Kvalita ovoce ohledně vhodnosti na pálení je dána dvěma faktory:
1. obsahem cukru
2. obsahem aromatických destilovatelných látek.
Ani v jednom nemají špendlíky příliš navrch. Cukru je nejvíc asi v Duranciích, nejaromatičtější jsou pravé Domácí švestky.
že mají špendlíky méně cukru i aromat. látek je pravda. Však také letos mi vyšlo asi 14,5kg špendlíků na litr 50% pálenky.
Ale pravda je také, že špendlíkovice je fajnovější pití než slivovice, to potvrdí každý, kdo ji někdy pil :-)
Špendlíky jsou výborné, ale ještě lepší je ze zelené renklody. Švestkám jsem také ještě nepřišel na chuť. Nejsem konzument, ale dobré zboží je v baráku potřeba. Hodně záleží na kvasu, všem doporučuji ušlechtilé kvasinky a celou práci s ovocem dělat s láskou. Potom se to musí povíct skvělé. Ještě mně dost mrzí, že si lidé nedělají domácí vína. Také jsou výborná, zkoušel jsem téma na livingu, ale skoro nikdo se nato nepodíval. Prostě o domácí víno není zájem. VašekB
Svatá pravda, domácí vína jsou supr, už je vyrábím 8 let. Také dělám dezertní víno z černého rybízu, bezinkové, višňové. Co se mi akorát nepovedlo, je borůvkové, nevím proč. Víno se snažím dělat s láskou i ho s láskou nalévám,,
Mně se povedlo víno z ostružin. Bylo sice sladší, ale po smíchání s hořkým vínem z baga jsem dostal vynikající chuť výsledného produktu. Teď si jej popíjím u PC.
Ano,plne souhlasim,ja taky nemuzu nikde zajistit tyto prave
spendliky,ale vim,ze slivovice z techto plodu je vynikajici.Pane
Vyslouzil nikdo tady nepisete o novych odrudach svestek
TopTaste a p.,ktere maji az 32% cukru.zatim me a mojim znamym tyto stromecky rostou.Firma Okoplant Slup u Znojma T 515 235 437-8,je velice solidni a ja zvedavy na tuto slivovici.
zdravim
Ad Okoplant ze Sloupu - O Top taste jsem zatím jenom četl, stromek nemám - i když bych je rád odzkoušel. Osobně si ale myslím, že takto cukernaté švestky budou (ale mohu se mýlit) velmi náročné na délku vegetačního období a tedy i na teplejší podnebí. Mám vlastní starou zkušenost, že velmi sladké švestky ze Slovácka naroubované a vysazené na vysočině plodily ovoce horší a méně sladké než původní sorty v místě osvědčené.
I když globální oteplování probíhá pomalu, určité změny v příhodnosti loklalit oproti minulým letům jsou znát.