|
Náhlé zaschnutí vyrašených letorostů u letošní broskve, 23.4.2014 Bohužel je to zcela určitě monilioza. Nezáleží na tom, že napadá především meruňky, broskve napadá taky. Ze dne na den "ovadnou" lístky na jednotlivých větvičkách i velkých větvích. Z napadených stromů je třeba rychle odstranit. |
 |
Vodnate pupinky na rukou, 17.7.2012 No, pokud se vám pupínky dělají pouze v místech krytých rukavicemi, může to být nějaká alergická reakce nebo taky např. zapaření kůže pod rukavicemi či něco podobného. Jakmile jsem četla-musí se rozškrábat... dělájí se pouze v létě... několik dnů se... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak teď vypadají vaše Kleopatřiny jehly - Kniphophie?, 22.5.2012 Taky mi nevyrazila žádná a měla jsem je na třech různých stanovištích. M.R.
|
 |
Jaký chutný druh maliny, 9.9.2011 Tak v letošním roce začal Heritage plodit koncem minulého týdne. A vyznamenal se. Nevím, zda je to díky téměř neustálému zavlažování deštěm a i přes výkyvy poměrně teplým počasím, ale má skutečně plody perfektní, jak píšete jako třešně, ale... celý příspěvek > |
 |
Jaký chutný druh maliny, 7.9.2011 1x plodící mám Zewu II a remontující Heritage. Chutnají mi oba druhy. U Heritage mě trochu mrzí, že druhé plození začíná až koncem srpna či v první pol. září a pruty jsou malinami obalené, nicméně většina jich pak kvůli špatnému počasí nestačí... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 31.8.2011 Začátek Českého středohoří-Úštěcko-rovněž James Grive. Vypadá to, že v dohledné době bude následovat Spartan, začíná dost pouštět velké plody, alespoň probírka bude nutná. M.R. |
 |
Muškáty - škůdci, 30.8.2011 Připojuji se -taky jsem už několikrát měla zelené housenky na vzpřímených muškátech. Jen bych ještě dodala, že bývají až v druhé polovině venkovního pobytu muškátů. Po původu jsem rovněž nepátrala, vždy jsem se domnívala, že se muškáty zalíbily kolem... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 4.8.2011 Dobrý večer, třetí týden sklízím Průsvitné. V letošním roce jsem z něho fakt překvapena a nadšena. Strom je obalený a má skutečně plody velké a střední velikosti-to se mi ještě nestalo. Brala jsem to probírkou a jablka nestačila vůbec zmoučnatět,... celý příspěvek > |
 |
Využití malin, 24.6.2011 Opožděně pro Mirka - malinový džem dělám jako každý jiný. Džem je jednodruhový-na rozdíl od marmelády-s kousky ovoce. Používám želírovací cukr, takže maliny stačí natrhat, dát do kastrolu, nechat přejít trošku varem, přidat žel.... celý příspěvek > |
 |
Využití malin, 22.6.2011 Malinový džem je výborný, u nás jde na odbyt nejvíce. Ovšem ne pokaždé se urodí tolik, aby se mohl z malin dělat džem. Když je "slabý rok", stačí úroda jen na přímou spotřebu-přesně rovnou do pusy. M.R. |
 |
|
 |
Líska, 14.6.2011 Zapátrejte v archivu, loni či předloni se zde ošetřování lísek velice podrobně probíralo-pochopitelně včetně postřiků a jejich termínů. M.R. |
 |
Jak na rez hrušnovou?, 1.6.2011 Předpokládám, že stromek je malý a skvrky jsou pouze na některých listech. Pokud je to tak, pouze bych otrhala napadené listy. Jinak bych stříkala Baycorem. M.R. |
 |
Jak na rez hrušnovou?, 31.5.2011 Ano, ty světleoranžové skvrnky jsou rez hrušňová. Bohužel se domnívám, že hrušeň kromě toho trpí strupovitostí. M.R. |
 |
Strupovitost?, 4.5.2011 No, odhadovala bych to spíš na ten přehnaný zákrok. Pokud by to měla být takto silná strupovitost, musela by se v menší míře projevit už v loňském roce. Taky jsem ji nikdy na vlasní oči neviděla na květu, takže... zpytujte svědomí :-))). M.R. |
 |
Jabloně - postřik, 31.3.2011 Mám klasického Spartana, Idaredy, Ontario, Golden delicius... během několika roků se osvědčila prevence ještě před květem a olistěním. M.R. |
 |