Rybízová štáva - postup



host - 162.128 (?)
3.7.2008 17:43

tresnovou jsem zkousela, byla uplne bez chuti, nechtel to pit ani manzel, ktery nomalne vypije vsechno bez reci :=)

Visnova je fantasticka, ale zase ta strasna prace s odpeckovanim visni. Po dvou hodinach odpeckovani jsem vyrobila asi litr sirupu, a uz by me k tomu asi nikdy nikdo nedonutil. Mozna existuje nejaky lepsi zpusob.

Ostavnovat rybiz jde jen na Porkertu, kdyz jsem kupovala elektricky odstavnovac tak u vsech typu bylo v navodu uvedeno, ze to neni vhodne pro rybiz, protoze to jednak ucpe a taky zrosolovati.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 1.7.2008 13:10
from martin to martin: No onn ten Váš strojek je vlastně odstředivý také, tím "odstředivým" to tedy nebiude. Asi je důležitější konstrukce a "hrubost" toho struhadla, které se neucpává zrníčky a to je základ úspěchu odšťavovače. Kdyby byla fotka (jak jset sliboval) bylo by to moc fajn. Představu mám sice dobrou i z Vašeho popisu, ale nějaký fígl tam musí být - pecky se prostě nesmí dostat do direk ani toho struhadla a ani toho sítka => ideální by byl detail přelomu mezi sítkam a struhadlem. Pokud se to ale nepovede, mohli (snad mluvím i za jiné) bychom znát výrobce a typ? Děkuji S tím pektinem by to mohla být pravda (někdo už to zmiňoval).
                     
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 17.227 (?), 1.7.2008 14:18

Třešnovou štávu jsem dělávala podobně jako pí Daniela. Chutnala nám. Je možné, že záleží na druhu třešní. Míla R

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 1.7.2008 21:18

S pektinem to pravda je. Pektin se rozštěpí enzymaticky fermentací - mírným nakvašením - proto to delší odstátí. Taky se tím zvýší výlisnost šťávy. Tomu zahřívání k varu se chci ale vyhnout. Pravda je, že teplem se do šťávy uvolní barviva a některé aromatické látky. Jiné se z něj ale odstraní.
   Šťáva u třešní je chuťově fádní. Trochy vylepšit se dá přídavkem kyseliny citrónové. Kvalitu višňové ale ani tak nedosáhne.

                     
host - 162.128 (?), 3.7.2008 17:43

tresnovou jsem zkousela, byla uplne bez chuti, nechtel to pit ani manzel, ktery nomalne vypije vsechno bez reci :=)

Visnova je fantasticka, ale zase ta strasna prace s odpeckovanim visni. Po dvou hodinach odpeckovani jsem vyrobila asi litr sirupu, a uz by me k tomu asi nikdy nikdo nedonutil. Mozna existuje nejaky lepsi zpusob.

Ostavnovat rybiz jde jen na Porkertu, kdyz jsem kupovala elektricky odstavnovac tak u vsech typu bylo v navodu uvedeno, ze to neni vhodne pro rybiz, protoze to jednak ucpe a taky zrosolovati.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 3.7.2008 23:12

Vypeckovávat višně má smysl dle mého jen tehdy, chcete-li vylisovanou dřeň použít na výrobu džemu či marmelídy - je z toho překvapivě dobrá zejména s přídavkem mandlí. Jinak lze šťávu z višní dostat i bez vypeckování - namátkou: v odšťavňovači párou,  vylisováním plodů rozmačkaných mechanicky třeba odzrňovačem hroznů, vyluhováním vodou (šťáva se k pití beztak ředí), atd.

                     
host - 162.128 (?), 17.7.2009 18:14
masorezku Eta s nastavcem na lisovani ovoce jsem si koupila minuly tyden. Po rozbaleni krabice jsem se v navodu docetla, ze pro rybiz je to nevhodne. Presto jsem to zkusila. Stava tekla uplne vsude (to zarizeni nema zadne tesnění!), a po minutě se to ucpalo. rozebrání trvalo 10 minut, nešlo to povolit, následné čištění dalších dobrých 10 minut. Druhý pokus, opět štáva tekla všede kolem, skrz všechny spoje (těsnění tam fakt není), po minutě opět ucpáno. Výsledek - 1 dl vylisované štávy, 4 litry rybízu zůstaly nevylisované. MAsořezku zkusím prodat.
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 26.7.2008 8:49

Někde jsem četl či slyšel, že když se prý dělá rybízová šťáva bez vaření, tak tam je nějaký enzym, který rychle zničí veškerý vitamín C. Ten enzym se prý zničí varem, stejně jako část vitamínu C. Ale i po varu ve šťávě zbude dost vitamínu C, který už pak nic neničí.

               
host - 48.2 (?), 6.8.2008 12:01

Zdravým všechny výrobce štáv :) Chtěl bych tímto zareagovat na tuto dobrou stránku a připojit svůj recept na výrobu štávy z černého rybízu. (dá se tak vyrobit ale i z červeného a výsledek je taky dobrý)  Používám recept od babičky podle kterého děda vyráběl x let velice dobrou štávu. Rád se o něj se všemi podělím. V zásadě je podobná jako od pana Vysloužila, který zde má taky příspěvek. Můj recept je vystřižený z  novin - Rudé právo - asi to pamatujete co? :) Paní podle tohoto receptu co tam dál píše dělala štávu více jak deset let tímto způsobem:

