Sklizeň révy 2013
|
|
|
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?) 28.7.2013 13:39, zobrazeno: 116421x
Tak u mne na zahradě začala včera první sklizeň mě neznámé skoré odrůdy, pachatel je zatím neznámý, předpokládám že se jedná o ptactvo. Nejprve se objevily prasklé bobule, takže jsem si myslel že zas nějaká choroba, pak ale začaly bobule mizet a zůstávají jen šťopičky. Vosy zatím naštěstí neútočí, aby hrozno bylo jedlé i pro mě, tak potřebuje ještě zhruba týden, někde ve sklepě bych měl mít síť. Tato odrůda sice není atraktivní ale je to první zrající, navíc budu muset čekat ještě 14 dnů - postřik na sousedních hlavách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vladis - Bronzový Zahrádkář (97) - 147.190 (?), 10.8.2013 13:26
U nás pomaly začína dozrievať Solaris a dokonca na jednom Dunaji mám už kompletne modré strapce, zatiaľ čo na ostatných sú sotva z polovice vyfarbené.
Ešte snáď dodám, že hrozno nebolo vôbec chemicky ošetrované a je zdravé, dokonca aj Vitis vinifera - dunaj, devín, včr.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 230.213 (?), 12.8.2013 16:20
Máte pravdu, nikto nie je taký naivný, aby očakával, že vinohradníci vytrhajú staré korene a vysadia rezistenty. Navyše v povedomí vinárov stále ostáva rezistent- frankoamerikán ako strašiak, z ktorého víno je menej hodnotné. Dobrá správa je, že stále viac vinárov na južnej Morave zakladajú vinohrady s odolnejšími sortami. Podiel z ceľkovej výmery pomalu rastie. Je to beh na dlhé trate, pretože vinič je dlhoveká rastlina, obmena sortimentu potrebuje čas... Uvidíte, že postupom času, tak ako sú milovníci rulanda či kabernet-soviňónu, budú aj milovníci rezistentných foriem týchto odrôd- napr. Marquette, Pinotin, Cabernet Cortis či Cabernet Jura. Francúzska matka sa ani v týchto nových bio- vínach, navyše intenzívnejšie zfarbených, nezaprie. A to je pre milovníkov zdravého moku dobré.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
peetoo - (49) - 41.143 (?), 15.8.2013 22:21
Za celú dobu, čo pestujem révu, sa nestalo, aby Panonia a Opál dozreli už 15.8. Tiež je zaujímavé, že na 1 kry Panonie sa urodilo 9,8 kg hrozna a to som ešte robil prebierku, aby na 1 letoraste boli najviac 2 strapce. Pritom má dosť veľa zálistového (martinského) hrozna. Čo sa týka chuti, tak je Opál lepší, oproti Panonie je štavnatejší. Výhodou Panonie je veľkosť bobúľ a to, že sú mäsité a chrupavé.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |