Sklizeň révy 2013
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?) 26.8.2013 7:49
no na pohled jsou bobule docela velké, já mám Solaris klasičtější - s menšimi bobulemi, i když asi u vás víc pršelo a jsou u vás větší
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.101 (?), 26.8.2013 22:17
Bobule Solarisu jsou u mne skutečně malé a to jsem třikrát provedl vcelku důkladnou zálivku v rozmezi asi dvou týdnů v celé viničce, každý keř dostal asi 30 litrů vody ve třech dávkách.Teď už to nechám na přírodě, více vody by mohlo uškodit.Ta udávaná cukernatost Solarisu bude dostačující, spíše může být problém že při čekání na maximální cukernatost se budou ztrácet kyseliny, víno pak může být fádní a jen pro rychlou spotřebu.Co mám známé vinaře v Moravské nové Vsi, tak v posledních letech museli sklízet raněji, protože se ztrácely kyseliny.Je to dáno nárustem sumy teplot.Doc.Pavloušek z Lednice někde psal, že může být kvalitnější víno z hroznů o cukernatosti 19° a přiměřených kyselinách než třeba víno vyrobené z hroznů s větší cukernatostí ale již bez kyselin.Martin
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 163.40 (?), 27.8.2013 16:26
V otázke obsahu organických kyselín ako limitujúceho faktoru sviežosti mladého vína s Martinom súhlasím. Vlani bol výborný ročník a cukernatosť hrozna slušná, preto vinohradníci nemohli s oberačkou skorých odrôd z titulu klesajúcich kyselín dlho vyčkávať. Tento ročník je zas iný a násada kvetov vysoká. Ak nemáte aspoň 19 stupňov prírodného cukru a musíte dosladzovať repným, tiež to nie je ideálne. Solaris na nemeckej podložke od nemeckého výrobcu pestujem na vertiku. Na 4-ročnom koreni (snímka 1) je záťaž iba 6 strapcov, ktoré pred rokom boli o tomto čase oveľa sladšie. Rozmačkal som niekoľko bobúľ z rôznych strapcov a zmes štiavy kvapnul na refraktometer. Ukázal mi rovných 11 stupňov ČNM. Na skorodozrievajúci Solaris v podmienkach, kde mi okrem AT 6-3 SK dozrieva všetko, to teda nie je žiadna sláva. Meter napravo pestujem na vertiku Prim (snímka 2), z ktorého som rovnakým spôsobom zmeral zmes štiavy z viacerých bobúľ a nameral som o 4 stupne viac ako u Solarisu. Keď pôjdem do vinohradu, zmerám aj cukornatosť u Frontenac Blanc a Gris. Ukazuje sa, že v naších podmienkach to budú aj napriek menším bobuliam a vzdušnejším strapcom skvelé perspektívne muštové sorty.
P.S. V Mor.Novej Vsi na družstve som pred rokmi kupoval sadenice skvelého ale bohužiaľ nerezistentného Dunaja. Dnes už je takmer všetok preočkovaný Cabernetom Jura, Cortis a Pinotinom.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 27.8.2013 17:45
Solaris má t.č.cukernatost 13,Sevar kupodivu 16.Také jsem měl zato, že Solaris bude nejranější.Prim se dá také už konzumovat. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 27.8.2013 18:11
U nás od sobotního dopoledne neustále prší, mrholí nebo lije, bobule začínají praskat a hnít, vosy pak dokonávají zkázu. Nejhorší je na tom Kišmiš Lučistyj kde je polovina bobulí na odpis, je sice již sladký ale nevybarvený, bude se muset sklidit. Nádherné bobule Afrodity praskají čím dál více, ty by potřebovaly alespoň tak týden slunce, jaká je situace na zahradě nevím, nemám chuť tam v tom marastu ani jet.
Jak říkali stařeček Pagáč "Po všeckém ho..., enem po včelách med".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|