

host - 195.217 (?), 29.3.2025 23:47
Foto stromku
Foto stromku
Foto stromku

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2124) - 168.103 (?), 30.3.2025 10:10

Těžko posoudit z jednoho snímku. Asi korová nekróza peckovin. Postupuje odspodu nahoru, to by pak odpovídalo možné infekci pletiv v místě zakrácení terminálu v minulosti. Z fotky nepoznám, jestli je napadený celý obvod kmínku, ale oproti zdravé části nahoře je značně zúžený. Asi nejjednodušší řešení by bylo odstříhnutí celé napadené části a zapěstovat náhradní terminál. Jinou možností, pokud není napadený celý obvod stromku,  je odstranit veškerá odumřelá pletiva, ošetřit ránu fungicidem, zamazat stromovým balzámem a doufat, že nekróza nebude postupovat dál, pletiva postupně zarostou a terminál se zachrání.

host - 248.204 (?), 30.3.2025 10:38

Souhlasím s Walterem. Odstranila bych terminál, zapěstovala bych nový a ošetřila napadená místa.     Lída 

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 167.27 (?), 30.3.2025 9:09

Mohla by to být obdoba krčkové hniloby. Některé odrůdy, třeba Karešova, tím trpí víc. Mně se to před lety stalo také, stromek jsem nakonec musel vykopat a zasadit jiný, těžko to nějak vyléčit. Ale můžete zkusit poškozený terminál za vegetace odříznout ve zdravé části a zamazat bazámem.Pak zkusit, zda nepůjde nahradit jiným výhonem. Ještě mě napadá, nebyl náhodou kmínek v místě natřen lepem proti mravencům?

host - 71.129 (?), 30.3.2025 11:26
Dobrý den, moc děkuji za odpověď a rady. Jedná se skutečně o Karešovu. Ještě přikládám fotku jednoho napadeného místa. Kmínek byl lepen proti mravencům, ale mnohem níže, vadí to stromku nejak?
Napadená boční větev
Napadená boční větev

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2124) - 168.103 (?), 30.3.2025 12:00
prosím, zkuste vyfotit celý stromek. Těžko se orientovat, když nám stav stromku servírujete po kouscích. Fotky nezajistí pohled v trojrozměrném zobrazení a tak stromek nevidíme stejně, jako vy. A ještě k vkládání fotek, prosím, pokuste se nafotit a vložit fotku našíř. Vložíte-li jí na výšku, dopadne zobrazení, jako vaše předchozí foto.

host - 248.204 (?), 30.3.2025 20:02

K tomu lepidlu - pokud se natře přímo na kůru, může to stromek poškodit, často pak mívá problémy právě s kůrou - je to ve vícero vláknech tady. Lepší je kolem kmínku přivázat nebo přilepit páskou slabší lepenku a teprve tu natřít lepem.   

ps - pokud byste chtěl vložit více fotek najednou, musíte se přihlásit.         Lída

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 167.27 (?), 31.3.2025 7:57

Výrobce lepu na mravence tvrdí, že jej lze dávat přímo na kůru. Já to raději dělám tak, že kmen obalím užší smršťovací fólií a tmel dávám na ni. Na konci sezóny se dá lépe odstranit a kmen je netknutý. Někdy to ovšem nefunguje, pokud je kůra (staršího stromku) hodně vrásčitá nebo jsou v kmeni praskliny. Zatím jsem na to narazil asi 2x, lep jsem dal přímo na kmínek a stromky to také přežily. Hůře se to ale udržuje a obnovuje.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6633) - 9.142 (?), 31.3.2025 8:36

Výrobce lepu to sice tvrdí, ale zkušenosti jsou jiné. Omotat lepící páskou na balíky lepící stranou ven a na napatlat lep. Vydrží rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz