|
Pálenka z černého bezu (koziček, bezinek), 2.9.2013 Kvašením se pektiny odbourávají taky, enzym není nutný. Ale dá se koupit. S nestabilním málo kyselým kvasem máte pravdu. Lakmusové papírky na pH by beztak neporadily, kolik kyseliny přidat. Lžička kyseliny citronové na 50 litrů podle... celý příspěvek > |
|
Prořezání starších jabloní, 2.9.2013 Z lesu prutů zkuste vybrat ty, které se vám budou nejvíc hodit jako základ či pokračování větví a ty ponechte bez zkracování.. Ostatní na jaře odstraňte.
Předpokládám, že hlavní chybu jste učinili tím, že jste si pozvali... celý příspěvek > |
|
|
|
Usychání větví, 2.9.2013 S největší pravděpodobností jde o botrytidu, houbové onemocnění napadající nejčastěji stromkové angrešty - celé větve nebo dokonce celé korunky. Meruzalková podnož obyvkle od kořenů opět vyrazí.
Záchrana postižených stromků, myslím,... celý příspěvek > |
|
Topstar plus, 2.9.2013 Prvních plodů bylo asi 10, ten u kmínku zbyl jako poslední. Myslel jsem, že jde o pozdní velkoplodou odrůdu, tak jsem si jich začal všímat, až padaly na zem. Překvapila mě sladkost (taky trochu měkost) dužiny, docela nepodobná většině Topů. které u... celý příspěvek > |
|
Pálenka z černého bezu (koziček, bezinek), 2.9.2013 Recept s 5 kg cukru na 50 litrů se úspěšně používá při přípravě kvasu na destilát z bezových květů. Ale s plody to bude jiné. Bylo by třeba zjistit, kolik % cukru plody bezinek obsahují a podle toho případně doslazovat. Nicméně iluzi o kvalitě... celý příspěvek > |
|
Série Top, 2.9.2013 Je zajímavé, že rozdíly ve velikosti Č. rodne jsou tak velké. Vysvětluji si to tím, že Č.ro. patří k odrůdám, co na větší zaplození reagují zmenšením plodů (dělávala to i Domácí). Taková lepotica, když se přeplodí, zhorší chuť, ale plody... celý příspěvek > |
|
Přeroubování jabloně, 2.9.2013 Broskvoně jsem roubovat nikdy nezkoušel. ale podařilo se mi je párkrát přeočkovat resp. přiočkovat. Jednalo se vždy o mladý stromek po první či druhé úrodě, očkoval jsem jen na jednoleté výhony. Broskvoň s více odrůdami ale není žádná velká... celý příspěvek > |
|
Borovice - vysadba, 28.8.2013 Naprosto souhlasím - už jen prvotní úvaha - 1 m od sebe - tak proč jen 0,5 m od plotu - no chudák soused! a ještě k tomu borovici a ještě k tomu bujně rostoucí obyčejnou... V žáném případě se takto nepodaří souseda neomezovat či neobtěžovat- i... celý příspěvek > |
|
Nektarinka Maria Aurelia, 26.8.2013 Dobrý den - prosím o radu - plodil mi loni nasazený stromek nektarinky- má to být Maria Aurelia- měla 3 plody, byla docela raná - plody výrazně sladké, ale bělomasé. To mi zase poslali něco jiného? Maria Aurelia nemá být bělomaska nebo ano?... celý příspěvek > |
|
Broskvoň Modřinka, 26.8.2013 Já musím Modřinku pochválit. Loni nasazený stromek měl první 3 plody prvotřídní kvality a velikosti - vynikající chuti, sladká, výrazně aromatické, bez hořkosti, šťavnatá - já jsem byla velmi mile překvapena. Stromek roste bujně a zdravě. Za mne tedy... celý příspěvek > |
|
|
|
Borovice černé - tvarování, 26.8.2013 Ještě připojuji- Oregon Green mám taky, ale že by zrovna ona rostla živelně, to říci naprosto nemohu, naopak roste vcelku kompaktně a tak dlouhé přírůstky/ 40 cm/ nemá. Ale i tak ji zaštipuji -nevylamuji celé výhonky, ale asi 1/3-1/2- krásně... celý příspěvek > |
|
Borovice černé - tvarování, 26.8.2013 Všechny borovice snášejí tvarování a vylamování dobře- sama to dělám po celé zahradě a jsou husté a krásné. Nebojte se toho. J |
|
Čačanská raná, 26.8.2013 Najbolja, třebaže předala geny některým z úspěšných Topů, má u nás ze všech čačanek nejslabší chuť. V letošní teplejší sezóně vykázaly jak raná, tak lepotica nebývalou sladkost i jakési aroma. Pro najbolju to zatím příliš neplatí. |
|
Potrhaná kůra, 23.8.2013 Problém Vaší jabloně netkví v potrhané kůře. Z nějakého důvodu odumřela pletiva pod kůrou a ta už jen odpadává. Aversol proti okusu to nezpůsobil. Může jít o poškození mrazem, ale příčiny mohou být i jiné. Jestli není na odvrácené straně kmínku kůra... celý příspěvek > |
|
Měření kvasu, 23.8.2013 Ve vůni se nejvíc projeví kvalitní, správně vyzrálé ovoce
Jednoznačně pravda. Nevěřte jiným fámám, že dodáním cukru do kvasu "vyextrahujete" z ovoce více vonných látek.
.Pecky se dají a je vhodné je před pálením odstranit
Souhlasím beze... celý příspěvek > |
|