my delame sirupy stejne jako Daniela, a jsou vyborne. Dokonce delame i z jahod, to je neskutecny zazitek, ta vune. Ovoce sklizime a protoze v lete nemame vetsinou moc casu na zpracovani, tak ho supneme do mrazaku, a sirupy delame az v zime. Ovoce se necha normalne rozmrazit, a postup je stejny. Zalit horkou vodou, nechat lehce nakvasit, aby se znicil pektin co zeliruje (nekdy to necham ve spizirne i dva tri dny, kdyz na to zapomenu), pak vylisovat na rucnim strojku Porkert (elektricke jsou naprosto nevhodne) a davam stavu 1:1 s cukrem. Dobre se to odmerujev odmerce, litr stavy, litr cukru. Pak jen lehce ohreji, aby se to rozpustilo, pridam nejake konzervacni cinidlo nebo kys. citronovou a plnim do lahví.
Nahore se v hrdle vytvori husty špunt, ale to nam až tak moc nevadí. Štáva je sice trochu zakalena, ale zase ten pocit že je to fakt z ovoce... a ne jen "přírodně identické aroma", jak možno zakoupit v obchodech.
Delame takto jahodovy, rybizovy, malinovy.