Rybízová štáva - postup
|
|
|
|
host - 162.128 (?) 30.6.2008 23:16
my delame sirupy stejne jako Daniela, a jsou vyborne. Dokonce delame i z jahod, to je neskutecny zazitek, ta vune. Ovoce sklizime a protoze v lete nemame vetsinou moc casu na zpracovani, tak ho supneme do mrazaku, a sirupy delame az v zime. Ovoce se necha normalne rozmrazit, a postup je stejny. Zalit horkou vodou, nechat lehce nakvasit, aby se znicil pektin co zeliruje (nekdy to necham ve spizirne i dva tri dny, kdyz na to zapomenu), pak vylisovat na rucnim strojku Porkert (elektricke jsou naprosto nevhodne) a davam stavu 1:1 s cukrem. Dobre se to odmerujev odmerce, litr stavy, litr cukru. Pak jen lehce ohreji, aby se to rozpustilo, pridam nejake konzervacni cinidlo nebo kys. citronovou a plnim do lahví.
Nahore se v hrdle vytvori husty špunt, ale to nam až tak moc nevadí. Štáva je sice trochu zakalena, ale zase ten pocit že je to fakt z ovoce... a ne jen "přírodně identické aroma", jak možno zakoupit v obchodech.
Delame takto jahodovy, rybizovy, malinovy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniela. - Diamantový Zahrádkář (1262) - 204.208 (?), 30.6.2008 20:17
Já dělám rybízový sirup bez vaření. Je dobrý proto, že se varem neničí vitamin C:
Na 3 kg rybízu dávám 1,5 litru vody - rybíz rozmačkám šťouchačkou na brambory, zaliju vodou a nechám vyluhovat 24 hodin. Potom vymačkám a odhadem na jeden litr tekutiny dávám jedno kilo cukru, přidám 3 dkg kyseliny citronové a 3 gramy kyseliny benzoové. Nechám opět stát 24 hodin - za občasného zamíchání se cukr sám rozpustí. Potom stáčím do petlahví. Lahev naplním až po okraj a zavírám (zašroubuji) přes kousek mikrotenu, který naprosto utěsní uzávěr. Sirup takto vydrží i několik roků. Zdravím - Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.95 (?), 30.6.2008 21:15
Já jsem přestala šťávu z rybízu dělat, vždy mi téměř zrosolovatěla, nikdo ji nakonec ani nechtěl. Tato zůstává řídká Danielo? Malinovku dělám podle podobného receptu - ještě z počátku minulého století.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daniela. - Diamantový Zahrádkář (1262) - 204.208 (?), 30.6.2008 22:36
Je pravda, že i když šťávu nevařím, tak trochu zrosolovatí. Ale řeším to tak, že vždycky před nalitím šťávu protřepám a rosol povolí.
Pro Martina - Když se do šťávy nepřidá žádné konzervační činidlo, tak by šťáva zkvasila. Uchovává-li se však v lednici, tak vydrží dlouho - pokud jí však také jako vy dřív nevypijeme. Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 30.6.2008 23:16
my delame sirupy stejne jako Daniela, a jsou vyborne. Dokonce delame i z jahod, to je neskutecny zazitek, ta vune. Ovoce sklizime a protoze v lete nemame vetsinou moc casu na zpracovani, tak ho supneme do mrazaku, a sirupy delame az v zime. Ovoce se necha normalne rozmrazit, a postup je stejny. Zalit horkou vodou, nechat lehce nakvasit, aby se znicil pektin co zeliruje (nekdy to necham ve spizirne i dva tri dny, kdyz na to zapomenu), pak vylisovat na rucnim strojku Porkert (elektricke jsou naprosto nevhodne) a davam stavu 1:1 s cukrem. Dobre se to odmerujev odmerce, litr stavy, litr cukru. Pak jen lehce ohreji, aby se to rozpustilo, pridam nejake konzervacni cinidlo nebo kys. citronovou a plnim do lahví.
Nahore se v hrdle vytvori husty špunt, ale to nam až tak moc nevadí. Štáva je sice trochu zakalena, ale zase ten pocit že je to fakt z ovoce... a ne jen "přírodně identické aroma", jak možno zakoupit v obchodech.
Delame takto jahodovy, rybizovy, malinovy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 1.7.2008 9:43
Nejaky dobry tip na lis? Kde kupit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|