Rybízová štáva - postup



host - 255.95 (?)
30.6.2008 21:15

Já jsem přestala šťávu z rybízu dělat, vždy mi téměř zrosolovatěla, nikdo ji nakonec ani nechtěl. Tato zůstává řídká Danielo? Malinovku dělám podle podobného receptu - ještě z počátku minulého století.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

      
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 30.6.2008 11:03

To 3.169: díky za info, na ten odšťavovač jsem tedy moc zvědavý. Ten recept jsem zhruba takto nějak předpokládal, taky co jiného, jen toho cukru bych asi dával trochu méně, asi v závislosti na sladkosti (pokud se o ní dá v případě rybízu mluvit) bobulí. Předpokládám, že to odstátí je pouze k usazení kalu, takže opatrné stočení (viz Lenčin postup) hadičkou již po několika hodinách (třeba přes noc) by mohlo stačit.

To Lenka: kdyby ty lahve od rumu nebyly zcela prázdné, možná by se nemusela šťáva ani sterilovat (taky by asi nevydržela tak dlouho)

         
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 30.6.2008 20:17

Já dělám rybízový sirup bez vaření. Je dobrý proto, že se varem neničí vitamin C:

Na 3 kg rybízu dávám 1,5 litru vody  -   rybíz rozmačkám šťouchačkou na brambory, zaliju vodou a nechám vyluhovat 24 hodin. Potom vymačkám a odhadem na jeden litr tekutiny dávám jedno kilo cukru, přidám 3 dkg kyseliny citronové a 3 gramy kyseliny benzoové.  Nechám opět stát 24 hodin  -  za občasného zamíchání se cukr sám rozpustí. Potom stáčím do petlahví.  Lahev naplním až po okraj a zavírám (zašroubuji) přes kousek mikrotenu, který naprosto utěsní uzávěr. Sirup takto vydrží i několik roků.  Zdravím - Daniela.

            
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 21.122 (?), 30.6.2008 20:22

Dobrý večer Danielo, máte pravdu. I já jsem dělávala stejným způsobem sirupy z různého ovoce, když byly děti malé. Dá se dělat téměř ze všeho, čeho je zrovna víc než dost. Míla R

               
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 30.6.2008 20:44

Já dělám sirup tímto způsobem také ze všeho - jahody, maliny, ostružiny - co se namane. Má to úplně jinou chuť, než když se to vaří.  Ten rybíz jsem napsala proto, že nám právě také dozrává. Ještě tak tři dny a jdu na to.  Z části rybízu dělám i dřeň do mrazáku.  Zdravím - Daniela.

                  
host - 255.95 (?), 30.6.2008 21:15

Já jsem přestala šťávu z rybízu dělat, vždy mi téměř zrosolovatěla, nikdo ji nakonec ani nechtěl. Tato zůstává řídká Danielo? Malinovku dělám podle podobného receptu - ještě z počátku minulého století.

                     
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 187.141 (?), 30.6.2008 21:29
Manželka z ostružin (- byly krásné. leč kyseké) jen vymačkala štávu, lehce zahřála (nevařila), aby se rozpustil cukr, přidala kys. citronovou a hned plnila do lahví. Jak dlouho by nám vydržela nevím, byla moc dobrá a tak nic nevydržela.
                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 30.6.2008 22:36

Je pravda, že i když šťávu nevařím, tak trochu zrosolovatí. Ale řeším to tak, že vždycky před nalitím šťávu protřepám a rosol povolí. 

Pro Martina - Když se do šťávy nepřidá žádné konzervační činidlo, tak by šťáva zkvasila. Uchovává-li se však v lednici, tak vydrží dlouho - pokud jí však také jako vy dřív nevypijeme.   Daniela.

                     
host - 162.128 (?), 30.6.2008 23:16

my delame sirupy stejne jako Daniela, a jsou vyborne. Dokonce delame i z jahod, to je neskutecny zazitek, ta vune. Ovoce sklizime a protoze v lete nemame vetsinou moc casu na zpracovani, tak ho supneme do mrazaku, a sirupy delame az v zime. Ovoce se necha normalne rozmrazit, a postup je stejny. Zalit horkou vodou, nechat lehce nakvasit, aby se znicil pektin co zeliruje (nekdy to necham ve spizirne i dva tri dny, kdyz na to zapomenu), pak vylisovat na rucnim strojku Porkert (elektricke jsou naprosto nevhodne) a davam stavu 1:1 s cukrem. Dobre se to odmerujev odmerce, litr stavy, litr cukru.  Pak jen lehce ohreji, aby se to rozpustilo, pridam nejake konzervacni cinidlo nebo kys. citronovou a plnim do lahví.

Nahore se v hrdle vytvori husty špunt, ale to nam až tak moc nevadí. Štáva je sice trochu zakalena, ale zase ten pocit že je to fakt z ovoce... a ne jen "přírodně identické aroma", jak možno zakoupit v obchodech.

Delame takto jahodovy, rybizovy, malinovy.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 30.6.2008 23:18

Dělal jsem sirup podobně jako paní Daniela, většinou z černého. I při technologii "zastudena" je možné bobule přelít horkou vodou - uvnitř bobulí se teplota nezvedne tolik, aby se vitamin C zničil. Bobule jsem nedrtil, aby mi sirup nerosolovatěl. Louhoval jsem až 48 hodin - černý rybíz kvasit tak rychle nezačne. Zalévá se 2x po sobě, poměry si ale nepamatuju.
   V posledních letech s nástupem PETflaškové kultury o sirupy není zájem, stejně jako o pitnou vodu z vodovodu. Snažím se proto vyrobit čerstvou šťávu (naředěnou ovšem) přímo k pití.
    Kyselina benzoová se dnes nahrazuje sorbovou, přesto se pokouším chemii vyhnout.

                     
host - 121.238 (?), 1.7.2008 9:43

Nejaky dobry tip na lis? Kde kupit?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika