Zdravým všechny výrobce štáv :) Chtěl bych tímto zareagovat na tuto dobrou stránku a připojit svůj recept na výrobu štávy z černého rybízu. (dá se tak vyrobit ale i z červeného a výsledek je taky dobrý) Používám recept od babičky podle kterého děda vyráběl x let velice dobrou štávu. Rád se o něj se všemi podělím. V zásadě je podobná jako od pana Vysloužila, který zde má taky příspěvek. Můj recept je vystřižený z novin - Rudé právo - asi to pamatujete co? :) Paní podle tohoto receptu co tam dál píše dělala štávu více jak deset let tímto způsobem:
2,5 kg černého rybízu operu, nechám odkapat. Píše, že při otrhávání každou bobulku rozmáčkne, ale to nedoporučuji, bo si to nedovedu představit to trhání. Já osobně nechávám bobulky celé. 2,5 kg černého rybízu zaliji 2,5L litry vařící vody, přidám 20g kyseliny citrónové, zamíchám, přikopím pokličkou a nechám 24h louhovat. Občas zamíchám. Pak nechám volně prokapat (nepíše přes co, asi plátýnko - já zcedím přes jemnou síťku) a dám do chladničky. Do zbytku naliji znovu vařící vodu, ale jen 2L, 20g kyseliny citrónové a zas nechám 24h louhovat. Prokapat nechám tentokrát delší dobu, abych zužitkovala všechnu štávu. Obě štávy spojím, dobře promíchám - zjistím vyrobené množství štávy a na 1L štávy dávám 1 kg krupicového cukru Dříve jsem dávala každou štávu zvláštˇ, ale ta první v láhvi rosolovatěla, proto jí míchám s druhou, která už není tak hustá. Po dokonalém rozpuštění cukru (za občasného míchání a promíchání) plním do suchých, vypařených malých láhví. Zazátkuji vyvařenými zátkami. Po oschnutí kloboučky zátek zasypu kyselinou sorbovou a převážu celofánem. Ten předem navlhčím a přikládám ho suchou stranou na zátky s kys. sorvovou. Uložím do studeného sklepa. Vydrží celý rok.
Dále uvádí: Konzervační prostředek přímo do štávy nedávám. tím, že každou bobulku namáčknu při sběru, se štáva nezakalí a myslím, že se tak vyluhuje více cenných látek.
Já osobně podle tohoto receptu štávu vyrábím již tři roky a vyrobená štáva je naprosto chuťově výborná. V krámě by jste těžko našli lepší, bo je to čistě přírodní a velice zdravé. Ještě několik upřesnění.
Rybíz louhuji a štávu vyrábím v keramických nádobách o obsahu cca. 10L Dříve za první republiky se v tom vyráběla zmrzlina.
Štávu leji do skleněných předem vypláchnutých láhví vařící vodou a ještě propláchnutých rumem, či nějakou kořalkou (vodka, slivovice) Začpuntuji orig. zátkami z lahví. Já osobně bych to do Petek nedával - bál bych se toho, že se to zkazí. Ale pokuď jsou zkušenosti jiné, tak nic proti. Třeba zkusím taky vzorek.
Při míchání štávy a cukru se vytváří pěna, kterou z povrchu sbírám a odstraňuji. Musím se přiznat, že se mi taky stalo, že mi jednou dvě láhve se štávou praskly (v regálu) já se domnívám, že to bylo tím, že jsem to tenkrát brzy zazátkoval a nenechal ustát, aby se dostal nějaký ten tlak pryč. A až po ustání tak jednoho dne zazátkovat.
Byl bych rád, kdyby jste na to někdo zareagoval a zase poradil někdo mě, jak konzervujete štávu a jak dlouho necháváte ustát a co jsem tenkrát asi udělal špatně. To je asi jediný problém, který u toho mám já. Budu rád, když jsem tímto příspěvkem třeba někomu jen malinko poradil, nebo pomohl a za Vaše názory budu taky rád. Měj te se a přeju hodně úspěchu při výrobě štáv. P.S. A to všemi postupy....