špendlíky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.42 (?), 16.11.2006 19:34
Omlouvam se,ale mam takovy pocit,ze uz neni rec o spendlikach,ale zase o mirabelkach se kterymi je spendlik zamenovan.Spendlik je skore ovoce,ktere je ve zralem stau hodne sladke i aromaticke(zluty ovalny plod ne kulaty)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář (66) - 63.94 (?), 25.5.2019 11:14
Naprosto entuším proč pořád někdo řeší výtěžnost. COpak potřebuju mít desítky nebo stovky litrů pálenky? Na co proboha? Mám málo kvasu? Přisadím o strom navíc. V čem je problém? Daleko důležitější je chuť a jemnost než jstli vypálím 10 nebo 13 litrů... Ale asi se na to dívám špatně.
Ta kombinace zelené ryngle se špendlíkem mě nenapadla. V jakém poměru to míchat aby byl výsledek ok? Můžu poprosit o zkušenosti v tomto směru?
|
|
|
|
|
|
|
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 244.121 (?), 25.5.2019 13:44
Špendlíků tady mám 6 druhů, samozřejmě jsou všechny napadené virem PPV a korovými nekrózami (žlutý, valašský,moravský, katalonský,slovenské belice a modrý špendlík.Ani jeden se nevyrovná místním starým odrůdám, domácím,durancijím, vlaškám atd.Špendlíky mají zvláštní příchuť a aroma po tropickém ovoci.Což každému nemusí vyhovovat.Osobně dávám přednost Mirabelce Nancyské.Někdo pálí z katineik nebo z lepotic a pálenku si pochvalují.Špendlíky jsou velm často napadány virovými chorobami, monilijí,baktériózami, jsou mnohem citlivější na jarní mrazy(letos opět vymrzly v květu), plodnost je malá max.střední.Takže se v dnešní době jedná o méně perspektivní ovoce, vhodné jen pro "nostalgické" zběratele starých odrůd.Takže sto lidí = sto chutí a názorů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.173 (?), 19.3.2007 11:02
Přesně tak, špendlík je ovoce žluté barvy, tvarově velmi podobné švestce domácí. Pár takových stromů získaných z odkopků mám v sadě a mohu jen potvrdit to, že zrají velmi brzy - zhruba v době kdy zrají merunky a jsou velmi dobré na pálení. Většinou je však přidávám do kvasu se zelenýma rynglama.
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.155 (?), 4.8.2008 23:09
Vážený pane. Na Vás je vidět, že jste pravý gurmán. Kombinace-špendlík a zelená ryngle,(po našem), je asi to nejlepší.Sli vka z Mařatic je lék, ale špendlíková s rynglou z Mikulova je Boží dar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.20 (?), 28.7.2009 10:15
No já nevím, ale míchat špendlíky s ringlou? Snad jen když je málo špendlíků.
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.66 (?), 20.8.2008 11:51
úprimne? POkiaľ je reč o "slivke",ktorá je v čase zrelosti žltá, mierne nafialovelá, tvarom oválna a veľká, ako máme my na chalupe, tak chuťove sa jej durandzia nemôže vyrovnať- sladkosťou a ani klasická slivka sa jej nerovná. Ešte lepšia je však slivka, ktorá má ružovo- fialovú farbu, ktorá je veľmi sladká a šťavnatá, (nie je to ringlóta), nejde od kôstky. Netuším, čo je to za odrodu, sú to veľmi staré stromy, boli tam, už ked sme cahlupu kupovali. samozrejme, máme naštepené, no ako vravím, obe sa s tradičnými odrodami, bežne dostupnými v záhradníctvach nedajú porovnávať. A o pálenke už vôbec nevravím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|