Dnes u nás bolo príjemné slnečné počasie, aké aké potrebujeme pre dozrievanie hrozna. Rovnakým spôsobom ako doma Solaris a Prim som vo vinohrade zmeral cukornatosť niektorých odrôd naočkovaných na starých koreňoch Vitis vinifera. Údaje sú v stupňoch ČNM. Frontenac Gris: 21,5 (25 Brix), Frontenac Blanc: 20,5, Guna: 15,5, Marquette (sýto ružový mušt): 19,3, Pinotin (svetlo ružový mušt): 14,0, Cabernet Jura (svetlo ružový mušt): 15,2, Cabernet Cortis (nazelenalý mušt): 16,0. Napriek tomu, že to nie je na koniec leta žiadna sláva, potvrdzuje sa, že americké sorty v naších podmienkach bodujú. Frontenac Blanc a Gris budú zrejme tá správna voľba pre výrobu bieleho biovína so zvyškovým cukrom a sviežimi kyselinkami. Na to, aby som sa presvedčil o broskyňových, marhuľových a exotických tónoch vína, si budem musieť 1-2 roky počkať. Hrozna F.B. a F.G. nie je v tomto roku dostaok ani na malý demižónik. Prekvapila aj Marquette vysokým obsahom farbív v mušte, ktorý sa znásobí maceráciou z šupiek počas nakvášania mláta. Nevýhodou Marquette je, zdá sa, lákavosť hrozna pre vtáctvo.