2,5 kg černého rybízu operu, nechám odkapat. Píše, že při otrhávání každou bobulku rozmáčkne, ale to nedoporučuji, bo si to nedovedu představit to trhání. Já osobně nechávám bobulky celé. 2,5 kg černého rybízu zaliji 2,5L litry vařící vody, přidám 20g kyseliny citrónové, zamíchám, přikopím pokličkou a nechám 24h louhovat. Občas zamíchám. Pak nechám volně prokapat (nepíše přes co, asi plátýnko - já zcedím přes jemnou síťku) a dám do chladničky. Do zbytku naliji znovu vařící vodu, ale jen 2L, 20g kyseliny citrónové a zas nechám 24h louhovat. Prokapat nechám tentokrát delší dobu, abych zužitkovala všechnu štávu. Obě štávy spojím, dobře promíchám - zjistím vyrobené množství štávy a na 1L štávy dávám 1 kg krupicového cukru Dříve jsem dávala každou štávu zvláštˇ, ale ta první v láhvi rosolovatěla, proto jí míchám s druhou, která už není tak hustá. Po dokonalém rozpuštění cukru (za občasného míchání a promíchání) plním do suchých, vypařených malých láhví. Zazátkuji vyvařenými zátkami. Po oschnutí kloboučky zátek zasypu kyselinou sorbovou a převážu celofánem. Ten předem navlhčím a přikládám ho suchou stranou na zátky s kys. sorvovou. Uložím do studeného sklepa. Vydrží celý rok.

Dále uvádí: Konzervační prostředek přímo do štávy nedávám. tím, že každou bobulku namáčknu při sběru, se štáva nezakalí a myslím, že se tak vyluhuje více cenných látek.

Já osobně podle tohoto receptu štávu vyrábím již tři roky a vyrobená štáva je naprosto chuťově výborná. V krámě by jste těžko našli lepší, bo je to čistě přírodní a velice zdravé. Ještě několik upřesnění.

Rybíz louhuji a štávu vyrábím v keramických nádobách o obsahu cca. 10L Dříve za první republiky se v tom vyráběla zmrzlina.

Štávu leji do skleněných předem vypláchnutých láhví vařící vodou a ještě propláchnutých rumem, či nějakou kořalkou (vodka, slivovice) Začpuntuji orig. zátkami z lahví.  Já osobně bych to do Petek nedával - bál bych se toho, že se to zkazí. Ale pokuď jsou zkušenosti jiné, tak nic proti. Třeba zkusím taky vzorek.

Při míchání štávy a cukru se vytváří pěna, kterou z povrchu sbírám a odstraňuji. Musím se přiznat, že se mi taky stalo, že mi jednou dvě láhve se štávou praskly (v regálu) já se domnívám, že to bylo tím, že jsem to tenkrát brzy zazátkoval a nenechal ustát, aby se dostal nějaký ten tlak pryč. A až po ustání tak jednoho dne zazátkovat.

Byl bych rád, kdyby jste na to někdo zareagoval a zase poradil někdo mě, jak konzervujete štávu a jak dlouho necháváte ustát a co jsem tenkrát asi udělal špatně. To je asi jediný problém, který u toho mám já. Budu rád, když jsem tímto příspěvkem třeba někomu jen malinko poradil, nebo pomohl a za Vaše názory budu taky rád. Měj te se a přeju hodně úspěchu při výrobě štáv.  P.S. A to všemi postupy....

                     
host - 162.128 (?), 11.8.2008 12:43

Přeji hodně úspěchů s tvorbou nápojů.

U nás poptávka po sirupu neustává. Pomáhám tomu ovšem tím, že nekupuji ani džusy v krabicích, ani ochucené kupované vody - ty jsou stejně ochucené jen chemicky... U nás doma najdete jen minerálky a vodu (beru ji přes lednicku, mame takovy ten typ s ledovačem co vodu krásně vychladí) a doma vyráběné sirupy. Ze sirupů jde nejvíc na odbyt jahodový, a potom černý rybíz. Oba jsou úžasně aromatické. Skladování řeším tak, že sirupu připravím vždy jen tak 5 litrů, nalahvuji a schovám v ledniččce. I největší lenoch se naučí si vzít sirup z ledničky, když jedinou alternativou je čistá voda. Zbytek ovoce dám do mrazáku a až dojdou sirupy tak si ze zmrazeného připravím další, nechám to rozmrazit a pak už postupuju stejně jako z čerstvého ovoce.

                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 11.8.2008 17:02

Ahoj Honzo, to je také dobrý nápad, ale v tom případě Vám blahopřeji k velikosti Vašeho mrazáku. Mě už se tam nic nevejde a tak se musím držet starého postupu - vše zpracovat okamžitě. Co se dá dělat...  Zdravím - Daniela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika