Nemoc třešně

host - 248.204 (?)
30.3.2025 10:38

Souhlasím s Walterem. Odstranila bych terminál, zapěstovala bych nový a ošetřila napadená místa.     Lída 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 195.217 (?), 29.3.2025 23:39, zobrazeno: 1030x
Dobrý den, uprostřed terminální větve tříleté třešně v délce cca 15cm zčernala kůra. Občas se toto začernění objevilo i u okolních větviček ale pouze lokálně ve větvení. Nemyslím si, že by se jednalo o monilii, ale nelze to vyloučit. O co se prosím jedná a je lepší terminální větev odstranit nebo lze nějak zachránit? (Bílé zbarvení je od balzámu)

host - 195.217 (?), 29.3.2025 23:47
Foto stromku
Foto stromku
Foto stromku

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2147) - 168.103 (?), 30.3.2025 10:10

Těžko posoudit z jednoho snímku. Asi korová nekróza peckovin. Postupuje odspodu nahoru, to by pak odpovídalo možné infekci pletiv v místě zakrácení terminálu v minulosti. Z fotky nepoznám, jestli je napadený celý obvod kmínku, ale oproti zdravé části nahoře je značně zúžený. Asi nejjednodušší řešení by bylo odstříhnutí celé napadené části a zapěstovat náhradní terminál. Jinou možností, pokud není napadený celý obvod stromku,  je odstranit veškerá odumřelá pletiva, ošetřit ránu fungicidem, zamazat stromovým balzámem a doufat, že nekróza nebude postupovat dál, pletiva postupně zarostou a terminál se zachrání.

host - 248.204 (?), 30.3.2025 10:38

Souhlasím s Walterem. Odstranila bych terminál, zapěstovala bych nový a ošetřila napadená místa.     Lída 

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (157) - 167.27 (?), 30.3.2025 9:09

Mohla by to být obdoba krčkové hniloby. Některé odrůdy, třeba Karešova, tím trpí víc. Mně se to před lety stalo také, stromek jsem nakonec musel vykopat a zasadit jiný, těžko to nějak vyléčit. Ale můžete zkusit poškozený terminál za vegetace odříznout ve zdravé části a zamazat bazámem.Pak zkusit, zda nepůjde nahradit jiným výhonem. Ještě mě napadá, nebyl náhodou kmínek v místě natřen lepem proti mravencům?

host - 71.129 (?), 30.3.2025 11:26
Dobrý den, moc děkuji za odpověď a rady. Jedná se skutečně o Karešovu. Ještě přikládám fotku jednoho napadeného místa. Kmínek byl lepen proti mravencům, ale mnohem níže, vadí to stromku nejak?
Napadená boční větev
Napadená boční větev

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2147) - 168.103 (?), 30.3.2025 12:00
prosím, zkuste vyfotit celý stromek. Těžko se orientovat, když nám stav stromku servírujete po kouscích. Fotky nezajistí pohled v trojrozměrném zobrazení a tak stromek nevidíme stejně, jako vy. A ještě k vkládání fotek, prosím, pokuste se nafotit a vložit fotku našíř. Vložíte-li jí na výšku, dopadne zobrazení, jako vaše předchozí foto.

host - 74.15 (?), 2.4.2025 12:53
Dobrý den, omlouvám se a vkládám foto koruny
Foto celého stromku
Foto celého stromku

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2147) - 168.103 (?), 3.4.2025 14:39

Omlouvám se, že jsem nereagoval ihned, fotka je pěkná, ale na mobilu jsem se nedokázal ihned orientovat, kde je ten postižený kus terminálu je. Na velké obrazovce je to lepší. Takže terminál je vyvázaný ke kůlu a hnilobou postižené místo je v jeho spodní části (1.snímek)? Od terminálu shora první postranní větev vlevo má ve vidlici klejotok(2.snímek)? Jak už jsem psal dříve, vyříznout, vyčistit a odstranit napadenou kůru až po zdravou, natřít fungicidem, po zaschnutí zatřít stromovým balzámem a doufat, že to stromek dá. Nebo celý terminál (možná i 1. postranní větev) odstranit a z nejvýše narostlého zdravého výhonu založit nový terminál. To by byla na 3. snímku asi k nám nejbližší postranní větev. Jak jsem psal dříve, my fotku vidíme jen dvojrozměrně. Pokud se rozhodnete takto o zapěstování nového terminálu, pokuste se ho opět vyvázat k opěrnému kůlu a srovnat, nahoře z něj odstranit nebo zakrátit konkurenční výhony. Doufám, že snad nebudu jediný, kdo to tak vidí. Ale samozřejmě, rozhodnutí, jak se stromkem naložit, je na Vás. Každopádně nic není ztraceno, stromek má plno květních pupenů a mohl by letos něco zaplodit.

host - 91.196 (?), 3.4.2025 16:07

Terminál bych hned uřízl asi 10 cm pod spodním okrajem viditelného poškození. Pokud by na řezu byly stopy plošného-částečného zahnědnutí, tak uřízl po kouskách-dle zdravého vzhledudalší krácení vynechal, když by stále byla část řezu nekrotizující, tak až do místa větvení-tzn., že by dočasně byla korunka kotlovitá. Klejotok na kosterní větvi-nejprve bych nožem vyřízl to špatné-s mírným přesahem. Jestli by to bylo víc jak půl obvodu, tak taky odříznout-asi 5 cm pod. Žádnou z nynějších kosterních větví bych nepoužil jako náhradní terminál, doufal bych, že stromek nabídne nový-buď už z teď zjevených pupenů, nebo i zatím zcela skrytých-mladá třešeň to většinou dokáže. Za úvahu stojí zlepšení péče, ale pěstitel sám nejlépe ví, co má jeho stromek v místě za podmínky-výživa, postřiky... SPCH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz