špendlíky



                     
host - 150.97 (?) 
3.8.2008 23:03

Dotaz k pálení ze špendlíků: letos bych si chtěl zkusit vypálit ze špendlíků, ale ještě jsem je nikdy nepálil tak nevím kolik cukru mám dát do 50l sudu a jak dlouho bych je měl nechat kvasit

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 4.8.2008 8:37

Chcete-li mít pálenku kvalitní, tak žádný cukr (viz výše).

                     
host - 150.97 (?), 4.8.2008 23:13

A jak dlouho mám teda špendlíky necht kvasit, u švestek si měřim cukernatost a když mi klesne ke 2 tak jdu pálit, mohl bych to tak udělatr aj u špendlíků, dík za odpověď

                     
host - 40.137 (?), 13.4.2010 11:15

Dobrý den, vyrábíte z plodů myrobalánu někdo něco jiného než alkohol? Je to třeba dobré do buchet nebo na marmelády či kompoty? Asi existuje chutnější ovoce, ale zase když už to na té zahradě roste:) Předem děkuji za odpovědi.

                     
borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 158.9 (?), 13.4.2010 23:03

Dobrý den.

Řekl bych, že marmeláda z tohoto ovoce bude obdobně chutná jako ze špendlíků.Nikdy jsem ji sice nedělal, ale letos to vyzkouším.Mirabelek je v okolí Kroměříže víc než dost.Budu volit žlutou, sladší variantu.

                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 13.4.2010 23:32

Není myrobalán jako myrobalán. U nás je to ovoce mdlé, nevýrazné chuti, málo šťávy, rychle jakoby "moučkovatí". Marmeláda nevím nevím. Ale podtržené a zavařené byly "kuličky" dobré (pamatuji z dětství - dnes bez záruky).

                     
host - 168.167 (?), 13.8.2007 12:54
Tak podle tvé fotky mohu říci, že já říkám "špendlík" úplně stejnému ovoci jako ty. A mohu potvrdit, že je to jedno z nejkvalitnějších pití, co znám.
      
host - 168.167 (?), 13.8.2007 13:12
Moc mě potěšil odkaz na "Early Laxton". Tento kultivar mám na zahradě už asi 15let a podle fotky je to 100% ono! V minulém týdnu jsem sklízel, vzhled plodů přesně odpovídá.
Chuť i dužnina připomíná meruňky, jen je snad ještě sladší. Zatím stromek nemá žádné příznaky napadení šarkou. Plody jsou (alespoň v mém případě) extrémně náchylné na hnilobu. V minulém roce mi shnilo 100% ještě před uzrátím, letošní počasí tomuto druhu celkem svědčí.
         
host - 250.134 (?), 25.8.2007 22:13

V okolí Hukvald roste několik mohutných stromů "mirabelek". Většinou  nejsou nic moc, jen tak na chroupání, ale jeden kultivar má plody rubínově červenofialové, tak lahodné, voňavé a na pálení  výborné, že ostatní ovoce je oproti tomu beznadějně nechutné...

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 26.8.2007 8:40
Červený myrobalán se užívá taky jako podnož. Oproti žlutým je chutí méně moučný. Stromy na něm tvoří snad o něco méně výmladků. Fenotypicky vypadají oba myrobalány stejně (drobné lístky, aj.)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika