Obaleč švestkový - 1. generace

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?)
3.6.2015 11:41

Obaleč švestkový má dvě generace. Z přezimované housenky se vyvíjí první generace (škodí málo). Housenky první generace se kuklí a dají vzniknout druhé generaci. Tahle škodí hodně. Projevuje se asi v červenci, v chladnějších polohách i začátkem srpna. V Hradci Králové stříkám cca 10.července. A její housenky přezimují... Vývoj závisí na teplotě. To bylo změřeno a vypočítáno. No, a ty určité, efektivní teploty se nasčítávají od určitého data každý den. A ví se, že když ten součet, suma dosáhne určité hodnoty, tak ten konkrétní škůdce nebo choroba dělá to a to (v našem případě klade vajíčka). Ta procenta znamenají, jak se už blížíme k té kritické sumě teplot. Čili kolem 90 % už znamená, že můžeme zasáhnout. Obaleč začíná klást. Hned ovicidy (Dimilin), za cca týden larvicidy (Calypso, třeba). Když jde do tuhého, tak ta procenta v tabulce zčervenají.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.65 (?), 2.6.2015 22:13

Ano, Isomat se navíc výhradně doporučuje pro větší sady, nemýlím-li se.

Lapače ale také "něco" polapí (přilepí).

host - 213.126 (?), 2.6.2015 22:27

Co je to za hodnotu v tom grafu SETxxx°C?

host - 109.11 (?), 3.6.2015 9:19

Dobrý den. Jsem jenom obyčejný zahrádkář a ze všech těch SET a podobně mi jde hlava kolem. Mapy jsem našla, hodnoty taky, ale kdy stříkat stejně nechápu. Nikde jsem na netu nenašla ani žádné informace o životním cyklu obaleče. Takže mám lapáky, čučím do nich, prakticky stále se tam občas nějaký sameček objeví. První vlna už určitě proběhla, protože už jsme nalezla napadené plody. Před druhou vlnou bych je moc ráda ochránila, protože již několik let mi prakticky decimují obaleči celou úrodu, ale obávám se, že to stejně prošvihnu. Myslíte, že by se tu našel někdo, kdo by to laikovi polopaticky vysvětlil? Byla bych Vám moc vděčná.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 3.6.2015 11:41

Obaleč švestkový má dvě generace. Z přezimované housenky se vyvíjí první generace (škodí málo). Housenky první generace se kuklí a dají vzniknout druhé generaci. Tahle škodí hodně. Projevuje se asi v červenci, v chladnějších polohách i začátkem srpna. V Hradci Králové stříkám cca 10.července. A její housenky přezimují... Vývoj závisí na teplotě. To bylo změřeno a vypočítáno. No, a ty určité, efektivní teploty se nasčítávají od určitého data každý den. A ví se, že když ten součet, suma dosáhne určité hodnoty, tak ten konkrétní škůdce nebo choroba dělá to a to (v našem případě klade vajíčka). Ta procenta znamenají, jak se už blížíme k té kritické sumě teplot. Čili kolem 90 % už znamená, že můžeme zasáhnout. Obaleč začíná klást. Hned ovicidy (Dimilin), za cca týden larvicidy (Calypso, třeba). Když jde do tuhého, tak ta procenta v tabulce zčervenají.

host - 109.11 (?), 3.6.2015 22:12

Moc a moc děkuji za odpověď. Hned zítra utíkám koupit Dimilin a budu hlídat procenta na mapě. Ještě jednou díky.smiley

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.6.2015 22:21

Nemusíte hlídat procenta, stačí hlídat Kukyho. smiley

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 3.6.2015 23:11

Petr je veselá kopayes.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 3.6.2015 23:10

Dimilin asi nesežente. Jen po internetu. Ale stačí to Calypso. Stačí jeden postřik. Buď Dimilin nebo Calypso. Calypso má kratší OL. To je důležité u ranějších odrůd.

host - 109.11 (?), 1.7.2015 23:21

Dimilin jsem sehnala, Calypso taky. A sleduju procenta a stříkám a stříkám. Tak jen doufám, že místo švestek nebudu mít jen nějaký chemický produkt. Ale ještě jednou moc a moc díky za rady.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.7.2015 16:05

"Posvítil" si už Kuky na 2. generaci obaleče švestkového? Myslím postřikovačem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz